2016-05-07 06:00

2016-05-07 06:00

Kalifornien runt på sex viner

USA: Delstaten står för 90 procent av landets vinproduktion

I dag går vinresan till Kalifornien. Det odlas faktiskt vin i hela USA, tro det eller ej. Men Kalifornien kammar hem det mesta och står för 90 procent av landets totala produktion.

De två viktigaste druvorna är cabernet sauvignon och chardonnay. Två druvor som gjort mycket för Kaliforniens vinnäring och som på många sätt förknippas med vinregionen.

Med tanke på Kaliforniens storlek och geografi, finns här dock utrymme och möjlighet att odla druvor av alla de slag. Tack vare en ny generation vinmakare som tänker utanför cabernet-boxen, hittar vi numera en mångfald av viner gjorda på druvor från hela världen.

Dessa ska vi smaka på i dag.

TRE RÖDA

Zinfandel

Zinfandel, eller zin som den heter på vinspråk, har blivit Kaliforniens egna druva. Den anlände till Kalifornien från Österrike redan under 1800-talet. Då kom den från en plantskola och gick under det mer österrikiska namnet zenfendel.

I slutet på 1800-talet, mitt under guldruschen, blev den poppis bland immigranter som jobbade hårt i gruvorna och behövde något stärkande vin efter en lång arbetsdag.

Under stora delar av 1900-talet användes den flitigt till massproduktion av enklare viner och längre fram till blush zinfandel; halvtorr rosé på zinfandel.

Under 90-talet fick zinfandel sin efterlängtade comeback och revolt. Viktiga och erkända vinfirmor såg druvans potential och började producera seriösa och lagringsdugliga viner på zinfandel. En av dem är Seghesio, som jag tycker ni ska prova.

Smaka på: Seghesio Sonoma Zinfandel 2014, nr 22562. 199 kr

Klassisk zinfandel i den seriösa och friska skolan, där peppar, vildhallon och jordgubbar gör ett värmande och balanserat vin med fin kraft och lång, mullig eftersmak.

Pinot Noir

Pinot Noir är druvan som de flesta vinmakare älskar, att dricka åtminstone. Den anses vara svårodlad, kanske är det därför många ändå ser den som en spännande utmaning. I dag odlas pinot noir från norr till söder i Kalifornien, allt tack vare en film.– Sideways. Filmen som hyllade pinot noir men ratade merlot. Den kom att påverka en stor del av vinvärlden, både konsumenter och vinproducenter. Vinodlingarna med pinot noir har därför växt med raketfart sedan filmen kom ut 2004. Druvan trivs bäst i svalare områden, som till exempel distriktet Russian River Valley i Sonoma.

Smaka på: De Loach Russian River Valley Pinot 2013, nr 2222. 199 kr

Friskt och kryddigt med smak av hallon, plommon, granatäpplen, lite fat och kryddor. Utmärkt matvin till lättare rätter med ljus kött, som kyckling och även grillad fisk.

Grenache

Grenache är en av mest odlade druvor i hela världen. Så naturligtvis finns den representerad i Kalifornien också. Det är en druva som gillar sol och värme, så den gör sig extra bra i Kaliforniens mitt och södra delar, gärna in i landet. Här mår den gott i sällskap med andra Rhônedruvor som syrah och mourvedre.

Mitt vintips kommer från Paso Robles, en stad och även en vinområde som ligger ungefär mitt emellan San Fransisco och Los Angeles.

Smaka på: Castoro Cellars Reserve Grenache 2014, nr 3313. 129 kr

Ett saftigt och flörtigt vin, fullmatat med mogna jordgubbar, vildhallon, viol, fat och kryddor som påminner och julen. Servera lätt kyld till grillade korvar, fläsk och kyckling. Vinet är ekologiskt dessutom, så matcha med lika ekologisk mat.

TRE VITA

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är druvan som många förknippar med Nya Zeeland och smaker som krusbär, kiwi, sparris, gräs och även doften av kattkiss. En druva med karaktär alltså!

