2016-06-18 06:00

2016-06-18 06:00

Semester utan stress

KRÖNIKA

Jag sitter allra längst ut i fören på en segelbåt. Den varma vinden smeker ansiktet, vågorna slår och vattnet landar på fötterna, högt upp på benen. Jag böjer mig framåt, suger kraft ur det blänkande, djupa havet. Livet bubblar i blodådrorna.

Vilken plats gör dig lycklig bara av tanken? En sandstrand? Barndomens kök? En skogsglänta? Ovanpå ett drakformat moln?

Fundera på det. Att ha en egen imaginär trygghetszon i bakfickan året om är klokt. På yogamattan återvänder jag avslutningsvis ofta till havet. Det är njutningsfullt att ligga dödsstilla, på tröskeln till sömn. Störande tankar som vill tränga sig på, likt hoppande apor, registreras, men får studsa vidare.

I sommar ser många fram emot lata dagar utan stress. Ofta är förväntningarna skyhöga. Semesteralmanackan fylls lätt på. Pressen att hinna med att vila, träna, läsa böcker, resa och umgås kan ge ångest. Varva ner i god tid. Unna dig en promenad, oavsett väder. Räkna inte med att semestern ska lösa dina problem. Solen skiner inte jämt, att det regnar och åskar ibland är ok. Strunta i skrytet på sociala medier, jämför inte ditt liv med andras. Ta en paus från mejlen och mobilen. Bara stäng av. Känn efter vad du verkligen vill göra, prata med din eventuella partner om era förväntningar. Samla på de där ögonblicken som verkligen betyder något för dig. Våga säga nej till energivampyrer.

I jobbet möter jag många människor som har varit nere på botten och vänt. Alltifrån den fattiga, ensamstående mamman till den framgångsrike skådespelaren. Ofta får jag en tankeställare om hur skört livet är. Efter den stormiga vinternatten när min mamma dog ber jag varje kväll. Ansiktena på dem jag älskar träder fram. Det jag har lärt mig är att vara ödmjukt tacksam över att finnas till även om livet gör ont ibland. Friheten att välja väg har både du och jag.

Nu tar vi på Träna & Må bra-redaktionen ledigt.

Ha en skön sommar!

Vilken plats gör dig lycklig bara av tanken? En sandstrand? Barndomens kök? En skogsglänta? Ovanpå ett drakformat moln?

Fundera på det. Att ha en egen imaginär trygghetszon i bakfickan året om är klokt. På yogamattan återvänder jag avslutningsvis ofta till havet. Det är njutningsfullt att ligga dödsstilla, på tröskeln till sömn. Störande tankar som vill tränga sig på, likt hoppande apor, registreras, men får studsa vidare.

I sommar ser många fram emot lata dagar utan stress. Ofta är förväntningarna skyhöga. Semesteralmanackan fylls lätt på. Pressen att hinna med att vila, träna, läsa böcker, resa och umgås kan ge ångest. Varva ner i god tid. Unna dig en promenad, oavsett väder. Räkna inte med att semestern ska lösa dina problem. Solen skiner inte jämt, att det regnar och åskar ibland är ok. Strunta i skrytet på sociala medier, jämför inte ditt liv med andras. Ta en paus från mejlen och mobilen. Bara stäng av. Känn efter vad du verkligen vill göra, prata med din eventuella partner om era förväntningar. Samla på de där ögonblicken som verkligen betyder något för dig. Våga säga nej till energivampyrer.

I jobbet möter jag många människor som har varit nere på botten och vänt. Alltifrån den fattiga, ensamstående mamman till den framgångsrike skådespelaren. Ofta får jag en tankeställare om hur skört livet är. Efter den stormiga vinternatten när min mamma dog ber jag varje kväll. Ansiktena på dem jag älskar träder fram. Det jag har lärt mig är att vara ödmjukt tacksam över att finnas till även om livet gör ont ibland. Friheten att välja väg har både du och jag.

Nu tar vi på Träna & Må bra-redaktionen ledigt.

Ha en skön sommar!