2016-04-23 06:00

2016-04-23 06:00

Rödvin, ost & choklad för formen

KRÖNIKA

Att sitta i en fiskebåt på sjön med en rejäl bit värmländsk hackkorv i ena näven och en iskall lättöl i den andra, det är sann njutning för min kollega Dan. ”Ölmagen”, som han har haft i 25 år, vill han däremot bli kvitt.

Är du sugen på att komma i bättre form? I så fall är du i gott sällskap.

”Det brukar alltid vara hysteriskt den här tiden”, säger Marina Sjöberg på Karlstads dietistmottagning. Inför sommarsäsongen vill en hel del bli av med några kilon.

”Många är duktiga och äter bra på dagen. Men när de kommer hem – trötta, hungriga och stressade – är det lätt att de tar en macka före maten och sedan äter alldeles för mycket. Då blir det ingen njutning alls, bara dåligt samvete och stress.”

Dietisten Marina Sjöbergs främsta råd är att planera. Då kan du få bukt med okontrollerat ätande.

• Lägg till ett proteinrikt mellanmål på eftermiddagen så håller du dig nöjd och mätt.

• Klara av alla måsten innan du sätter dig till bords för middagen. Njut av måltiden när du är lugn och harmonisk.

• Satsa på bra råvaror.

• Dra ner på snabbmat och socker, som lurar kroppen med tomma kalorier.

De senaste forskarrönen om att rödvin, ost och choklad är toppen för hälsan håller Marina Sjöberg med om. En rik bakterieflora i magen gör oss friska och slanka. Därför är det smart att äta varierat och gynna bakterierna med alltifrån A-fil, surdeg, olivolja och nötter till goda ostar och rödvin. ”Njut av livets goda! Lagom av rödvin, choklad och ost är bra för den fysiska, psykiska och sociala hälsan. Det är ju inget du äter varje dag”, säger Marina Sjöberg.

Härlig mat och kul träning, i varierade former och med måtta, förhöjer livskvaliteten. Det är ingen statshemlighet, precis. Hur vill du leva ditt liv? Valet är ditt.

 

 

 

Är du sugen på att komma i bättre form? I så fall är du i gott sällskap.

”Det brukar alltid vara hysteriskt den här tiden”, säger Marina Sjöberg på Karlstads dietistmottagning. Inför sommarsäsongen vill en hel del bli av med några kilon.

”Många är duktiga och äter bra på dagen. Men när de kommer hem – trötta, hungriga och stressade – är det lätt att de tar en macka före maten och sedan äter alldeles för mycket. Då blir det ingen njutning alls, bara dåligt samvete och stress.”

Dietisten Marina Sjöbergs främsta råd är att planera. Då kan du få bukt med okontrollerat ätande.

• Lägg till ett proteinrikt mellanmål på eftermiddagen så håller du dig nöjd och mätt.

• Klara av alla måsten innan du sätter dig till bords för middagen. Njut av måltiden när du är lugn och harmonisk.

• Satsa på bra råvaror.

• Dra ner på snabbmat och socker, som lurar kroppen med tomma kalorier.

De senaste forskarrönen om att rödvin, ost och choklad är toppen för hälsan håller Marina Sjöberg med om. En rik bakterieflora i magen gör oss friska och slanka. Därför är det smart att äta varierat och gynna bakterierna med alltifrån A-fil, surdeg, olivolja och nötter till goda ostar och rödvin. ”Njut av livets goda! Lagom av rödvin, choklad och ost är bra för den fysiska, psykiska och sociala hälsan. Det är ju inget du äter varje dag”, säger Marina Sjöberg.

Härlig mat och kul träning, i varierade former och med måtta, förhöjer livskvaliteten. Det är ingen statshemlighet, precis. Hur vill du leva ditt liv? Valet är ditt.