Då Kalifornien är varmare, får den en annan karaktär där. Här går frukten mer åt det tropiska hållet och syran blir också mjukare. Tänk er passionsfrukt, grapefrukt och melon. Många producenter väljer dessutom att lagra eller jäsa sin sauvignon blanc på ekfat. Vinet blir då något krämigare och rikare med inslag av rostade fat och nötter. Precis som mitt tips.

Smaka på: Starmont Sauvignon Blanc 2012, nr 80414. 172 kr. BS

Starmont från Napa Valley i norra Kalifornien innehåller 80 procent sauvignon blanc och 20 semillon, vilket är en klassisk vit Bordeaux-blend. Vinet har lagrats en kortare tid på franska ekfat, delvis fatjäst. Det är friskt och krispigt vitt med smak av massor med citrus, passion och fin nötighet i slutet.

Viognier

Viognier fanns tidigare endast i norra Rhônedalen. I dag är den mycket mer poppis än så. Numera kan vi hitta den i bland annat Grekland, Australien, Italien, Sydamerika och Kalifornien. Den är speciell i stilen med parfymerade dofter och smaker av apelsinblom, gula stenfrukter, jasmin och litchie. Inte allas favorit, men ett spännande vin när den görs bra.

Smaka: McManis Viognier 2014, nr 6290. 99 kr

Exotiskt och smakrikt med toner av apelsin, vita blommor, aprikos och honung. Ett vin som passar fint till currygrytor med bara liten hetta, rökt fisk och även sallader med fisk eller ljust kött och tropisk frukt.

Malvasia

Malvasia hittar vi framför allt runt Medelhavet och i länderna Italien, Portugal, Kroatien och Slovenien. Har du provat söt Madeira någon gång, så har du garanterat druckit malvasia.

Den kan alltså verkar fjärran soliga Kalifornien, men den verkar trivas riktigt bra i händerna hos producenten Birichino som gör en helt torr variant. Druvorna odlas i Monterey, som ligger cirka två timmar söder om San Fransisco.

Birichino Malvasia Bianca 2014, nr 99438. 149 kr. Tillfälligt släpp 6/5.

Ett vin som jag alltid blir glad och överraskad av. Det doftar massor! Apelsinblom, litchie, jasmin, earl grey och grapefrukt. Detta måste vara sött, tänker man. Men det är knastertorrt och friskt. Ett vin att möta både vår- och sommarsolen med.

De två viktigaste druvorna är cabernet sauvignon och chardonnay. Två druvor som gjort mycket för Kaliforniens vinnäring och som på många sätt förknippas med vinregionen.

Med tanke på Kaliforniens storlek och geografi, finns här dock utrymme och möjlighet att odla druvor av alla de slag. Tack vare en ny generation vinmakare som tänker utanför cabernet-boxen, hittar vi numera en mångfald av viner gjorda på druvor från hela världen.

Dessa ska vi smaka på i dag.

TRE RÖDA

Zinfandel

Zinfandel, eller zin som den heter på vinspråk, har blivit Kaliforniens egna druva. Den anlände till Kalifornien från Österrike redan under 1800-talet. Då kom den från en plantskola och gick under det mer österrikiska namnet zenfendel.

I slutet på 1800-talet, mitt under guldruschen, blev den poppis bland immigranter som jobbade hårt i gruvorna och behövde något stärkande vin efter en lång arbetsdag.

Under stora delar av 1900-talet användes den flitigt till massproduktion av enklare viner och längre fram till blush zinfandel; halvtorr rosé på zinfandel.

Under 90-talet fick zinfandel sin efterlängtade comeback och revolt. Viktiga och erkända vinfirmor såg druvans potential och började producera seriösa och lagringsdugliga viner på zinfandel. En av dem är Seghesio, som jag tycker ni ska prova.

Smaka på: Seghesio Sonoma Zinfandel 2014, nr 22562. 199 kr

Klassisk zinfandel i den seriösa och friska skolan, där peppar, vildhallon och jordgubbar gör ett värmande och balanserat vin med fin kraft och lång, mullig eftersmak.

