2016-06-23 06:00

2016-06-23 06:00

Violas tårtor

Violas jordgubbstårta och marängtårta.

Sockerkaksbotten

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

Fyllning 1 vaniljkräm

2 dl mjölk

5 msk marsanpulver för kallvispad vaniljkräm

Fyllning 2

3 dl mosade eller skivade jordgubbar

ev lite jordgubbssylt

2 dl vispgrädde

Garnering

3 dl vispgrädde

0,5 l jordgubbar

ev flagad choklad

ev citronmeliss

Så här gör man:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i äggsmeten. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av i ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter.

Låt kakan kallna i formen under bakduk.

Skär bottnen i 3 delar. Använd brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten.

Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt den stå 10 minuter i kylskåp. Bred ut krämen på tårtbottnen.

Lägg på nästa botten. Fördela jordgubbarna jämnt och bred eventuellt över lite jordgubbssylt. Vispa grädden och bred på lite av den.

Lägg på nästa botten. Bred grädde runtom på sidorna och resten ovanpå.

Skölj jordgubbar och ta bort det gröna. Låt dem torka på papper.

Lägg jordgubbarna på tårtan. Strö över flagad choklad och dekorera med citronmeliss om man så vill.

Man kan också spritsa grädden om man vill ha en ännu vackrare tårta. Och jordgubbar och jordgubbssylt kan förstås bytas ut mot hallon och hallsylt!

Tårtan blir godast om den får stå ett halvt dygn, tycker Viola.

 

Violas festliga marängtårta

Marängbottnarna

4 äggvitor

3 dl socker

4 droppar ättiksprit

3 dl cornflakes eller rice krispies

Fyllning

4 äggulor

1 knapp dl socker

1 knapp msk vetemjöl

1 knapp dl kaffegrädde

100 g smör

Garnering

4 dl vispgrädde

mandel eller riven choklad

bär efter årstiden

 

Så här gör man marängbottnarna:

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret och ättikspriten samt cornflakes eller rice krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i 125 eller 150 graders ugnsvärme i 1 1/2 timme. Marängbottnen går bra att frysa och kan göras i god tid i förväg.

... och fyllningen: Vispa samman äggulor och socker och vispa ner mjöl och grädde. Sjud smeten tills den tjocknat under ständig omröring. Låt krämen svalna något men rör ner smöret medan den ännu är varm. Låt krämen svalna helt. Vispa grädden.

Bred den läckra fyllningen över marängbottnen (som inte ska delas!) och sedan den vispade grädden ovan fyllningen. Dekorera med flisad mandel eller riven choklad och bär efter årstiden.

Sockerkaksbotten

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

Fyllning 1 vaniljkräm

2 dl mjölk

5 msk marsanpulver för kallvispad vaniljkräm

Fyllning 2

3 dl mosade eller skivade jordgubbar

ev lite jordgubbssylt

2 dl vispgrädde

Garnering

3 dl vispgrädde

0,5 l jordgubbar

ev flagad choklad

ev citronmeliss

Så här gör man:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i äggsmeten. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av i ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter.

Låt kakan kallna i formen under bakduk.

Skär bottnen i 3 delar. Använd brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten.

Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt den stå 10 minuter i kylskåp. Bred ut krämen på tårtbottnen.

Lägg på nästa botten. Fördela jordgubbarna jämnt och bred eventuellt över lite jordgubbssylt. Vispa grädden och bred på lite av den.

Lägg på nästa botten. Bred grädde runtom på sidorna och resten ovanpå.

Skölj jordgubbar och ta bort det gröna. Låt dem torka på papper.

Lägg jordgubbarna på tårtan. Strö över flagad choklad och dekorera med citronmeliss om man så vill.

Man kan också spritsa grädden om man vill ha en ännu vackrare tårta. Och jordgubbar och jordgubbssylt kan förstås bytas ut mot hallon och hallsylt!

Tårtan blir godast om den får stå ett halvt dygn, tycker Viola.

 

Violas festliga marängtårta

Marängbottnarna

4 äggvitor

3 dl socker

4 droppar ättiksprit

3 dl cornflakes eller rice krispies

Fyllning

4 äggulor

1 knapp dl socker

1 knapp msk vetemjöl

1 knapp dl kaffegrädde

100 g smör

Garnering

4 dl vispgrädde

mandel eller riven choklad

bär efter årstiden

 

Så här gör man marängbottnarna:

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret och ättikspriten samt cornflakes eller rice krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i 125 eller 150 graders ugnsvärme i 1 1/2 timme. Marängbottnen går bra att frysa och kan göras i god tid i förväg.

... och fyllningen: Vispa samman äggulor och socker och vispa ner mjöl och grädde. Sjud smeten tills den tjocknat under ständig omröring. Låt krämen svalna något men rör ner smöret medan den ännu är varm. Låt krämen svalna helt. Vispa grädden.

Bred den läckra fyllningen över marängbottnen (som inte ska delas!) och sedan den vispade grädden ovan fyllningen. Dekorera med flisad mandel eller riven choklad och bär efter årstiden.