2015-12-21 06:00

2015-12-21 06:00

Kalasgod bärkaka

JUL I VÅRT HUS: Lena Sewall

150 g rumsvarmt smör

1,5 dl socker

0,5 tsk vaniljsocker

1 ägg

4 dl vetemjöl

ca 6 dl svarta vinbär eller andra färska eller frysta bär

3–4 msk socker

Min mat- och bakroade vän Margareta Ohlsson, pensionerad hushållslärare, har försett mig med många bra recept som ofta vidarebefordrats till NWT:s läsare. Här kommer ännu ett recept, som Margareta hämtat ur Allt om mat. Det är en kalasgod kaka, som Margareta serverade till kaffet efter ett sammanträde med den lokala Fredrika Bremer-avdelningens styrelse. För alla som har bär i frysen är det en jättebra kaka att ta till. Margareta hade fyllt sin kaka med svarta vinbär men blåbär och hallon går lika bra.

 

Så här gör man: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner ägget så att det blir väl inblandat och därefter mjölet blandat med bakpulvret.

Bred ur smeten i en 1,5-litersform, gärna medlöstagbar kant.

Tryck upp smeten mot kanterna så att det blir en skålformig fördjupning i mitten.

Lägg i bären och strö över socker. Grädda i ca 45 minuter på nedersta falsen. Servera avsvalnad med vispad grädde.

150 g rumsvarmt smör

1,5 dl socker

0,5 tsk vaniljsocker

1 ägg

4 dl vetemjöl

ca 6 dl svarta vinbär eller andra färska eller frysta bär

3–4 msk socker

Min mat- och bakroade vän Margareta Ohlsson, pensionerad hushållslärare, har försett mig med många bra recept som ofta vidarebefordrats till NWT:s läsare. Här kommer ännu ett recept, som Margareta hämtat ur Allt om mat. Det är en kalasgod kaka, som Margareta serverade till kaffet efter ett sammanträde med den lokala Fredrika Bremer-avdelningens styrelse. För alla som har bär i frysen är det en jättebra kaka att ta till. Margareta hade fyllt sin kaka med svarta vinbär men blåbär och hallon går lika bra.

 

Så här gör man: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner ägget så att det blir väl inblandat och därefter mjölet blandat med bakpulvret.

Bred ur smeten i en 1,5-litersform, gärna medlöstagbar kant.

Tryck upp smeten mot kanterna så att det blir en skålformig fördjupning i mitten.

Lägg i bären och strö över socker. Grädda i ca 45 minuter på nedersta falsen. Servera avsvalnad med vispad grädde.