Pinot Noir

Pinot Noir är druvan som de flesta vinmakare älskar, att dricka åtminstone. Den anses vara svårodlad, kanske är det därför många ändå ser den som en spännande utmaning. I dag odlas pinot noir från norr till söder i Kalifornien, allt tack vare en film.– Sideways. Filmen som hyllade pinot noir men ratade merlot. Den kom att påverka en stor del av vinvärlden, både konsumenter och vinproducenter. Vinodlingarna med pinot noir har därför växt med raketfart sedan filmen kom ut 2004. Druvan trivs bäst i svalare områden, som till exempel distriktet Russian River Valley i Sonoma.

Smaka på: De Loach Russian River Valley Pinot 2013, nr 2222. 199 kr

Friskt och kryddigt med smak av hallon, plommon, granatäpplen, lite fat och kryddor. Utmärkt matvin till lättare rätter med ljus kött, som kyckling och även grillad fisk.

Grenache

Grenache är en av mest odlade druvor i hela världen. Så naturligtvis finns den representerad i Kalifornien också. Det är en druva som gillar sol och värme, så den gör sig extra bra i Kaliforniens mitt och södra delar, gärna in i landet. Här mår den gott i sällskap med andra Rhônedruvor som syrah och mourvedre.

Mitt vintips kommer från Paso Robles, en stad och även en vinområde som ligger ungefär mitt emellan San Fransisco och Los Angeles.

Smaka på: Castoro Cellars Reserve Grenache 2014, nr 3313. 129 kr

Ett saftigt och flörtigt vin, fullmatat med mogna jordgubbar, vildhallon, viol, fat och kryddor som påminner och julen. Servera lätt kyld till grillade korvar, fläsk och kyckling. Vinet är ekologiskt dessutom, så matcha med lika ekologisk mat.

TRE VITA

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är druvan som många förknippar med Nya Zeeland och smaker som krusbär, kiwi, sparris, gräs och även doften av kattkiss. En druva med karaktär alltså!

Då Kalifornien är varmare, får den en annan karaktär där. Här går frukten mer åt det tropiska hållet och syran blir också mjukare. Tänk er passionsfrukt, grapefrukt och melon. Många producenter väljer dessutom att lagra eller jäsa sin sauvignon blanc på ekfat. Vinet blir då något krämigare och rikare med inslag av rostade fat och nötter. Precis som mitt tips.

Smaka på: Starmont Sauvignon Blanc 2012, nr 80414. 172 kr. BS

Starmont från Napa Valley i norra Kalifornien innehåller 80 procent sauvignon blanc och 20 semillon, vilket är en klassisk vit Bordeaux-blend. Vinet har lagrats en kortare tid på franska ekfat, delvis fatjäst. Det är friskt och krispigt vitt med smak av massor med citrus, passion och fin nötighet i slutet.

Viognier

Viognier fanns tidigare endast i norra Rhônedalen. I dag är den mycket mer poppis än så. Numera kan vi hitta den i bland annat Grekland, Australien, Italien, Sydamerika och Kalifornien. Den är speciell i stilen med parfymerade dofter och smaker av apelsinblom, gula stenfrukter, jasmin och litchie. Inte allas favorit, men ett spännande vin när den görs bra.

Smaka: McManis Viognier 2014, nr 6290. 99 kr

Exotiskt och smakrikt med toner av apelsin, vita blommor, aprikos och honung. Ett vin som passar fint till currygrytor med bara liten hetta, rökt fisk och även sallader med fisk eller ljust kött och tropisk frukt.

Malvasia

Malvasia hittar vi framför allt runt Medelhavet och i länderna Italien, Portugal, Kroatien och Slovenien. Har du provat söt Madeira någon gång, så har du garanterat druckit malvasia.

Den kan alltså verkar fjärran soliga Kalifornien, men den verkar trivas riktigt bra i händerna hos producenten Birichino som gör en helt torr variant. Druvorna odlas i Monterey, som ligger cirka två timmar söder om San Fransisco.

Birichino Malvasia Bianca 2014, nr 99438. 149 kr. Tillfälligt släpp 6/5.

Ett vin som jag alltid blir glad och överraskad av. Det doftar massor! Apelsinblom, litchie, jasmin, earl grey och grapefrukt. Detta måste vara sött, tänker man. Men det är knastertorrt och friskt. Ett vin att möta både vår- och sommarsolen med.

  • Sofia Ander