2016-04-30 06:00

2016-04-30 06:00

Tårtor rena drömjobbet för Madeleine

KARLSTAD: "Garneringen det allra roligaste"

Madeleine Alfredsson vet när hon klev över gränsen. Det var när hennes äldste son Billy-Bob skulle döpas som hennes intresse för bakning övergick till ren och skär tårtpassion!

– Varför köpa tårtor, när jag kan göra dem själv? tänkte jag.

Det blev tre. En dödskalletårta, en red velvet med cream cheese frosting och en regnbågstårta.

– Många av våra dopgäster reste hit från Norrland och när jag stod med huset fullt och skulle baka tårtor undrade jag vad jag hade gett mig in på...

Men tårtorna uppskattades – och Madeleine blev fast.

Hon brukar baka minst en i veckan, men nu när hon är föräldraledig kan det bli fler. Hittills är det mest vänner och bekanta som har fått njuta av hennes skapelser, men om några veckor drar hon i gång sitt företag Cake by Maddy. Planen är att gå ner i arbetstid på jobbet och kombinera det med att baka tårtor.

Vi träffar henne i familjens rymliga kök hemma i Skåre där hon har en stor köksö som arbetsyta. Snart är det slutbakat här. Företaget kommer hon att ha i ett separat hus på sin styvfars tomt.

– Han skulle egentligen ha byggt en tvättstuga, men nu gör han en lokal åt mig i stället! säger hon.

Inspiration från USA

Mycket av inspirationen hämtar hon från amerikanska sajter på nätet, men smakerna och ingredienserna funderar hon ut själv.

– I USA är det mycket smörkräm i tårtorna. Här är vi mer gräddiga av oss. Jag använder mycket mousse, som är lättare att smaksätta, säger hon.

Hon går på känsla och har alltid ingredienser hemma så att hon kan sätta i gång direkt när lusten kommer.

När chokladganachen (mörk choklad, grädde och en klick smör) som hon ska dekorera dagens kindertårta med, inte blir som hon tänkt sig, trollar hon snabbt fram en ny chokladkaka och börjar om. Vips så är det klart!

Choklad favoriten

I början vägde och mätte hon ingredienserna noga, men nu, berättar hon, sitter det i armen.

– Jag är noga med råvarorna. Man kan känna på smaken om en tårta är gjord på äkta smör eller margarin, eller om man använt riktigt fin mörk choklad, säger hon.

Ett tag var det mycket lakrits men nu är det choklad som gäller.

Fyra dagar för en tårta

Det tar fyra dagar att göra en tårta.

Hon börjar med att baka och frysa in bottnarna.

– Jag skär dem när de är halvtinade, det är mycket enklare och inte så stor risk att de går sönder.

Därefter gör hon fyllningen. Madeleine gillar att bygga på höjden och hon brukar varva fyllning och fyra, fem bottnar innan hon är nöjd. Sen får tårtan stå i kylen och ”sätta sig” i ett dygn.

Tårtorna har ett eget kylskåp i köket.

– Min sambo tröttnade på att de alltid fick bästa platsen i vårt kylskåp, så han fixade ett till, säger hon.

Vilket moment är roligast?

– Garneringen!

Spacklar i omgångar

Men innan det är dags för den gäller det att fixa till släta och snygga kanter. Hon använder en spackelspade för att få till en jämn yta. Madeleine säger själv att hon är perfektionist och hon brukar spackla i flera omgångar innan hon är helt nöjd.

– På kvällarna ligger jag och funderar på olika tårtor. Jag brukar till och med drömma om dem!

Hon brukar fundera och skissa innan hon sätter i gång, men det händer att hon ändrar sig i sista stund.

Allra roligast är när hon får hitta på något extra.

Figurer i sockerpasta

Hon dekorerar, bygger landskap och gör figurer och djur i sockerpasta. Men ibland använder hon helt andra saker. Som glasburken som ligger på födelsedagstårtan som hon har i kylen.

– Den är till min lillebror. Han älskar nutella!

Tårtan består av chokladbottnar varvade med lager av Baileys- och chokladganache, färska hallon och glasskräm. Kanterna är spacklade med nutellasmörkräm. Ett täcke av nutellaganache har fått rinna ner över sidan. Tårtan är dekorerad med mörk choklad och en vält nutellaburk, oreoskex, hallon och rosor.

Kindertårta till sonen

Kindertårtan som hon dekorerar när vi träffas är en egen variant av en tårta på en bild som hennes äldsta bror skickade till henne för flera år sedan.

– Min son fyllde fyra i december och då gjorde jag en sån tårta till honom, berättar hon.

En skapelse av chokladbottnar varvade med glasskräm (vaniljkräm, blandat med vispgrädde) och kindermousse.

– Det smakar lite som glass.

Tårtan är sedan spacklad med chokladsmörkräm.

– Jag smälter choklad och grädde sedan får det stå minst sex timmar i kylen innan jag vispar upp det som vanlig grädde.

Allt toppas med olika sorters chokladbitar och kinderägg.

Instagram

När hon var färdig med sonens födelsedagstårta på Instagram där någon såg den och lade upp den på sajten 9gag.

– Då spred den sig fort på nätet och folk hörde av sig från hela världen, berättar hon.

Madeleine tar av kastrullen med chokladganaschen från spisen och häller över i en plastflaska och börjar dekorera. Hon spritsar ganaschen längs kanterna så att den rinner ner för sidorna. Därefter är det dags att sticka i chokladbitarna och kinderäggen på toppen.

Hur känns det när någon börjar skära i konstverken?

– Jag tar bilder av alla mina tårtor och lägger ut dem på Instagram, då finns de kvar. På kalasen är det oftast jag som får hålla i tårtspaden. Ingen annan vill förstöra dem!

