2017-05-27 06:00

2017-05-27 13:27

Marie-Louises läckra morsdagstårtor

HELG

Morsdagstårta (Rosa)

Innehåller chokladbottnar, Oreo cookies and cream i två lager med färska skivade jordgubbar. Spacklad med lime- och jordgubbssmörkräm, toppad med rinnande chokladganache.


Chokladtårtbotten (20-22 cm)

4 ägg

socker

mjöl

2 msk kakao

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset (när glasen står bredvid varandra ska mängden vara helt i linje med mängden ägg). I det tredje glaset mäter du upp mjöl blandat med kakao, bakpulver och vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge tills det är vitt o pösig. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och häll smeten i smord form. Grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter.


Oreo Cookies and cream (Oreofrosting)

300 g philadelphia

2 dl florsocker

3 dl grädde

1 pkt (154g) oreo kakor

(1-2 msk marsanpulver)


1 ask (250 gram) jordgubbar


Rör ihop philadelphia och florsocker

Vispa upp grädden och vänd ner i philadelphiamixen

Krossa kakorna och rör ner i blandningen. Om fyllningen känns lös kan man ställa in den i kylen en stund, eventuellt tillsätta 1-2 msk marsanpulver (kallrörd).

Lime- och jordgubbssmörkräm

175 gram rumsvarmt smör (normalsaltat)

350 gram (6 dl) florsocker

1-2 msk vaniljsocker

3 msk kokhett vatten

Några droppar limesaft (flaska)

Några droppar jordgubbsessens

Vispa smöret mjukt, tillsätt florsocker, vaniljsocker och lime- och jordgubbsessens och vispa ihop, smaka av så du är nöjd med smaken och tillsätt eventuellt mer essens, tillsätt till sist det varma vattnet lite i taget och vispa tills smeten är mjuk och blek i färgen.

Chokladganache

0,5 dl grädde

100 g mjölkchoklad

en klick smör

Värm grädden i en kastrull och rör ner chokladen och smöret. Rör runt tills allt smält och blivit jämnt och blankt. Skulle chokladen bli för fast så värm mer grädde och häll i försiktigt, känns den för lös så ha i mer choklad, man får helt enkelt känna sig fram. Låt sedan chokladen svalna lite. Känn på den med skeden så den är lite trögflytande men ändå så den liksom rinner ut. Sen är det bara att skeda ut ganachen över tårtan. Jag började med kanterna, hällde försiktigt lite i taget en bit in och hjälpte sedan till med en sked att liksom putta chokladen över kanten och sen jobbar man sig inåt och runt tårtan. Det är bra om tårtan är helt kall, eventuellt stått lite i frysen innan man häller på ganachen.

Beskrivning på hur du gör tårtan:

Baka bottnar enligt receptet, låt svalna och dela den så det blir tre lager. Gör i ordning fyllningen och ställ in i kylskåpet medan du skivar ett paket jordgubbar. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka, häll på hälften av fyllningen och bred ut så det ser jämnt och snyggt ut, lägg på ett lager skivade jordgubbar på toppen, tillsätt ett lager tårtbotten och sen resten av fyllningen samt skivade jordgubbar, lägg på sista lagret tårtbotten. Plasta in hela tårtan och låt stå och stelna i kylskåpet några timmar. (Det går även att ha den så här över natten om man har dåligt med tid.) Gör sen i ordning smörkrämen enligt receptet och låt stå kallt några timmar, till sist gör du i ordning ganachen och skedar på eller eventuellt spritsar på så att det rinner snyggt runt om tårtan. Låt stelna i kylskåp. Spritsa eventuellt dekor med överbliven smörkräm och dekorera som du vill.

Morsdagstårta (vit)

Innehåller kaffetårtbotten, cream cheese-fyllning med färska hallon och jordgubbar. Spacklad med mockasmörkräm och täckt och dekorerad med sockerpasta.

