2016-05-10 13:20

2016-05-10 13:20

Riesling älskar sparris

Och sparris älskar riesling!

Det sägs att vin och sparris inte alls går att matcha. Jag lovar, det går hur bra som helst. Orsaken ska vara oxalsyra och natriumglutamat, som finns naturligt i sparrisen och flera andra produkter. Oxalsyra hittar vi främst i den vita sparrisen och kan eventuellt ge vinet en något bitter smak. Natriumglutamat är ingen krydda utan en smakförstärkare, som finns i tomater, sparris och framför allt färdigmat. Den kan ge vinet en lätt metallisk ton.

Men allt hänger på tillbehören. Precis som vid alla typer av måltider. Låt tillbehören styra vinvalet. Sparrisen serveras knappast rätt upp och ner. Den gröna är kanske lätt grillad eller stekt och toppad med flingsalt, olivolja och riven parmesan. Prova även med vår svenska och smakrika ost Västerbotten, eller manchego om du föredrar en spansk touch.

Den vita är ofta kokt och vanliga tillbehör är en smörig sås som hollandaise, eller varför inte bara lite brynt smör eller en fin rökt skinka?

 

Det viktigaste tillbehöret är trots allt vinet! Jag tycker riesling är den godaste och bästa matchningen. Jag har plockat ut mina tyska riesling-favoriter i olika prisklasser. Tyskland står nämligen för den största konsumtionen av sparris i världen. De producerar dessutom riesling av toppklass.

 

Under 100 kronor

 

Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2015

(nr 2294, 99 kr, fast sortiment)

Torr och och läcker riesling, från Dreissigacker som arbetar helt ekologiskt.

 

Dr L Riesling 2014

(nr 7218, 87 kr, fast sortiment)

Riesling med liten sötma, så fräs grön sparris i indiska kryddor och ät som ett tillbehör till en currygryta.

 

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2015

(nr 5810, 99 kr)

Halvtorr riesling som blir utmärkt till kokt grön eller vit sparris med en het och lite söt chilimarinad.

 

Över 100 kronor

 

Leitz Magic Mountain 2015

(nr 70626, 149 kr, beställning)

Öppen och fyllig riesling med syra och citrusfrukt på topp. Gör det enkelt för dig. Koka vit sparris och servera med en smörig rapsolja och flingsalt.

 

Dr Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2014

(nr 81912, 155 kr, fast sortiment)

Smakrik och citrusstinn riesling som kommer att gilla grillad grön sparris med skinka, som serrano eller parma.

 

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2014

(nr 5818, 209 kr, fast sortiment)

Fyllig och frisk riesling som är helt torr. Perfekt till kokt vit sparris med hollandaisesås. Mycket hollandaisesås.

 

 

 

Det sägs att vin och sparris inte alls går att matcha. Jag lovar, det går hur bra som helst. Orsaken ska vara oxalsyra och natriumglutamat, som finns naturligt i sparrisen och flera andra produkter. Oxalsyra hittar vi främst i den vita sparrisen och kan eventuellt ge vinet en något bitter smak. Natriumglutamat är ingen krydda utan en smakförstärkare, som finns i tomater, sparris och framför allt färdigmat. Den kan ge vinet en lätt metallisk ton.

Men allt hänger på tillbehören. Precis som vid alla typer av måltider. Låt tillbehören styra vinvalet. Sparrisen serveras knappast rätt upp och ner. Den gröna är kanske lätt grillad eller stekt och toppad med flingsalt, olivolja och riven parmesan. Prova även med vår svenska och smakrika ost Västerbotten, eller manchego om du föredrar en spansk touch.

Den vita är ofta kokt och vanliga tillbehör är en smörig sås som hollandaise, eller varför inte bara lite brynt smör eller en fin rökt skinka?

 

Det viktigaste tillbehöret är trots allt vinet! Jag tycker riesling är den godaste och bästa matchningen. Jag har plockat ut mina tyska riesling-favoriter i olika prisklasser. Tyskland står nämligen för den största konsumtionen av sparris i världen. De producerar dessutom riesling av toppklass.

 

Under 100 kronor

 

Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2015

(nr 2294, 99 kr, fast sortiment)

Torr och och läcker riesling, från Dreissigacker som arbetar helt ekologiskt.

 

Dr L Riesling 2014

(nr 7218, 87 kr, fast sortiment)

Riesling med liten sötma, så fräs grön sparris i indiska kryddor och ät som ett tillbehör till en currygryta.

 

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2015

(nr 5810, 99 kr)

Halvtorr riesling som blir utmärkt till kokt grön eller vit sparris med en het och lite söt chilimarinad.

 

Över 100 kronor

 

Leitz Magic Mountain 2015

(nr 70626, 149 kr, beställning)

Öppen och fyllig riesling med syra och citrusfrukt på topp. Gör det enkelt för dig. Koka vit sparris och servera med en smörig rapsolja och flingsalt.

 

Dr Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2014

(nr 81912, 155 kr, fast sortiment)

Smakrik och citrusstinn riesling som kommer att gilla grillad grön sparris med skinka, som serrano eller parma.

 

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2014

(nr 5818, 209 kr, fast sortiment)

Fyllig och frisk riesling som är helt torr. Perfekt till kokt vit sparris med hollandaisesås. Mycket hollandaisesås.

 

 

 

  • Sofia Ander