2017-09-09 06:00

2017-09-09 06:00

Linda från Grums odlar vin i Toscana

REPORTAGE

Det har varit en varm sommar i Toscana.
För vinodlarna Linda Sandkvist och Niccolò Bernabei innebär det att man får skynda på med förberedelserna. Skörden kommer tidigt i år.
– Man får lära sig att ha is i magen. Då pratar jag både om vinodling och om Italien överhuvudtaget.

När NWT hälsar på i slutet av augusti har värmeböljan som fick namnet Lucifer dragit sig tillbaka. Det är inte 40 grader varmt längre, bara 35.

– Som tur är har vi bra jord där rötterna kan gå djupt, säger Linda Sandkvist.

Hon är uppvuxen i Grums och Borgvik men lever sitt liv strax söder om Florens, i Chianti Classico-områdets nordligaste hörn, och driver gården La Querce Seconda tillsammans med sin man Niccolò Bernabei. De producerar vin och olivolja. Mest vin.

Gården ligger högt och utsikten över de toskanska kullarna är fin.

Ernst i Toscana

Linda Sandkvist har bott här i 18 år och känner numera sitt Toscana väl. Så väl att när Ernst Kirchsteiger skulle göra programserien Ernst i Toscana för ett par år sedan, var det hon och Niccolò som hade kontakterna och gjorde bakgrundgrundsjobbet till besöken och utflykterna.

– Det var en väldigt intensiv period och en kul erfarenhet. Fem program spelades in på en månad, säger Niccolò.

Linda Sandkvist visar runt på gården. Ett par lägenheter hyrs ut till turister som uppskattar lugnet, utsikten och närheten till kulturen i Florens. I källaren bakom tunga ekdörrar lagras vin i ståltankar, på ekfat och flaska. Ett uterum fungerar som samlingsplats och festlokal. Bland annat kommer varje år bussresenärer med Gruppresor i Grums på besök.

Den andra eken

Vinodlingarna börjar nästan inpå husknuten.

Niccolò Bernabeis svenska mamma var den som startade med vinodlingen på La Querce Seconda. Gårdsnamnet betyder ”den andra eken” och det säger kanske en del om hur det sett ut här en gång. Numera är det mest olivträd och vinrankor. Men i logotypen finns eken kvar.

– Allt som växer här numera är planterat, berättar Linda Sandkvist.

Familjen, som också består av två barn, 9 och 12 år gamla, bor på annan en gård i närheten. Barnen är på sommarlov i Grums hos Lindas mamma, men snart är det dags att komma hem och börja skolan.

De senaste åren har de köpt till mark och utökat sin areal från två till tio hektar. Varje hektar ger cirka 5 500 liter vin.

De odlar ekologiskt och mest Chianti Classico-viner. Ett vin som är kontrollerat sedan 300 år tillbaka.

– Det är väldigt reglerat när man säljer vin under den benämningen. Vid varje årgång man ska buteljera måste vinet godkännas dels av en smakpanel dels genom en kemisk analys.

La Querce Secondas viner exporteras mest till USA, Australien och Kanada. Det finns också på Systembolagets beställningslista genom importören Manzanawine.

Niccoló Bernabei har ansvar för druvor och vintillverkning. Linda håller, bland mycket annat, i försäljning och kontakten med importörerna. Tillsammans sköter de allt.

– Vi gör allting från fältet till försäljningen, det blir många olika roller. På en dag är det allt från att tvätta sängkläder till uthyrningen till marknadsförning, berättar Linda.

Förberedelser

Niccolò håller på att göra rent i en betongtank som snart ska fyllas med årets vin för en första lagring. Han har skrapat rent och håller nu på att måla tanken inuti. Ett jobb som får den romantiska bilden av vinodlaren i Toscana att skava lite.

– Linda har väl berättat att det är hårt jobb, säger Niccolò.

I sommar var det 42 grader varmt när fällorna för en skadefjäril skulle sättas ut. Och det finns fler djur som är intresserade av druvorna, rådjur och fåglar.

– Och vildsvin, de förstör nåt fruktansvärt.

Nu står man inför en intensiv och viktig period. Skördar gör man för hand och då tar de in extra personal för att hinna med.

Druvorna pressas och lagras i stora tankar under det första året.

Vad som händer sen beror på vilket vin det rör sig om. Chianti Classico lagras på ekfat i källaren i cirka ett år. Längre om det rör sig om den bästa kvalitén, Riserva. Sedan hälls det upp flaskor och får vila en stund till innan försäljning.

– Buteljeringen är litet av en chock för vinet så det behöver helst ligga till sig några månader innan det släpps på marknaden.

Just nu är det 2014 som är den tillgängliga årgången och de är mycket nöjda med slutresultatet av allt arbete som är nedlagt i vinet.

Smakar av

Under hela lagringsprocessen smakar de av vinet för att känna av vart det är på väg.

– Ek är levande material och man måste hålla koll, säger Niccolò.

En del av vinet säljs vidare på tank till andra producenter, men ambitionen är att så småningom buteljer allt vin själva och den andelen växer från år till år.

De flesta rankorna bär Sangoviesedruvan som enligt reglerna ska utgöra 80 procent av ett Chianti-vin. De resterande 20 procenten kan tillverkaren själv bestämma över.

På La Querce Seconda odlas också en del vita druvor och man gör både vitt vin och rosé.

– Man måste ha mer än en produkt för att bli intressant för importörerna, säger Linda Sandkvist.

Men lite ledigt blir det i alla fall ibland. Och den ägnas åt mat.

– Är vi lediga går vi ofta ut och äter med vänner eller lagar mat hemma, berättar Linda.

Trots Lucifer och hårt jobb är Linda Sandkvist självklart rotad här.

– När vi fick barn jag förstås grundad på ett annat sätt. Och jag blir fortfarande slagen av att det är så vackert här. När jag längtar efter Sverige är det familj, vänner och svenska böcker jag tänker på.

Första tiden läste Linda Sandkvist historia på universitet i Florens och hon har kvar en del svenska kontakter sedan den tiden.

– Vi är några tjejer som ses ibland och i morgon ska vi ha kräftskiva om det finns kräftor på Ikea, säger Linda.

När NWT hälsar på i slutet av augusti har värmeböljan som fick namnet Lucifer dragit sig tillbaka. Det är inte 40 grader varmt längre, bara 35.

– Som tur är har vi bra jord där rötterna kan gå djupt, säger Linda Sandkvist.

Hon är uppvuxen i Grums och Borgvik men lever sitt liv strax söder om Florens, i Chianti Classico-områdets nordligaste hörn, och driver gården La Querce Seconda tillsammans med sin man Niccolò Bernabei. De producerar vin och olivolja. Mest vin.

Gården ligger högt och utsikten över de toskanska kullarna är fin.

Ernst i Toscana

Linda Sandkvist har bott här i 18 år och känner numera sitt Toscana väl. Så väl att när Ernst Kirchsteiger skulle göra programserien Ernst i Toscana för ett par år sedan, var det hon och Niccolò som hade kontakterna och gjorde bakgrundgrundsjobbet till besöken och utflykterna.

– Det var en väldigt intensiv period och en kul erfarenhet. Fem program spelades in på en månad, säger Niccolò.

Linda Sandkvist visar runt på gården. Ett par lägenheter hyrs ut till turister som uppskattar lugnet, utsikten och närheten till kulturen i Florens. I källaren bakom tunga ekdörrar lagras vin i ståltankar, på ekfat och flaska. Ett uterum fungerar som samlingsplats och festlokal. Bland annat kommer varje år bussresenärer med Gruppresor i Grums på besök.

Den andra eken

Vinodlingarna börjar nästan inpå husknuten.

Niccolò Bernabeis svenska mamma var den som startade med vinodlingen på La Querce Seconda. Gårdsnamnet betyder ”den andra eken” och det säger kanske en del om hur det sett ut här en gång. Numera är det mest olivträd och vinrankor. Men i logotypen finns eken kvar.

– Allt som växer här numera är planterat, berättar Linda Sandkvist.

Familjen, som också består av två barn, 9 och 12 år gamla, bor på annan en gård i närheten. Barnen är på sommarlov i Grums hos Lindas mamma, men snart är det dags att komma hem och börja skolan.

De senaste åren har de köpt till mark och utökat sin areal från två till tio hektar. Varje hektar ger cirka 5 500 liter vin.

De odlar ekologiskt och mest Chianti Classico-viner. Ett vin som är kontrollerat sedan 300 år tillbaka.

– Det är väldigt reglerat när man säljer vin under den benämningen. Vid varje årgång man ska buteljera måste vinet godkännas dels av en smakpanel dels genom en kemisk analys.

La Querce Secondas viner exporteras mest till USA, Australien och Kanada. Det finns också på Systembolagets beställningslista genom importören Manzanawine.

Niccoló Bernabei har ansvar för druvor och vintillverkning. Linda håller, bland mycket annat, i försäljning och kontakten med importörerna. Tillsammans sköter de allt.

– Vi gör allting från fältet till försäljningen, det blir många olika roller. På en dag är det allt från att tvätta sängkläder till uthyrningen till marknadsförning, berättar Linda.

Förberedelser

Niccolò håller på att göra rent i en betongtank som snart ska fyllas med årets vin för en första lagring. Han har skrapat rent och håller nu på att måla tanken inuti. Ett jobb som får den romantiska bilden av vinodlaren i Toscana att skava lite.

– Linda har väl berättat att det är hårt jobb, säger Niccolò.

I sommar var det 42 grader varmt när fällorna för en skadefjäril skulle sättas ut. Och det finns fler djur som är intresserade av druvorna, rådjur och fåglar.

– Och vildsvin, de förstör nåt fruktansvärt.

Nu står man inför en intensiv och viktig period. Skördar gör man för hand och då tar de in extra personal för att hinna med.

Druvorna pressas och lagras i stora tankar under det första året.

Vad som händer sen beror på vilket vin det rör sig om. Chianti Classico lagras på ekfat i källaren i cirka ett år. Längre om det rör sig om den bästa kvalitén, Riserva. Sedan hälls det upp flaskor och får vila en stund till innan försäljning.

– Buteljeringen är litet av en chock för vinet så det behöver helst ligga till sig några månader innan det släpps på marknaden.

Just nu är det 2014 som är den tillgängliga årgången och de är mycket nöjda med slutresultatet av allt arbete som är nedlagt i vinet.

Smakar av

Under hela lagringsprocessen smakar de av vinet för att känna av vart det är på väg.

– Ek är levande material och man måste hålla koll, säger Niccolò.

En del av vinet säljs vidare på tank till andra producenter, men ambitionen är att så småningom buteljer allt vin själva och den andelen växer från år till år.

De flesta rankorna bär Sangoviesedruvan som enligt reglerna ska utgöra 80 procent av ett Chianti-vin. De resterande 20 procenten kan tillverkaren själv bestämma över.

På La Querce Seconda odlas också en del vita druvor och man gör både vitt vin och rosé.

– Man måste ha mer än en produkt för att bli intressant för importörerna, säger Linda Sandkvist.

Men lite ledigt blir det i alla fall ibland. Och den ägnas åt mat.

– Är vi lediga går vi ofta ut och äter med vänner eller lagar mat hemma, berättar Linda.

Trots Lucifer och hårt jobb är Linda Sandkvist självklart rotad här.

– När vi fick barn jag förstås grundad på ett annat sätt. Och jag blir fortfarande slagen av att det är så vackert här. När jag längtar efter Sverige är det familj, vänner och svenska böcker jag tänker på.

Första tiden läste Linda Sandkvist historia på universitet i Florens och hon har kvar en del svenska kontakter sedan den tiden.

– Vi är några tjejer som ses ibland och i morgon ska vi ha kräftskiva om det finns kräftor på Ikea, säger Linda.