Kaffetårtbotten (20-22 cm)

100 gram smör

1,5 dl starkt färdigkokat kaffe

4 ägg

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

Gör så här: Smält smöret och tillsätt kaffet och låt det svalna en stund. Värm ugnen till 180 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst, tillsätt smörblandningen, sedan mjöl blandat med bakpulver och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form och grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter.


Cream Cheese-fyllning

400 g färskost

2 tsk vaniljextrakt

2 dl florsocker

3,2 dl grädde


1 ask (250 g) jordgubbar och 1 ask (125) gram) hallon, hackade

Gör så här: Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Vid montering, blanda ner hackade bär i frostingen.

Mockasmörkräm

175 g normalsaltat smör, rumsvarmt

6 dl florsocker (350g)

1-2 msk vaniljsocker

3 msk kokhett kaffe

Vispa smöret riktigt mjukt, tillsätt florsocker och vaniljsocker, vispa runt och häll sist i kaffet lite i taget och vispa ihop allt. Räcker till att spackla en 25 cm stor tårta.

Beskrivning på hur du gör tårtan:

Baka bottnar enligt receptet, låt svalna och dela den så det blir tre lager. Gör i ordning fyllningen och ställ in i kylskåpet medan du hackar jordgubbar och delar hallonen på mitten. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka, häll på hälften av fyllningen och bred ut så det ser jämnt och snyggt ut, lägg på ett lager hackade jordgubbar och hallon på toppen, tillsätt ett lager tårtbotten och sen resten av fyllningen samt hackade jordgubbar och hallon, lägg på sista lagret tårtbotten. Plasta in hela tårtan och låt stå och stelna i kylskåpet några timmar. (Det går även att ha den så här över natten om man har dåligt med tid.) Gör sen i ordning smörkrämen enligt receptet och låt stå kallt några timmar. Pensla den sen tårtan med kallt vatten när den är riktigt hård, detta är för att få fina skarpa kanter, men man kan även täcka den på en gång om man vill ha rundade kanter upptill på tårtan. Kavla ut 600 gram sockerpasta och täck tårtan, stretcha i sockerpasta för att räta ut veck runt om tårtan. Dekorera som du vill.

 

 

 

 

 

 

 

Morsdagstårta (Rosa)

Innehåller chokladbottnar, Oreo cookies and cream i två lager med färska skivade jordgubbar. Spacklad med lime- och jordgubbssmörkräm, toppad med rinnande chokladganache.


Chokladtårtbotten (20-22 cm)

4 ägg

socker

mjöl

2 msk kakao

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset (när glasen står bredvid varandra ska mängden vara helt i linje med mängden ägg). I det tredje glaset mäter du upp mjöl blandat med kakao, bakpulver och vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge tills det är vitt o pösig. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och häll smeten i smord form. Grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter.


Oreo Cookies and cream (Oreofrosting)

300 g philadelphia

2 dl florsocker

3 dl grädde

1 pkt (154g) oreo kakor

(1-2 msk marsanpulver)


1 ask (250 gram) jordgubbar


Rör ihop philadelphia och florsocker

Vispa upp grädden och vänd ner i philadelphiamixen

Krossa kakorna och rör ner i blandningen. Om fyllningen känns lös kan man ställa in den i kylen en stund, eventuellt tillsätta 1-2 msk marsanpulver (kallrörd).

Lime- och jordgubbssmörkräm

175 gram rumsvarmt smör (normalsaltat)

350 gram (6 dl) florsocker

1-2 msk vaniljsocker

3 msk kokhett vatten

Några droppar limesaft (flaska)

Några droppar jordgubbsessens

Vispa smöret mjukt, tillsätt florsocker, vaniljsocker och lime- och jordgubbsessens och vispa ihop, smaka av så du är nöjd med smaken och tillsätt eventuellt mer essens, tillsätt till sist det varma vattnet lite i taget och vispa tills smeten är mjuk och blek i färgen.

