2016-08-27 06:00

2016-08-27 06:00

Badpolisen slår till

ANNA SIMS

På Nice badstränder är det helt uppenbart inte okej att ha kläder på sig som kvinna. Det är alltså förbjudet att inte visa en massa naken hud som en bikini kan erbjuda. Då kommer polisen, mycket påklädda män, och sliter av dig kläderna. Det är vad som rapporterats i nyhetsflödet de senaste dagarna.

På samma badstrand var det tidigare förbjudet att visa bikinimycket hud. Då gällde hellång baddräkt om polisen skulle låta kvinnorna få vara kvar.

Okej, reglerna förändras. Men varför? Och varför denna intolerans? Varför får vi inte se ut som vi vill? Och vem bestämmer det?

Jag tänker i den allvarliga debattens bakvatten, inte fokusera på vilka platser kvinnor får, eller bör, ha nunnedräkt, slöja, burkini eller annat som visar religiös tillhörighet. Alla kvinnor kanske helt enkelt inte vill klä av sig när de följer med barnen till badstranden. Av andra skäl.

Jag tänker i stället ställa mig en helt annan fråga som engagerat mitt lilla privilegierade sällskap i sommar. Vi måste prata om badbyxor.

Jag menar vanliga badbyxor som min son hade som liten, som min pappa hade när jag växte upp. Badbyxor som är det enda tillåtna i franska, återigen, badhus. Sådana som svenska män får hyra för att komma in, allt annat är en sanitär olägenhet. Sådana om simmare använder. Sådana som ser ut som boxerkalsonger.

Alltså inte de här långa sladdriga kortbyxorna som svenska män verkar föredra att bada i. Det är det enda som är snyggt. Hävdar de.

Jag tycker de är hemskt fula. Och det verkar vara extremt obekvämt att ha långa tygstycken klistrade runt benen när man simmar. Och när man sen ligger på handduken i sanden och försöker torka. Men det vet jag ju ingenting om.

Trots en modest empirisk undersökning har jag inte fått någon bättre förklaring till varför de bär dem än att det inte är ”snyggt” med badbyxor.

Med tanke på de franska reglerna borde polisen slita av de svenska turistande männen de långa sladdriga shortsen om de inte självmant satte på sig mer klädsamt åtsittande badbyxor. För sådan är ju klädkoden på Nice badstränder. Eller?

Men vem har bestämt att de här shortsen är det enda svenska män kan bada i här hemma? Modepolisen har säkert sitt att säga, för jag har svårt att koppla detta tillvare sig religion eller tradition. Men tänk vilken skillnad för männen när trenden vänder och de slipper simma med allt detta tyg och kan släppa sina kroppar fria i ett par vanliga ypperligt anpassade badbyxor.

På samma badstrand var det tidigare förbjudet att visa bikinimycket hud. Då gällde hellång baddräkt om polisen skulle låta kvinnorna få vara kvar.

Okej, reglerna förändras. Men varför? Och varför denna intolerans? Varför får vi inte se ut som vi vill? Och vem bestämmer det?

Jag tänker i den allvarliga debattens bakvatten, inte fokusera på vilka platser kvinnor får, eller bör, ha nunnedräkt, slöja, burkini eller annat som visar religiös tillhörighet. Alla kvinnor kanske helt enkelt inte vill klä av sig när de följer med barnen till badstranden. Av andra skäl.

Jag tänker i stället ställa mig en helt annan fråga som engagerat mitt lilla privilegierade sällskap i sommar. Vi måste prata om badbyxor.

Jag menar vanliga badbyxor som min son hade som liten, som min pappa hade när jag växte upp. Badbyxor som är det enda tillåtna i franska, återigen, badhus. Sådana som svenska män får hyra för att komma in, allt annat är en sanitär olägenhet. Sådana om simmare använder. Sådana som ser ut som boxerkalsonger.

Alltså inte de här långa sladdriga kortbyxorna som svenska män verkar föredra att bada i. Det är det enda som är snyggt. Hävdar de.

Jag tycker de är hemskt fula. Och det verkar vara extremt obekvämt att ha långa tygstycken klistrade runt benen när man simmar. Och när man sen ligger på handduken i sanden och försöker torka. Men det vet jag ju ingenting om.

Trots en modest empirisk undersökning har jag inte fått någon bättre förklaring till varför de bär dem än att det inte är ”snyggt” med badbyxor.

Med tanke på de franska reglerna borde polisen slita av de svenska turistande männen de långa sladdriga shortsen om de inte självmant satte på sig mer klädsamt åtsittande badbyxor. För sådan är ju klädkoden på Nice badstränder. Eller?

Men vem har bestämt att de här shortsen är det enda svenska män kan bada i här hemma? Modepolisen har säkert sitt att säga, för jag har svårt att koppla detta tillvare sig religion eller tradition. Men tänk vilken skillnad för männen när trenden vänder och de slipper simma med allt detta tyg och kan släppa sina kroppar fria i ett par vanliga ypperligt anpassade badbyxor.