2015-11-21 06:00

2015-11-21 06:00

Vin till svensk husmanskost

SOFIAS VIN: Traditioner är till för att brytas!

Ja, ni läste rätt. Snaps, öl eller till och med ett glas mjölk är det mest klassiska till vårt traditionella kök.
Fast traditioner kan behöva skakas om lite. Regler är som sagt till för att brytas.
Idag ska vi prova vin till kåldolmarna!

Svenska smaker och kryddningar är överlag milda och snälla.

Sälta och sötma är snarare ledorden. Sälta från inläggningar. Sälta från rökt kött som fläsk och även sill.

Sötma från gelé, sylt och picklade grönsaker. Sötma och inläggningar med vinäger, är inte vinets bästa vän.

Det är smaker som krockar med frukten i vinet och får den att kännas torr och sur.

Sälta däremot, tillsammans med fett, är vinets bästis.

Smakkomponenter som lindar in tanninerna, som slipar ner strävheten och istället lockar fram frukten.

Lite av varje

När det kommer till en urtypisk svensk mattallrik, hittar vi ofta lite av varje. Sötma, sälta och fett.

En hel del att anpassa sig efter, med andra ord. Ett kraftfullt vin tar död på måltiden.

Ett för strävt, kommer krocka med sötman. Vi behöver något mitt emellan.

Ett snällt, runt och fruktigt vin. Lite lagom så där. Det blir inte mer svenskt än så.

Till kåldolmarna

Låt oss börja med kåldolmarna. De serveras ofta med rårörda lingon, en gräddig sås och någon form av potatis.

Lingon har både sötma och syrlighet. Såsen är salt och fet. Såsen blir alltså vår räddning här och kommer att fungera som en smakbrygga.

Den kan också hjälpa till att tona ner kraften i lingonsylten.

Vi behöver ett runt, mjukt och fruktigt vin. Inga för strävt, inte för matigt. Jag tänker direkt på pinot noir, gärna från ett soligt land där frukten blir söt och mogen.

Vitt till rårakor

En till svensk favorit är rårakor, eller raggmunk med stekt fläsk. Salt, smakrikt och härligt. Rejäl comfort food.

Hoppar man över lingonsylten, blir rätten ännu mer vinvänlig.

Här har vi redan två av vinets bästa viner; salt och fett.

Ett rött vin, med struktur och fin frukt, skulle fungera. Men jag är faktiskt mer sugen på ett friskt vitt till en sådan här rätt.

Till äppelkakan

Desserter längtar efter söta viner.

Det finns en tumregeln; vinet måste vara sötare än efterrätten. Annars blir det söta vinet surt och krockar helt med dessertsötman.

Äppelkaka kan komma i många former.

Hur som helst, är den härligt söt och smakar ljuvlig av bakade äpplen.

Till detta blir det ett sött, friskt vin gärna med lätt äppliga aromer.

Svenska smaker och kryddningar är överlag milda och snälla.

Sälta och sötma är snarare ledorden. Sälta från inläggningar. Sälta från rökt kött som fläsk och även sill.

Sötma från gelé, sylt och picklade grönsaker. Sötma och inläggningar med vinäger, är inte vinets bästa vän.

Det är smaker som krockar med frukten i vinet och får den att kännas torr och sur.

Sälta däremot, tillsammans med fett, är vinets bästis.

Smakkomponenter som lindar in tanninerna, som slipar ner strävheten och istället lockar fram frukten.

Lite av varje

När det kommer till en urtypisk svensk mattallrik, hittar vi ofta lite av varje. Sötma, sälta och fett.

En hel del att anpassa sig efter, med andra ord. Ett kraftfullt vin tar död på måltiden.

Ett för strävt, kommer krocka med sötman. Vi behöver något mitt emellan.

Ett snällt, runt och fruktigt vin. Lite lagom så där. Det blir inte mer svenskt än så.

Till kåldolmarna

Låt oss börja med kåldolmarna. De serveras ofta med rårörda lingon, en gräddig sås och någon form av potatis.

Lingon har både sötma och syrlighet. Såsen är salt och fet. Såsen blir alltså vår räddning här och kommer att fungera som en smakbrygga.

Den kan också hjälpa till att tona ner kraften i lingonsylten.

Vi behöver ett runt, mjukt och fruktigt vin. Inga för strävt, inte för matigt. Jag tänker direkt på pinot noir, gärna från ett soligt land där frukten blir söt och mogen.

Vitt till rårakor

En till svensk favorit är rårakor, eller raggmunk med stekt fläsk. Salt, smakrikt och härligt. Rejäl comfort food.

Hoppar man över lingonsylten, blir rätten ännu mer vinvänlig.

Här har vi redan två av vinets bästa viner; salt och fett.

Ett rött vin, med struktur och fin frukt, skulle fungera. Men jag är faktiskt mer sugen på ett friskt vitt till en sådan här rätt.

Till äppelkakan

Desserter längtar efter söta viner.

Det finns en tumregeln; vinet måste vara sötare än efterrätten. Annars blir det söta vinet surt och krockar helt med dessertsötman.

Äppelkaka kan komma i många former.

Hur som helst, är den härligt söt och smakar ljuvlig av bakade äpplen.

Till detta blir det ett sött, friskt vin gärna med lätt äppliga aromer.

Vin till kåldolmar och rårakor

• Till kåldolmarna

Sonoma Hills Pinot Noir 2012

(nr 2863, 121 kr)

Ett mjukt och fruktigt vin, med smak av lite juliga kryddor, solvarma jordgubbar, och söta körsbär.

Calera Pinot Noir 2013

(nr 87282, 249 kr)

Mer koncentration och smak, fast fortfarande fruktdrivet med mogna jordgubbar, granatäpple, örter och ett runt avslut.

¨• Till rårakorna

Steinschaden Grüner Veltliner Kamptal DAC 2013

(nr 4320, 70 kr)

Vitt från Österrike, till ett pangpris. Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva. En vanlig maträtt till grüner är wienerschnitzel. Där har vi också salt och fett. inte helt olikt vår råraka.

Steinschaden är en fin introduktion till både Österrikes vita viner och druvan. Friskt, lätt pepprigt och syrlig grapefrukt i slutet.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2014

(nr 76570, 119 kr)

En fylligare grüner, från duktiga producenten Leth. Krämig och frisk, med fruktiga inslag av vit persika, grape, aprikos och vit peppar.

• Till äppelkakan

Castelnau de Suduiraut 2010

(nr 3690, 159 kr)

En fyllig och rik Sauternes, med djupa smaker av mandelmassa, passionsfrukt, aprikos, annans och saffran. Med tanke på alla smaker, särskilt mandelmassan, tycker jag vi ska göra en äppelkaka med just den ingrediensen. Mandelmassa och äpplen är riktigt goda vänner, i dubbel bemärkelse.

Moscatel de Setúbal 2010

(nr 8117, 69 kr)

Moscatel är ett sött vin från Portugal. Där dricks den vanligtvis till pastel de nata. En liten frasig paj med vaniljkräm. Vaniljsås känns med andra ord givet till vår svenska äppelpaj. Snåla inte med kanelen i pajen. Moscatelvinet har nämligen kryddiga smaker av kanel. Här finns också smak av pomerans, torkade frukter, farinsocker och choklad.

Källa: