2017-02-25 06:00

2017-02-25 06:00

"Nej, det är inte jag som är Roffe"

KARLSTAD: 20 år med husmanskost

Pannbiff med hemlagat potatismos, brunsås och lingonsylt har stått på menyn i 20 år hos Roffes i Viken.
– Den måste finnas varje dag. Den går hem, berättar Bengt Olofsson som tog över 2002.

Receptet som har blivit en riktig klassiker komponerades av den förre ägaren, Rolf Lindberg, som också gett namn åt lunchrestaurangen. Under några år jobbade de sida vid sida men numera sköter Bengt allt själv. Han är även delägare i Roffes i City.

– Men jag lagar all mat här till båda restaurangerna, säger Bengt.

Och det är klassisk husmanskost som gäller: dillkött, kålpudding, pepparrotskött, köttfärslimpa, rotmos, strömming, fisk i äggsås och en hel del annat.

– Det brukar bli cirka 150 portioner per dag, säger han.

Hämtmat

De flesta kunder slinker in för att hämta sin mat och prata bort en stund.

– Stammisarna kommer in och pratar resor, hockey och fotboll, säger Bengt.

Och det var kombinationen mat och prat som lockade när Bengt valde att sadla om från svetsare till restaurangbranschen 1987 då han öppnade Rudsvägens pizzeria som blev stans första sportpub.

Snabba puckar

När han väl bestämt sig gick det undan.

Bengt fick nys om att Lundbergs finbageri skulle flytta till Lamberget.

– Ägaren hade kvar serveringen och jag flyttade in i gamla bageridelen, säger Bengt.

Dagen innan han skulle öppna stod han utan pizzabagare.

– Jag kunde inte baka pizza men en kompis tipsade om en polack. Han satt och åt på Paloma så jag åkte ner och pratade med honom. Klockan sex morgonen efter kom han till pizzerian och efter det jobbade han hos mig i ett år.

Så småningom lärde sig Bengt både hur man får till en pizza och lagar annan mat.

– Det mesta har jag lärt mig själv men jag har fått en hel del bra tips av Rolf Lindberg och min mamma, berättar han.

Restaurang Pråmen

Hösten 1989 for han och en kompis till Oslo. De hamnade på en restaurang som serverade en god fonduerätt. Både maten och restaurangen föll dem i smaken och de pratade om att öppna något liknande i Karlstad och började skissa på servetter. Väl hemma fanns det inga lämpliga lokaler till salu så de kom på idén att ha restaurangen på vatten.

Båten hittade de i Kungälv och efter en månad var den bogserad till Hästviken i Skoghall.

– Då växte det både björkar och mossa på skorven, säger han.

Allt togs bort tills båten liknade ett badkar, sedan började Bengt svetsa och snickra med hjälp av hantverkskunnigt folk.

Sommaren 1990 kunde han och ett gäng kompanjoner hälsa de första gästerna välkomna ombord på Pråmen, Karlstads första flytande restaurang.

Trodde du då att den skulle finnas kvar i dag?

– Ja, det trodde jag, säger han.

Trivs i Viken

Lika snabbt gick det när han tog över Roffes i Viken. Han såg en annons i NWT och tog kontakt med Rolf Lindberg. Veckan efter var det klart.

– Tjena Roffe, brukar en del säga när de kommer hit. ”Tjena”, säger jag. Många tror att det är jag som är Roffe, berättar han.

I dagsläget har han inga planer på att öppna någon ny restaurang.

– Nej, jag fyller 60 nästa år så det får vara. Jag trivs jättebra i Viken. Det är lugnt och skönt och där sköter jag mig själv.

Receptet som har blivit en riktig klassiker komponerades av den förre ägaren, Rolf Lindberg, som också gett namn åt lunchrestaurangen. Under några år jobbade de sida vid sida men numera sköter Bengt allt själv. Han är även delägare i Roffes i City.

– Men jag lagar all mat här till båda restaurangerna, säger Bengt.

Och det är klassisk husmanskost som gäller: dillkött, kålpudding, pepparrotskött, köttfärslimpa, rotmos, strömming, fisk i äggsås och en hel del annat.

– Det brukar bli cirka 150 portioner per dag, säger han.

Hämtmat

De flesta kunder slinker in för att hämta sin mat och prata bort en stund.

– Stammisarna kommer in och pratar resor, hockey och fotboll, säger Bengt.

Och det var kombinationen mat och prat som lockade när Bengt valde att sadla om från svetsare till restaurangbranschen 1987 då han öppnade Rudsvägens pizzeria som blev stans första sportpub.

Snabba puckar

När han väl bestämt sig gick det undan.

Bengt fick nys om att Lundbergs finbageri skulle flytta till Lamberget.

– Ägaren hade kvar serveringen och jag flyttade in i gamla bageridelen, säger Bengt.

Dagen innan han skulle öppna stod han utan pizzabagare.

– Jag kunde inte baka pizza men en kompis tipsade om en polack. Han satt och åt på Paloma så jag åkte ner och pratade med honom. Klockan sex morgonen efter kom han till pizzerian och efter det jobbade han hos mig i ett år.

Så småningom lärde sig Bengt både hur man får till en pizza och lagar annan mat.

– Det mesta har jag lärt mig själv men jag har fått en hel del bra tips av Rolf Lindberg och min mamma, berättar han.

Restaurang Pråmen

Hösten 1989 for han och en kompis till Oslo. De hamnade på en restaurang som serverade en god fonduerätt. Både maten och restaurangen föll dem i smaken och de pratade om att öppna något liknande i Karlstad och började skissa på servetter. Väl hemma fanns det inga lämpliga lokaler till salu så de kom på idén att ha restaurangen på vatten.

Båten hittade de i Kungälv och efter en månad var den bogserad till Hästviken i Skoghall.

– Då växte det både björkar och mossa på skorven, säger han.

Allt togs bort tills båten liknade ett badkar, sedan började Bengt svetsa och snickra med hjälp av hantverkskunnigt folk.

Sommaren 1990 kunde han och ett gäng kompanjoner hälsa de första gästerna välkomna ombord på Pråmen, Karlstads första flytande restaurang.

Trodde du då att den skulle finnas kvar i dag?

– Ja, det trodde jag, säger han.

Trivs i Viken

Lika snabbt gick det när han tog över Roffes i Viken. Han såg en annons i NWT och tog kontakt med Rolf Lindberg. Veckan efter var det klart.

– Tjena Roffe, brukar en del säga när de kommer hit. ”Tjena”, säger jag. Många tror att det är jag som är Roffe, berättar han.

I dagsläget har han inga planer på att öppna någon ny restaurang.

– Nej, jag fyller 60 nästa år så det får vara. Jag trivs jättebra i Viken. Det är lugnt och skönt och där sköter jag mig själv.

Bengt Olofsson

Född: I Deje, flyttade till Karlstad 1979.

Utbildad: Svetsare.

Familj: Dottern Anna.

Driver: Roffes i Viken, delägare i Roffes i City.

Tidigare: Startade Rudsvägens Pizzeria och är ”huvudarkitekten” bakom Restaurang Pråmen (numera Båten), har också drivit restauranger på Örsholmen, Zakrisdal och en serveringsbuss.

Gillar: Hockey och fotboll. Spelade hockey i Forshaga, Munkfors och Kil. På 1990-talet var han med och bildade och spelade i hockeylaget Karlstad Kings, en blandning av amatörer och ”riktiga” kända spelare. ”På sommaren är jag ute mycket med min motorbåt. Jag har en Iversen Vätö kabin, en träbåt som jag börjar skrapa på redan i mars.

Äter: Husmanskost.