2016-02-06 06:00

2016-02-06 10:36

Jämnt i toppen men största semlan vägde tyngst

SEMMELTEST: Juryns slutsats

Ska det vara bitar i mandelmassan, fluffig eller kompakt bulle, mycket eller lite socker i grädden? Årets semmeljury hade delade meningar till viss del, men en sak var de överens om: Ingen semla före fettisdagen! Men i år offrade de sig för testet.

Vad som gör en semla riktigt god är givetvis en smaksak. NWT bad de matintresserade vännerna Ann Ardebrant, Thomas Gustafsson, Elisabeth Bergqvist och Pirkko Viinamäki att utse en vinnare bland totalt elva semlor från olika bagerier i Karlstad.

Alla semlor vägdes innan det var dags för juryn att bedöma utseendet och skära itu, för att se hur mandelmassan och grädden var fördelad. Och sist – men inte minst – smaka!

– Det är ett plus om man känner bitar av mandeln i mandelmassan.

– Bullen ska ha lite smak av kardemumma.

– Åh, vad fin! Det här är en klassisk semla!

– Den var torr och inte lika god som de andra.

Livlig diskussion

Diskussionen runt Pirkko Viinamäkis köksbord var livlig när juryn gick ”all in” för sin uppgift. Först betygsattes helheten innan det var dags att smaka av och poängsätta grädden, brödet och mandelmassan var för sig - och ihop. Därefter fördes totalsumman in i protokollen.

Upplagda bredvid varandra blev det tydligt att semlornas utseende och storlek skilde sig åt rejält. Det gjorde även smaken.

– Innan jag kom hit trodde jag inte att det skulle vara så stor skillnad, konstaterade Ann Ardebrant efteråt. Och de andra höll med.

Mycket mandelmassa

Det visade sig också att det inte alltid är de stora semlorna som väger mest.

Juryn kunde enas om att det inte ska snålas med mandelmassan, och att den ska smaka mandel, inte socker! Man ska också helst kunna känna bitar av mandel.

– Jag gillar när det är lite smak av bittermandel, sade Thomas Gustafsson.

När det kom till grädden ansåg de att lagom är bäst. Men – det ska smaka ”riktig” grädde och inget annat! Om det är okej att smaksätta grädden med vanilj rådde det delade meningar om runt bordet.

Däremot ska brödet vara luftigt!

Sist men inte minst – helheten. Hur är grädden spritsad, hur är locket skuret, mycket eller lite florsocker på toppen. Vissa av semlorna levde inte upp till sitt utseende, medan andra överraskade rejält.

Vad som gör en semla riktigt god är givetvis en smaksak. NWT bad de matintresserade vännerna Ann Ardebrant, Thomas Gustafsson, Elisabeth Bergqvist och Pirkko Viinamäki att utse en vinnare bland totalt elva semlor från olika bagerier i Karlstad.

Alla semlor vägdes innan det var dags för juryn att bedöma utseendet och skära itu, för att se hur mandelmassan och grädden var fördelad. Och sist – men inte minst – smaka!

– Det är ett plus om man känner bitar av mandeln i mandelmassan.

– Bullen ska ha lite smak av kardemumma.

– Åh, vad fin! Det här är en klassisk semla!

– Den var torr och inte lika god som de andra.

Livlig diskussion

Diskussionen runt Pirkko Viinamäkis köksbord var livlig när juryn gick ”all in” för sin uppgift. Först betygsattes helheten innan det var dags att smaka av och poängsätta grädden, brödet och mandelmassan var för sig - och ihop. Därefter fördes totalsumman in i protokollen.

Upplagda bredvid varandra blev det tydligt att semlornas utseende och storlek skilde sig åt rejält. Det gjorde även smaken.

– Innan jag kom hit trodde jag inte att det skulle vara så stor skillnad, konstaterade Ann Ardebrant efteråt. Och de andra höll med.

Mycket mandelmassa

Det visade sig också att det inte alltid är de stora semlorna som väger mest.

Juryn kunde enas om att det inte ska snålas med mandelmassan, och att den ska smaka mandel, inte socker! Man ska också helst kunna känna bitar av mandel.

– Jag gillar när det är lite smak av bittermandel, sade Thomas Gustafsson.

När det kom till grädden ansåg de att lagom är bäst. Men – det ska smaka ”riktig” grädde och inget annat! Om det är okej att smaksätta grädden med vanilj rådde det delade meningar om runt bordet.

Däremot ska brödet vara luftigt!

Sist men inte minst – helheten. Hur är grädden spritsad, hur är locket skuret, mycket eller lite florsocker på toppen. Vissa av semlorna levde inte upp till sitt utseende, medan andra överraskade rejält.

Så testade vi

Semlorna köptes på ondagsförmiddagen, förvarades sedan några timmar i ett kylskåp och smakades av kl 15.00 samma dag.

Juryn visste inte var semlorna var köpta.

Bedömningen gjordes utifrån fyra olika kriterier:

Utseende.

Grädde: smak och konsistens.

Mandelmassa: smak och konsistens.

Bulle: smak och konsistens.

Alla semlor vägdes.

Maxpoäng per semla: 80

Café och konditori Astrids semla fick 69 poäng. Artisan kom på andra plats med 67. Lundbergs kom trea med 63 poäng. Hanna Larsson och Café Råtorp kom fyra respektive femma med 54,5 respektive 54 poäng.