Chokladganache

0,5 dl grädde

100 g mjölkchoklad

en klick smör

Värm grädden i en kastrull och rör ner chokladen och smöret. Rör runt tills allt smält och blivit jämnt och blankt. Skulle chokladen bli för fast så värm mer grädde och häll i försiktigt, känns den för lös så ha i mer choklad, man får helt enkelt känna sig fram. Låt sedan chokladen svalna lite. Känn på den med skeden så den är lite trögflytande men ändå så den liksom rinner ut. Sen är det bara att skeda ut ganachen över tårtan. Jag började med kanterna, hällde försiktigt lite i taget en bit in och hjälpte sedan till med en sked att liksom putta chokladen över kanten och sen jobbar man sig inåt och runt tårtan. Det är bra om tårtan är helt kall, eventuellt stått lite i frysen innan man häller på ganachen.

Beskrivning på hur du gör tårtan:

Baka bottnar enligt receptet, låt svalna och dela den så det blir tre lager. Gör i ordning fyllningen och ställ in i kylskåpet medan du skivar ett paket jordgubbar. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka, häll på hälften av fyllningen och bred ut så det ser jämnt och snyggt ut, lägg på ett lager skivade jordgubbar på toppen, tillsätt ett lager tårtbotten och sen resten av fyllningen samt skivade jordgubbar, lägg på sista lagret tårtbotten. Plasta in hela tårtan och låt stå och stelna i kylskåpet några timmar. (Det går även att ha den så här över natten om man har dåligt med tid.) Gör sen i ordning smörkrämen enligt receptet och låt stå kallt några timmar, till sist gör du i ordning ganachen och skedar på eller eventuellt spritsar på så att det rinner snyggt runt om tårtan. Låt stelna i kylskåp. Spritsa eventuellt dekor med överbliven smörkräm och dekorera som du vill.

Morsdagstårta (vit)

Innehåller kaffetårtbotten, cream cheese-fyllning med färska hallon och jordgubbar. Spacklad med mockasmörkräm och täckt och dekorerad med sockerpasta.

Kaffetårtbotten (20-22 cm)

100 gram smör

1,5 dl starkt färdigkokat kaffe

4 ägg

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

Gör så här: Smält smöret och tillsätt kaffet och låt det svalna en stund. Värm ugnen till 180 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst, tillsätt smörblandningen, sedan mjöl blandat med bakpulver och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form och grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter.


Cream Cheese-fyllning

400 g färskost

2 tsk vaniljextrakt

2 dl florsocker

3,2 dl grädde


1 ask (250 g) jordgubbar och 1 ask (125) gram) hallon, hackade

Gör så här: Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Vid montering, blanda ner hackade bär i frostingen.

Mockasmörkräm

175 g normalsaltat smör, rumsvarmt

6 dl florsocker (350g)

1-2 msk vaniljsocker

3 msk kokhett kaffe

Vispa smöret riktigt mjukt, tillsätt florsocker och vaniljsocker, vispa runt och häll sist i kaffet lite i taget och vispa ihop allt. Räcker till att spackla en 25 cm stor tårta.

Beskrivning på hur du gör tårtan:

Baka bottnar enligt receptet, låt svalna och dela den så det blir tre lager. Gör i ordning fyllningen och ställ in i kylskåpet medan du hackar jordgubbar och delar hallonen på mitten. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka, häll på hälften av fyllningen och bred ut så det ser jämnt och snyggt ut, lägg på ett lager hackade jordgubbar och hallon på toppen, tillsätt ett lager tårtbotten och sen resten av fyllningen samt hackade jordgubbar och hallon, lägg på sista lagret tårtbotten. Plasta in hela tårtan och låt stå och stelna i kylskåpet några timmar. (Det går även att ha den så här över natten om man har dåligt med tid.) Gör sen i ordning smörkrämen enligt receptet och låt stå kallt några timmar. Pensla den sen tårtan med kallt vatten när den är riktigt hård, detta är för att få fina skarpa kanter, men man kan även täcka den på en gång om man vill ha rundade kanter upptill på tårtan. Kavla ut 600 gram sockerpasta och täck tårtan, stretcha i sockerpasta för att räta ut veck runt om tårtan. Dekorera som du vill.