2016-04-23 06:00

2016-04-23 06:00

Ugglor valde stadsnära boende

Ett kattugglepar har hittat ett boende nästan mitt i centrala Karlstad. Där i en grov björk har de inrett lyan, och redan nu är äggen lagda. Om en månad tittar ungarna fram. Då blir det liv och kiv om varje sork.

I porten till en etta i björken sitter hanen och småslumrar i vårsolen. Inne i lyan bakom hans rygg ligger honan och ruvar de två till tre äggen. Där ska hon ligga till i första hälften av maj.

I skymningen varje dag ger sig hanen ut på den första jaktturen för att hitta någon gnagare till middag, som även honan får ta del av.

När ungarna så småningom är ute ur äggen blir det en helt annan aktivitet. Då ger sig båda föräldrarna ut på jakt om natten. Är ungarna extra hungriga och det blir svårt att hitta mat, letar paret efter föda även på ljusa dagen. Men det är i mörkret som de jagar med störst framgång eftersom mörkerseendet och hörseln är extremt utvecklade. I spillran av ett mycket svagt ljus ser de ett mörkt byte i becksvart natt.

Kattugglan är vår vanligaste uggla som ofta bebor platser i närheten av mänsklig bebyggelse. Intill våra gårdar och hus finns mat för gnagare som sedan blir en måltid för ugglan. Den vill också gärna ha platser med lövskog varvat med öppna ytor där de kan hitta sorkar, möss och råttor. En och annan fågel kan också fastna i ugglans sylvassa klor. Den kan även ta grodor, ödlor och större insekter.

När ugglan ska välja bostad blir det nästan alltid i håligheter i något träd, eller i uppsatt holk med stor ingång. Paret häckar redan vid första levnadsåret och håller ihop hela livet.

Efter att ungarna matats i boet några veckor lämnar de den trygga tillvaron för ett liv på marken. Duniga och trolliknande hoppar de runt utan att kunna flyga, och är då helt beroende av föräldrarna. Under den tiden lever de ett farligt liv. Rävar och andra rovfåglar kan lätt ta ungarna om de kommer inom synhåll. Uggleföräldrarna är dock på sin vakt och vid minsta hot försvarar de ungarna. Helt ljudlöst kan de gå till attack med kraft. Det finns personer som minst synen på något öga efter att ha fått tre centimeter långa och sylvassa klor i ansiktet.

Därför gäller det att inte störa ugglorna i närheten av boet, för fåglarna och iakttagarens skull.

I porten till en etta i björken sitter hanen och småslumrar i vårsolen. Inne i lyan bakom hans rygg ligger honan och ruvar de två till tre äggen. Där ska hon ligga till i första hälften av maj.

I skymningen varje dag ger sig hanen ut på den första jaktturen för att hitta någon gnagare till middag, som även honan får ta del av.

När ungarna så småningom är ute ur äggen blir det en helt annan aktivitet. Då ger sig båda föräldrarna ut på jakt om natten. Är ungarna extra hungriga och det blir svårt att hitta mat, letar paret efter föda även på ljusa dagen. Men det är i mörkret som de jagar med störst framgång eftersom mörkerseendet och hörseln är extremt utvecklade. I spillran av ett mycket svagt ljus ser de ett mörkt byte i becksvart natt.

Kattugglan är vår vanligaste uggla som ofta bebor platser i närheten av mänsklig bebyggelse. Intill våra gårdar och hus finns mat för gnagare som sedan blir en måltid för ugglan. Den vill också gärna ha platser med lövskog varvat med öppna ytor där de kan hitta sorkar, möss och råttor. En och annan fågel kan också fastna i ugglans sylvassa klor. Den kan även ta grodor, ödlor och större insekter.

När ugglan ska välja bostad blir det nästan alltid i håligheter i något träd, eller i uppsatt holk med stor ingång. Paret häckar redan vid första levnadsåret och håller ihop hela livet.

Efter att ungarna matats i boet några veckor lämnar de den trygga tillvaron för ett liv på marken. Duniga och trolliknande hoppar de runt utan att kunna flyga, och är då helt beroende av föräldrarna. Under den tiden lever de ett farligt liv. Rävar och andra rovfåglar kan lätt ta ungarna om de kommer inom synhåll. Uggleföräldrarna är dock på sin vakt och vid minsta hot försvarar de ungarna. Helt ljudlöst kan de gå till attack med kraft. Det finns personer som minst synen på något öga efter att ha fått tre centimeter långa och sylvassa klor i ansiktet.

Därför gäller det att inte störa ugglorna i närheten av boet, för fåglarna och iakttagarens skull.