2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

Vårfräsch meny med svart krydda

VÄSTRA ÄMTERVIK: Bibbi Kringlund låter lakrits sätta smaken

Matkreatör Bibbi Kringlund har gjort en påskmeny med lakrits som tema.
– Man behöver inte ens gilla lakrits för att gilla lakrits i mat. Det ska inte smaka godis, det ska vara en krydda bland andra.

Tre rätter dukar hon upp i köket hemma i Västra Ämtervik som inspiration inför påskhelgen. En kött, en fisk och en efterrätt, alla med lakris som ingrediens.

Bibbi Kringlund som driver företaget Kulinarika Mat & vinbyrån arrangerar, bland mycket annat, lakritsprovningar.

– Det ligger i tiden och det blir bara roligare och roligare ju mer jag lär mig, säger Bibbi Kringlund.

Inte minst pratar hon varmt om hur vin och lakrits passar ihop.

– Det är kombinationen som får klockorna att börja pingla i gommen. Lakrits binder garvsyran och vinet blir väldigt lent. Man kan ta ett riktigt knastrigt vin och det smakar ändå sött.

Hon håller också på att förbereda sommaren som är en intensiv arbetsperiod. Hon ansvarar för maten på Mårbacka, Alma Lövs museum och inte minst Västanå teater som i år har Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen på repertoaren.

– Min specialitet är att jag skapar en maträtt som förstärker upplevelsen.

Den senaste tiden har arbetet med att producera äppelcider tagit mycket av Bibbi Kringlunds engagemang. Nu börjar det bära frukt. Första omgången har serverats på Länsmansgården i Sunne och fått klart godkänt av gästerna.

– Jag tycker det behövs mer bra drycker med låg alkoholhalt.

Tre rätter dukar hon upp i köket hemma i Västra Ämtervik som inspiration inför påskhelgen. En kött, en fisk och en efterrätt, alla med lakris som ingrediens.

Bibbi Kringlund som driver företaget Kulinarika Mat & vinbyrån arrangerar, bland mycket annat, lakritsprovningar.

– Det ligger i tiden och det blir bara roligare och roligare ju mer jag lär mig, säger Bibbi Kringlund.

Inte minst pratar hon varmt om hur vin och lakrits passar ihop.

– Det är kombinationen som får klockorna att börja pingla i gommen. Lakrits binder garvsyran och vinet blir väldigt lent. Man kan ta ett riktigt knastrigt vin och det smakar ändå sött.

Hon håller också på att förbereda sommaren som är en intensiv arbetsperiod. Hon ansvarar för maten på Mårbacka, Alma Lövs museum och inte minst Västanå teater som i år har Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen på repertoaren.

– Min specialitet är att jag skapar en maträtt som förstärker upplevelsen.

Den senaste tiden har arbetet med att producera äppelcider tagit mycket av Bibbi Kringlunds engagemang. Nu börjar det bära frukt. Första omgången har serverats på Länsmansgården i Sunne och fått klart godkänt av gästerna.

– Jag tycker det behövs mer bra drycker med låg alkoholhalt.

Lakrits

Lakrits var början medicin som fungerade som smärtstillande, slemlösande, antispetiskt och antiinflammatorisk. Roten har använts till allt från tidig tandborste till lindrande krämer, värk- och halsmedicin. Som blodtryckhöjare kan den också ge negativa effekter, så måttlighet är på sin plats. Rekommendationen säjer ett högsta dagsintag på 50 gram.

I dag ser vi premiumlakrits i butikerna med avskalade innehållsförteckningar och fokus på rotens ursprung. De bästa och godaste säjs härstamma från Kalabrien i Italien och Iran.

Lakritspulver finner man i de flesta butiker, placerade på bakavdelningen. Choklad- och renodlade lakritsbutiker håller ett bredare sortiment. Det finns olika typer. Alltifrån den milda varianten med ljus färg där man helt enkelt mal ner roten till pulverform. Den andra varianten är en reduktion- ett avkok av lakritsrot. Genom att sakta koka ur smakerna får man ett koncentrat med intensiv smak och mörk, svartaktig färg. Nu gjuter man massan som blir hård då den svalnat. Sedan klipps rålakritsen till pastiller, krossas till granulat eller mixas till pulver.

Källa: Bibbi Kringlund