2016-08-30 16:32

2016-09-01 08:16

September – vad du kan göra i trädgården då

HUS & HEM

Frasiga löv, dignande fruktträd och fortfarande blomster i rabatterna. September är månaden då det finns ny energi för projekt i trädgården.

Övergången ifrån sensommar till höst är nu igång. Nu börjar trädgården sakteliga gå till vila efter en intensiv säsong.

Septembers check-lista handlar mycket om att städa, snygga till och ställa undan. Ta vara på de (förhoppningsvis) fräscha, soliga dagarna och lövverkets sprakande toner.

Även om temperaturen sjunker och skuggorna blir längre, ta dig tid att vara i trädgården – ta med en filt och en kopp te, eller grilla korv med barnen en helgdag när luften är hög och himlen klarblå.

Anita Diaz

Njut av höstens färger

Har du krukor som tål att stå ute i milda frostnätter kan du byta ut sommarens blomsterprakt mot köldtåliga växter som är vackra i sig – till exempel aster, prydnadskål, ljung och olika sedumväxter såsom kärleksört, krysantemum och alunrot. Det blir extra fint och lite rustikt att komponera med inslag ifrån naturen, kottar, grenar, drivved, sten och annat vackert som du hittar. Eller varför inte ordna en bjudning utomhus med naturen som tema i en kreativ dukning. I trädgården kan det ordnas tipsrunda eller bollspel för barnen för att hålla värmen uppe. Kanske kan du använda grillen för att ha en utomhusbrasa att samlas runt?

Storage Shed Interior Design Ideas

Ordning bland redskapen

Städa ut redskapsboden innan du ställer in verktygen. Se över, rengör och slipa sekatörer och saxar och se till att de är torra innan de ställs undan för vintern. Att hänga upp redskap sparar golvyta och besväret att tunga spadar står och faller samt risken att man trampar på krattor. En god idé och ett enklare helggöromål är att sätta upp hyllförvaring och krokar för att göra utrymmet mer praktiskt.

DSC01009.jpg

Kompostera mera

Nu måste vi börja tänka på hanteringen av alla löv som så smått börjar att falla och hur komposten ser ut. Kör man över löv med gräsklipparen gör det inte så mycket, det skyndar på nedbrytningen och kan i mindre mängder finfördelat ligga kvar. Gräset ska inte klippas för kort, försök håll det ca 5 cm högt, gräsmattan övervintrar bättre då. Vartefter du skördar i landen, lägg på gräsklipp som blir jättefin mull inför nästa säsong. Rensa, klipp och ansa rabatterna. Lägg gärna på löv i rabatterna inför vintern, så bryts de ner och skyddar samtidigt växterna. Vänd komposten, använd en grep så att du får rejäla tag.

plum

Plocka plommonen nu

Beskärning av träd som bär stenfrukter (tex plommon, aprikos och körsbär) skall göras på sensommaren/hösten efter skörd. Trädbeskärning görs för att få ett friskt, välformat träd och god och fin frukt som är så bra som möjligt. Generellt gäller att ta bort skadade, sjuka eller döda grenar, grenar som korsar varandra och rotskott, dvs skott invid stammen/roten på trädet. Läs på om beskärning innan du gör det eftersom det är olika råd beroende om du har ett gammalt eller ungt träd. Vill du plantera fruktträd kan du göra det nu, Victoria, Opal och Czar är några vanliga sorter av plommon. Fruktträd ökar i popularitet och större efterfrågan finns på våra gamla, beprövade sorter, men de kan behöva beställas, så kontakta din lokala handelsträdgård.