– Varför köpa tårtor, när jag kan göra dem själv? tänkte jag.

Det blev tre. En dödskalletårta, en red velvet med cream cheese frosting och en regnbågstårta.

– Många av våra dopgäster reste hit från Norrland och när jag stod med huset fullt och skulle baka tårtor undrade jag vad jag hade gett mig in på...

Men tårtorna uppskattades – och Madeleine blev fast.

Hon brukar baka minst en i veckan, men nu när hon är föräldraledig kan det bli fler. Hittills är det mest vänner och bekanta som har fått njuta av hennes skapelser, men om några veckor drar hon i gång sitt företag Cake by Maddy. Planen är att gå ner i arbetstid på jobbet och kombinera det med att baka tårtor.

Vi träffar henne i familjens rymliga kök hemma i Skåre där hon har en stor köksö som arbetsyta. Snart är det slutbakat här. Företaget kommer hon att ha i ett separat hus på sin styvfars tomt.

– Han skulle egentligen ha byggt en tvättstuga, men nu gör han en lokal åt mig i stället! säger hon.

Inspiration från USA

Mycket av inspirationen hämtar hon från amerikanska sajter på nätet, men smakerna och ingredienserna funderar hon ut själv.

– I USA är det mycket smörkräm i tårtorna. Här är vi mer gräddiga av oss. Jag använder mycket mousse, som är lättare att smaksätta, säger hon.

Hon går på känsla och har alltid ingredienser hemma så att hon kan sätta i gång direkt när lusten kommer.

När chokladganachen (mörk choklad, grädde och en klick smör) som hon ska dekorera dagens kindertårta med, inte blir som hon tänkt sig, trollar hon snabbt fram en ny chokladkaka och börjar om. Vips så är det klart!

Choklad favoriten

I början vägde och mätte hon ingredienserna noga, men nu, berättar hon, sitter det i armen.

– Jag är noga med råvarorna. Man kan känna på smaken om en tårta är gjord på äkta smör eller margarin, eller om man använt riktigt fin mörk choklad, säger hon.

Ett tag var det mycket lakrits men nu är det choklad som gäller.

Fyra dagar för en tårta

Det tar fyra dagar att göra en tårta.

Hon börjar med att baka och frysa in bottnarna.

– Jag skär dem när de är halvtinade, det är mycket enklare och inte så stor risk att de går sönder.

Därefter gör hon fyllningen. Madeleine gillar att bygga på höjden och hon brukar varva fyllning och fyra, fem bottnar innan hon är nöjd. Sen får tårtan stå i kylen och ”sätta sig” i ett dygn.

Tårtorna har ett eget kylskåp i köket.

– Min sambo tröttnade på att de alltid fick bästa platsen i vårt kylskåp, så han fixade ett till, säger hon.

Vilket moment är roligast?

– Garneringen!

Spacklar i omgångar

Men innan det är dags för den gäller det att fixa till släta och snygga kanter. Hon använder en spackelspade för att få till en jämn yta. Madeleine säger själv att hon är perfektionist och hon brukar spackla i flera omgångar innan hon är helt nöjd.

– På kvällarna ligger jag och funderar på olika tårtor. Jag brukar till och med drömma om dem!

Hon brukar fundera och skissa innan hon sätter i gång, men det händer att hon ändrar sig i sista stund.

Allra roligast är när hon får hitta på något extra.

Figurer i sockerpasta

Hon dekorerar, bygger landskap och gör figurer och djur i sockerpasta. Men ibland använder hon helt andra saker. Som glasburken som ligger på födelsedagstårtan som hon har i kylen.

– Den är till min lillebror. Han älskar nutella!

Tårtan består av chokladbottnar varvade med lager av Baileys- och chokladganache, färska hallon och glasskräm. Kanterna är spacklade med nutellasmörkräm. Ett täcke av nutellaganache har fått rinna ner över sidan. Tårtan är dekorerad med mörk choklad och en vält nutellaburk, oreoskex, hallon och rosor.

Kindertårta till sonen

Kindertårtan som hon dekorerar när vi träffas är en egen variant av en tårta på en bild som hennes äldsta bror skickade till henne för flera år sedan.

– Min son fyllde fyra i december och då gjorde jag en sån tårta till honom, berättar hon.

En skapelse av chokladbottnar varvade med glasskräm (vaniljkräm, blandat med vispgrädde) och kindermousse.

– Det smakar lite som glass.

Tårtan är sedan spacklad med chokladsmörkräm.

– Jag smälter choklad och grädde sedan får det stå minst sex timmar i kylen innan jag vispar upp det som vanlig grädde.

Allt toppas med olika sorters chokladbitar och kinderägg.

Instagram

När hon var färdig med sonens födelsedagstårta på Instagram där någon såg den och lade upp den på sajten 9gag.

– Då spred den sig fort på nätet och folk hörde av sig från hela världen, berättar hon.

Madeleine tar av kastrullen med chokladganaschen från spisen och häller över i en plastflaska och börjar dekorera. Hon spritsar ganaschen längs kanterna så att den rinner ner för sidorna. Därefter är det dags att sticka i chokladbitarna och kinderäggen på toppen.

Hur känns det när någon börjar skära i konstverken?

– Jag tar bilder av alla mina tårtor och lägger ut dem på Instagram, då finns de kvar. På kalasen är det oftast jag som får hålla i tårtspaden. Ingen annan vill förstöra dem!

Madeleine Alfredsson

Bor: I Skåre

Ålder: 31 år.

Familj: sambo, två barn.

Gör: Mammaledig under våren från jobbet som ställföreträdande butikschef på Lidl.

Snart: Startar företaget Cake by Maddy

Instagram: @cakebymaddy

Källa: