2016-08-27 06:00

2016-08-27 06:00

VM-matchen är spikad

SCHACKRUTAN

FIDE, världsschackförbundet, är tyvärr inte alltid det bästa på att planera och vara välorganiserat. Detta gäller även de VM som förbundet ansvarat för genom åren. Först ska det arrangeras turneringar för att utse en världsmästarutmanare.

Sedan ska det beslutas var matchen ska spelas och när. Slutligen ska själva matchen genomföras, för att sedan starta om hela karusellen igen. Vad gäller årets VM-match har det sedan en tid tillbaka stått klart att ryssen Sergei Karjakin är den spelare som ska utmana norrmannen Magnus Carlsen om VM-titeln. I skrivande stund är Karjakin rankad som nummer tio på världsrankingen medan Carlsen är ohotad etta. När och var matchen skulle gå av stapeln har tills nyligen stått höljt i dunkel. Förklaringen till detta har säkerligen varit att FIDE inte lyckats finna en lämplig spelplats. Till sist har de nu lyckats, och det står klart att VM-matchen kommer att spelas i New York, fem minuters promenad från Wall Street. Arrangören för matchen är företaget Agon som har skrivit avtal med FIDE för att arrangera alla VM-matcher från år 2012 till åtminstone år 2021.

Matchen kommer att spelas mellan den 11-30 november i år och den går över tolv partier. I händelse av att ställningen är 6-6 efter dessa tolv partier kommer särspel att ta vid med hjälp av partier med kortare betänketid. Detta innebär att världsmästaren inte bara kan spela oavgjorda partier för att behålla sin titel. Förr var det vanligt att den regerande världsmästaren behöll sin titel i händelse av att matchen slutade oavgjort, vilket alltså inte längre är fallet. Det gamla systemet gynnade den sittande världsmästaren, och jag tycker det är bra att detta är ett minne blott!

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i London år 1845.

Vit: Evans, England Svart: Staunton, England

Ser du hur svart drog och mattade snabbt?

Tommy Andersson

Lösning draget: 1..Se1+! 2.Sxc6 (eller 2.Kg1 Dh1+! 3.Kxh1 Tf1+ 4.Lg1 Lf3+ 5.Dg2 Lxg2# matt) 2..Tf1+ 3.Lg1 Lf3+ 4.Dg2 Lxg2# matt.

Sedan ska det beslutas var matchen ska spelas och när. Slutligen ska själva matchen genomföras, för att sedan starta om hela karusellen igen. Vad gäller årets VM-match har det sedan en tid tillbaka stått klart att ryssen Sergei Karjakin är den spelare som ska utmana norrmannen Magnus Carlsen om VM-titeln. I skrivande stund är Karjakin rankad som nummer tio på världsrankingen medan Carlsen är ohotad etta. När och var matchen skulle gå av stapeln har tills nyligen stått höljt i dunkel. Förklaringen till detta har säkerligen varit att FIDE inte lyckats finna en lämplig spelplats. Till sist har de nu lyckats, och det står klart att VM-matchen kommer att spelas i New York, fem minuters promenad från Wall Street. Arrangören för matchen är företaget Agon som har skrivit avtal med FIDE för att arrangera alla VM-matcher från år 2012 till åtminstone år 2021.

Matchen kommer att spelas mellan den 11-30 november i år och den går över tolv partier. I händelse av att ställningen är 6-6 efter dessa tolv partier kommer särspel att ta vid med hjälp av partier med kortare betänketid. Detta innebär att världsmästaren inte bara kan spela oavgjorda partier för att behålla sin titel. Förr var det vanligt att den regerande världsmästaren behöll sin titel i händelse av att matchen slutade oavgjort, vilket alltså inte längre är fallet. Det gamla systemet gynnade den sittande världsmästaren, och jag tycker det är bra att detta är ett minne blott!

Dagens ställning uppkom i ett parti som spelades i London år 1845.

Vit: Evans, England Svart: Staunton, England

Ser du hur svart drog och mattade snabbt?

Tommy Andersson

Lösning draget: 1..Se1+! 2.Sxc6 (eller 2.Kg1 Dh1+! 3.Kxh1 Tf1+ 4.Lg1 Lf3+ 5.Dg2 Lxg2# matt) 2..Tf1+ 3.Lg1 Lf3+ 4.Dg2 Lxg2# matt.

  • Tommy Andersson