Palos Verdes Residence

Ta in dina krukväxter

De gröna växterna har säkert ett friskt bladverk och ser redo ut för att klara vintern. En lätt dusch kan göra susen om de har barr, fnas eller ett och annat spindelnät på sig. Har du växter som stått samplanterade i samma kruka, till exempel en grupp pelargoner, kan du med fördel ge dem en egen kruka var. Terracottakrukor med hål i botten är det bästa alternativet och använd vanlig blomjord för inomhusväxter. Tilläggsgödsla inte, det blir för kraftigt. Gräv upp lökar och knölar som inte klarar vintern såsom dahlior, gladiolus och agaphantus (september/oktober beroende på vart i landet du bor). Förvara dessa torrt, svalt och mörkt och vattna ytterst sparsamt. Ett förråd eller garage som håller några plusgrader varmt är bra.

Bowen Residence

Dra igång ett projekt

Sensommaren och hösten, när vardagen och skolorna dragit igång igen och man kanske är hemma mer på helgerna, kan vara en bra tid att planera in mindre anläggning av trädgårdsarbeten eller slutförande av stora som fått vila under semestern. Har man till exempel en sidopassage som ser tråkig ut, eller haft en bordsgrupp temporärt på gräset under sommaren för att testa kanske det är aktuellt att stensätta och göra i ordning ett litet uterum av plasten. Passa på att fundera över belysning och dra el – den mörka tiden närmar sig och redan nu är det betydligt mörkare kvällar.

garlic harvest

Odla hälsosamt

Planterade du vitlök förra hösten kan du skörda den nu och göra kroppen redo för en fight mot vinterns bakterier och sjukdomar. Är det första året har du den klar till nästa sensommar. Köp utsädeslök i en handelsträdgård. Varje klyfta ska ner ca 5 cm och bör planteras på 10-15 cm avstånd. Har man problem med rådjur, sork, harar och andra djur som tenderar att äta blommor och annat du planterar kan det vara ett tips att trycka ner några vitlökar kring dessa växter. Det är många gånger som djuren inte tycker om doften av vitlök och därför håller sig på avstånd. Lök vill ha torrt kring sig, har du sandjord är den utmärkt för lök.

Fenske Pool

Ta hand om poolen

Badsäsongen är tyvärr över, och de flesta pooler ska stängas av när vattentemperaturen sjunker under +10°C. Poolen ska rengöras noggrant, efter behov ska väggen vid vattenlinjen skrubbas för att smutsen inte ska fastna och skapa missfärgningar. Backspola sandfilter och se över ph-värde. Det är viktigt att du sköter din pool enligt anvisning ifrån din leverantör – olika pooler har olika system, så var påläst om tillvägagångssättet för vinterstängning av just din pool. Se över allt vatten du har utomhus, töm till exempel också vattenslangen och stäng av eventuellt sommarvatten.

exteriors

Se över alla trämaterial

Har du trädäck som du behandlar är det en god tumregel att se om det behövs två gånger per år, nu i september och likaså vid vårstädning. Oljan ska sjunka in i träet, inte ligga ovanpå. Beroende på träslag är olika oljor lämpliga, mjukt trä som furu kan suga åt sig fem gånger mer olja än ett hårt träslag såsom ek. Rengör också trädgårdsmöblerna och se om de kan vara i behov av att oljas in innan vinterförvaringen. Torra trämöbler spricker, så var generös, tålmodig och låt oljan sjunka in i träet. Investera i en bra olja från ett välkänt fabrikat, till exempel Alcro eller Beckers. De billigaste oljorna är billiga av ett skäl, de innehåller ofta alldeles för mycket lacknafta och har således ingen effekt på träet. Bortkastat jobb och pengar!

Garden Photos

Plantera så mycket du bara orkar

Från perenner till buskar och träd, september är en bra månad att sätta de flesta växter med fuktig luft och fuktig jord och fortfarande god tid för etablering innan vintern. Fortsätt också att dela perenner. Gnag-skydd kan sättas kring träd, framförallt fruktträd så är det troligare att de får vara i fred. Planera för vårens lökfrossa och sätt krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärnor och gödsla gärna med lite benmjöl. Tumregeln är att löken ska ner lika djupt som lökens dubbla storlek. Tulpaner som blommar tidigt kan sättas nu och är lämpliga i de trädgårdar där rådjur inte passerar. Risken är i annat fall stor att tulpanerna avnjuts innan de hinner att slå ut.

