2016-02-06 06:00

2016-02-06 07:13

Hon smakade sig fram till vinnarsemla

KARLSTAD: Mycket mandelmassa, grädde och fluffigt bröd

Luftigt bröd, mycket mandelmassa och grädde. Och stor! Varditer Sanamyan, testade, smakade av, och testade igen innan hon hittade sitt vinnande recept.

Hon är utbildad konditor i Armenien men flyttade till Sverige och Filipstad för sex år sedan. Varditer började jobba på Caféhuset och det var där hon smakade sitt livs första semla.

– Den var jättegod! säger hon.

På caféet lärde hon sig grunderna i semmelbakning, men när hon för tre år sedan öppnade Café och konditori Astrid i Ruds centrum i Karlstad ville hon göra en alldeles egen variant av den svenska läckerheten.

– Jag testade många gånger innan jag blev helt nöjd, berättar hon.

Jäsningen viktig

Bullen ska inte vara seg eller torr – utan alldeles fluffig. Knepet, avslöjar hon, är att låta den jäsa lagom länge.

– I början blev bullarna inte som jag tänkt mig, sedan blev några plåtar bra, andra sämre, innan jag lyckades få till en jämn kvalitet.

Hur ska mandelmassan vara?

– Den ska inte vara för söt, ha lite smak av bittermandel och innehålla mandelbitar, säger hon.

I grädden tillsätter hon ganska mycket vaniljsocker för att den ska smaka extra gott.

Stora semlor

Hennes semlor är inte av den mindre varianten. Tvärt om!

– Jag vill göra stora semlor. Jag tycker att de är fina och snygga. En del kunder säger att ”oj, det är en hel middag”, men mina stamkunder som kommer hit och fikar brukar aldrig lämna något på faten, säger hon och skrattar.

Varditer Sanamyan jobbar ensam i caféet som hon har döpt efter sin farmor. Det är Varditer som bakar, men hennes make hjälper till med saker som ska fixas runt omkring.

– Det blir långa dagar. Jag brukar vara här mellan fem och halv sex på morgnarna och stanna fram till sju, åtta på kvällen.

Laddar inför fettisdagen

Hon börjar med semlor den 6 januari och håller på fram till påsk.

– Jag gör ett 60-tal om dagen, säger hon.

Inför fettisdagen tar hon hjälp av döttrarna för då gör hon betydligt fler!

– Det blir nog mellan 1 700 och 2 000 stycken säger hon.

Varditer Sanamyan kom etta i NWT:s semmeltest för två år sedan.

– Då sov både jag och mina döttrar här i två nätter. Vi bara bakade och bakade, säger hon.

Hur många semlor äter du själv?

– Det blir en i veckan. Jag blir mätt på bakelser och semlor när jag ser dem varje dag.

Experimenterar med smaker

Vilken är din egen favorit bland dina bakverk?

– Sufflétårtan med chokladbotten, hallon- och vaniljsufflé och färska hallon i mitten, berättar hon. Den och pragatårtan som jag gör kommer från Armenien.

Men Varditer gillar också att uppfinna alldeles egna bakverk.

– Jag tycker om att hitta på nya saker, experimentera mig fram till goda smaker. Jag kanske inte är så snabb alla gånger, men jag gör det med hjärtat! säger hon.

Stort grattis till vinsten!

– Tack!

Hon är utbildad konditor i Armenien men flyttade till Sverige och Filipstad för sex år sedan. Varditer började jobba på Caféhuset och det var där hon smakade sitt livs första semla.

– Den var jättegod! säger hon.

På caféet lärde hon sig grunderna i semmelbakning, men när hon för tre år sedan öppnade Café och konditori Astrid i Ruds centrum i Karlstad ville hon göra en alldeles egen variant av den svenska läckerheten.

– Jag testade många gånger innan jag blev helt nöjd, berättar hon.

Jäsningen viktig

Bullen ska inte vara seg eller torr – utan alldeles fluffig. Knepet, avslöjar hon, är att låta den jäsa lagom länge.

– I början blev bullarna inte som jag tänkt mig, sedan blev några plåtar bra, andra sämre, innan jag lyckades få till en jämn kvalitet.

Hur ska mandelmassan vara?

– Den ska inte vara för söt, ha lite smak av bittermandel och innehålla mandelbitar, säger hon.

I grädden tillsätter hon ganska mycket vaniljsocker för att den ska smaka extra gott.

Stora semlor

Hennes semlor är inte av den mindre varianten. Tvärt om!

– Jag vill göra stora semlor. Jag tycker att de är fina och snygga. En del kunder säger att ”oj, det är en hel middag”, men mina stamkunder som kommer hit och fikar brukar aldrig lämna något på faten, säger hon och skrattar.

Varditer Sanamyan jobbar ensam i caféet som hon har döpt efter sin farmor. Det är Varditer som bakar, men hennes make hjälper till med saker som ska fixas runt omkring.

– Det blir långa dagar. Jag brukar vara här mellan fem och halv sex på morgnarna och stanna fram till sju, åtta på kvällen.

Laddar inför fettisdagen

Hon börjar med semlor den 6 januari och håller på fram till påsk.

– Jag gör ett 60-tal om dagen, säger hon.

Inför fettisdagen tar hon hjälp av döttrarna för då gör hon betydligt fler!

– Det blir nog mellan 1 700 och 2 000 stycken säger hon.

Varditer Sanamyan kom etta i NWT:s semmeltest för två år sedan.

– Då sov både jag och mina döttrar här i två nätter. Vi bara bakade och bakade, säger hon.

Hur många semlor äter du själv?

– Det blir en i veckan. Jag blir mätt på bakelser och semlor när jag ser dem varje dag.

Experimenterar med smaker

Vilken är din egen favorit bland dina bakverk?

– Sufflétårtan med chokladbotten, hallon- och vaniljsufflé och färska hallon i mitten, berättar hon. Den och pragatårtan som jag gör kommer från Armenien.

Men Varditer gillar också att uppfinna alldeles egna bakverk.

– Jag tycker om att hitta på nya saker, experimentera mig fram till goda smaker. Jag kanske inte är så snabb alla gånger, men jag gör det med hjärtat! säger hon.

Stort grattis till vinsten!

– Tack!