Övergången ifrån sensommar till höst är nu igång. Nu börjar trädgården sakteliga gå till vila efter en intensiv säsong.

Septembers check-lista handlar mycket om att städa, snygga till och ställa undan. Ta vara på de (förhoppningsvis) fräscha, soliga dagarna och lövverkets sprakande toner.

Även om temperaturen sjunker och skuggorna blir längre, ta dig tid att vara i trädgården – ta med en filt och en kopp te, eller grilla korv med barnen en helgdag när luften är hög och himlen klarblå.

Anita Diaz

Njut av höstens färger

Har du krukor som tål att stå ute i milda frostnätter kan du byta ut sommarens blomsterprakt mot köldtåliga växter som är vackra i sig – till exempel aster, prydnadskål, ljung och olika sedumväxter såsom kärleksört, krysantemum och alunrot. Det blir extra fint och lite rustikt att komponera med inslag ifrån naturen, kottar, grenar, drivved, sten och annat vackert som du hittar. Eller varför inte ordna en bjudning utomhus med naturen som tema i en kreativ dukning. I trädgården kan det ordnas tipsrunda eller bollspel för barnen för att hålla värmen uppe. Kanske kan du använda grillen för att ha en utomhusbrasa att samlas runt?

Storage Shed Interior Design Ideas

Ordning bland redskapen

Städa ut redskapsboden innan du ställer in verktygen. Se över, rengör och slipa sekatörer och saxar och se till att de är torra innan de ställs undan för vintern. Att hänga upp redskap sparar golvyta och besväret att tunga spadar står och faller samt risken att man trampar på krattor. En god idé och ett enklare helggöromål är att sätta upp hyllförvaring och krokar för att göra utrymmet mer praktiskt.

DSC01009.jpg

Kompostera mera

Nu måste vi börja tänka på hanteringen av alla löv som så smått börjar att falla och hur komposten ser ut. Kör man över löv med gräsklipparen gör det inte så mycket, det skyndar på nedbrytningen och kan i mindre mängder finfördelat ligga kvar. Gräset ska inte klippas för kort, försök håll det ca 5 cm högt, gräsmattan övervintrar bättre då. Vartefter du skördar i landen, lägg på gräsklipp som blir jättefin mull inför nästa säsong. Rensa, klipp och ansa rabatterna. Lägg gärna på löv i rabatterna inför vintern, så bryts de ner och skyddar samtidigt växterna. Vänd komposten, använd en grep så att du får rejäla tag.

plum

Plocka plommonen nu

Beskärning av träd som bär stenfrukter (tex plommon, aprikos och körsbär) skall göras på sensommaren/hösten efter skörd. Trädbeskärning görs för att få ett friskt, välformat träd och god och fin frukt som är så bra som möjligt. Generellt gäller att ta bort skadade, sjuka eller döda grenar, grenar som korsar varandra och rotskott, dvs skott invid stammen/roten på trädet. Läs på om beskärning innan du gör det eftersom det är olika råd beroende om du har ett gammalt eller ungt träd. Vill du plantera fruktträd kan du göra det nu, Victoria, Opal och Czar är några vanliga sorter av plommon. Fruktträd ökar i popularitet och större efterfrågan finns på våra gamla, beprövade sorter, men de kan behöva beställas, så kontakta din lokala handelsträdgård.

Palos Verdes Residence

Ta in dina krukväxter

De gröna växterna har säkert ett friskt bladverk och ser redo ut för att klara vintern. En lätt dusch kan göra susen om de har barr, fnas eller ett och annat spindelnät på sig. Har du växter som stått samplanterade i samma kruka, till exempel en grupp pelargoner, kan du med fördel ge dem en egen kruka var. Terracottakrukor med hål i botten är det bästa alternativet och använd vanlig blomjord för inomhusväxter. Tilläggsgödsla inte, det blir för kraftigt. Gräv upp lökar och knölar som inte klarar vintern såsom dahlior, gladiolus och agaphantus (september/oktober beroende på vart i landet du bor). Förvara dessa torrt, svalt och mörkt och vattna ytterst sparsamt. Ett förråd eller garage som håller några plusgrader varmt är bra.

Bowen Residence

Dra igång ett projekt

Sensommaren och hösten, när vardagen och skolorna dragit igång igen och man kanske är hemma mer på helgerna, kan vara en bra tid att planera in mindre anläggning av trädgårdsarbeten eller slutförande av stora som fått vila under semestern. Har man till exempel en sidopassage som ser tråkig ut, eller haft en bordsgrupp temporärt på gräset under sommaren för att testa kanske det är aktuellt att stensätta och göra i ordning ett litet uterum av plasten. Passa på att fundera över belysning och dra el – den mörka tiden närmar sig och redan nu är det betydligt mörkare kvällar.

garlic harvest

Odla hälsosamt

Planterade du vitlök förra hösten kan du skörda den nu och göra kroppen redo för en fight mot vinterns bakterier och sjukdomar. Är det första året har du den klar till nästa sensommar. Köp utsädeslök i en handelsträdgård. Varje klyfta ska ner ca 5 cm och bör planteras på 10-15 cm avstånd. Har man problem med rådjur, sork, harar och andra djur som tenderar att äta blommor och annat du planterar kan det vara ett tips att trycka ner några vitlökar kring dessa växter. Det är många gånger som djuren inte tycker om doften av vitlök och därför håller sig på avstånd. Lök vill ha torrt kring sig, har du sandjord är den utmärkt för lök.

Fenske Pool

Ta hand om poolen

Badsäsongen är tyvärr över, och de flesta pooler ska stängas av när vattentemperaturen sjunker under +10°C. Poolen ska rengöras noggrant, efter behov ska väggen vid vattenlinjen skrubbas för att smutsen inte ska fastna och skapa missfärgningar. Backspola sandfilter och se över ph-värde. Det är viktigt att du sköter din pool enligt anvisning ifrån din leverantör – olika pooler har olika system, så var påläst om tillvägagångssättet för vinterstängning av just din pool. Se över allt vatten du har utomhus, töm till exempel också vattenslangen och stäng av eventuellt sommarvatten.

exteriors

Se över alla trämaterial

Har du trädäck som du behandlar är det en god tumregel att se om det behövs två gånger per år, nu i september och likaså vid vårstädning. Oljan ska sjunka in i träet, inte ligga ovanpå. Beroende på träslag är olika oljor lämpliga, mjukt trä som furu kan suga åt sig fem gånger mer olja än ett hårt träslag såsom ek. Rengör också trädgårdsmöblerna och se om de kan vara i behov av att oljas in innan vinterförvaringen. Torra trämöbler spricker, så var generös, tålmodig och låt oljan sjunka in i träet. Investera i en bra olja från ett välkänt fabrikat, till exempel Alcro eller Beckers. De billigaste oljorna är billiga av ett skäl, de innehåller ofta alldeles för mycket lacknafta och har således ingen effekt på träet. Bortkastat jobb och pengar!

Garden Photos

Plantera så mycket du bara orkar

Från perenner till buskar och träd, september är en bra månad att sätta de flesta växter med fuktig luft och fuktig jord och fortfarande god tid för etablering innan vintern. Fortsätt också att dela perenner. Gnag-skydd kan sättas kring träd, framförallt fruktträd så är det troligare att de får vara i fred. Planera för vårens lökfrossa och sätt krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärnor och gödsla gärna med lite benmjöl. Tumregeln är att löken ska ner lika djupt som lökens dubbla storlek. Tulpaner som blommar tidigt kan sättas nu och är lämpliga i de trädgårdar där rådjur inte passerar. Risken är i annat fall stor att tulpanerna avnjuts innan de hinner att slå ut.