2015-10-24 06:00

2015-10-24 06:00

Välkommen till det svala och eleganta Australien

SOFIAS VIN: "Allt utom chardonnay"

Säg Australien, och tankarna går genast till farliga spindlar, läskiga ormar, uppstudsiga kängurus och badvatten där hajfenor tittar upp.
Vinmässigt, går tankarna åt samma håll. Mycket av allt.

Högoktaniga viner med rejäl alkoholhalt och massiv frukt.

I dag lämnar vi maffig shiraz och överekad chardonnay därhän.

Välkomna till det nya, svala Australien.

ABC-viner

Australien var ett av de vinländer som gav upphov till uttrycket Anything But Chardonnay, förkortat ABC.

Det blev en slags rörelse, som sammanfattade de ekiga, tunga och popcorn-doftande viner som kom från varma Nya Världen-länder.

Chile, Kalifornien, Argentina med flera, fick denna titel.

Många vindrickare var helt enkelt trötta på chardonnay som inte längre smakade chardonnay.

Utan bara rostade ekfat, träplanka och smörkola.

Ut ur ekfaten

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna.

Eller ska vi säga ekfaten?

Chardonnay-vinerna har faktiskt runnit ut från ekfaten. Hittat en ny form. En elegant, frisk och mer druvtypisk sådan.

En utveckling som Australien i allra högsta grad är skyldiga till.

Fylliga, fatlagrade viner går givetvis fortfarande att hitta. Många gillar den stilen.

Men ABC-rörelsen har inte längre lika svårt att hitta just chardonnay.

Tack vare sin storlek, olika regioner med mikroklimat och en mångfald av jordmåner, kan Australien producera en mängd viner.

Särskilt friska och krispiga viner.

Låt oss ta en snabb titt på de olika delarna och vilka viner som produceras där.

Landet delas upp i fem stora huvudregioner.

Western Australia

Sammanfattar hela den nordvästra delen, där staden Perth är den mest kända.

Den viktigaste regionen här är framför allt The Great Southern.

Margaret River och Swan Valley står också för en liten del av vinproduktionen.

Vinodlingen är koncentrerad till de södra, mer svala delarna.

De främsta druvorna är riesling, chardonnay, pinot noir och även en cabernet sauvignon och malbec.

South Australia

Ligger mellan Western Australia och New South Wales, längs med kusten.

Här ligger kända områden som Adelaide Hills, Barossa Valley, Clare Valley, Eden Valley och McLaren Vale.

Regionen står för den största av landets totala produktion. Här produceras allt från rejäla shiraz, till riktigt friska rieslingviner.

New South Wales

Längst söderut, på landets västra spets ligger New South Wales. Här hittar vi också Sydney och landets huvudstad Canberra. Lite längre söderut ligger Melbourne, i den mindre staten Victoria.

Viktiga vinområden är bland andra Hunter Valley, med sin semillon.

New South Wales är landets näst största vinproducent. Här hittar vi stora odlingar av cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir och shiraz.

Queensland

Ovanför New South Wales ligger Queensland. Största stad är Brisbane. En region som växer stadigt. Den kommer vi få ser man av i framtiden. Några viktiga områden är bland andra Granite Belt och Queensland Coastal.

Northern Territory

Ett varmt område, som ligger i mitten av Australien, längst norrut.

Klimatet är inte helt optimalt för vinodling. Här gör några producenter en del viner av portvinskaraktär, på shiraz och cabernet sauvigon.

Högoktaniga viner med rejäl alkoholhalt och massiv frukt.

I dag lämnar vi maffig shiraz och överekad chardonnay därhän.

Välkomna till det nya, svala Australien.

ABC-viner

Australien var ett av de vinländer som gav upphov till uttrycket Anything But Chardonnay, förkortat ABC.

Det blev en slags rörelse, som sammanfattade de ekiga, tunga och popcorn-doftande viner som kom från varma Nya Världen-länder.

Chile, Kalifornien, Argentina med flera, fick denna titel.

Många vindrickare var helt enkelt trötta på chardonnay som inte längre smakade chardonnay.

Utan bara rostade ekfat, träplanka och smörkola.

Ut ur ekfaten

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna.

Eller ska vi säga ekfaten?

Chardonnay-vinerna har faktiskt runnit ut från ekfaten. Hittat en ny form. En elegant, frisk och mer druvtypisk sådan.

En utveckling som Australien i allra högsta grad är skyldiga till.

Fylliga, fatlagrade viner går givetvis fortfarande att hitta. Många gillar den stilen.

Men ABC-rörelsen har inte längre lika svårt att hitta just chardonnay.

Tack vare sin storlek, olika regioner med mikroklimat och en mångfald av jordmåner, kan Australien producera en mängd viner.

Särskilt friska och krispiga viner.

Låt oss ta en snabb titt på de olika delarna och vilka viner som produceras där.

Landet delas upp i fem stora huvudregioner.

Western Australia

Sammanfattar hela den nordvästra delen, där staden Perth är den mest kända.

Den viktigaste regionen här är framför allt The Great Southern.

Margaret River och Swan Valley står också för en liten del av vinproduktionen.

Vinodlingen är koncentrerad till de södra, mer svala delarna.

De främsta druvorna är riesling, chardonnay, pinot noir och även en cabernet sauvignon och malbec.

South Australia

Ligger mellan Western Australia och New South Wales, längs med kusten.

Här ligger kända områden som Adelaide Hills, Barossa Valley, Clare Valley, Eden Valley och McLaren Vale.

Regionen står för den största av landets totala produktion. Här produceras allt från rejäla shiraz, till riktigt friska rieslingviner.

New South Wales

Längst söderut, på landets västra spets ligger New South Wales. Här hittar vi också Sydney och landets huvudstad Canberra. Lite längre söderut ligger Melbourne, i den mindre staten Victoria.

Viktiga vinområden är bland andra Hunter Valley, med sin semillon.

New South Wales är landets näst största vinproducent. Här hittar vi stora odlingar av cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir och shiraz.

Queensland

Ovanför New South Wales ligger Queensland. Största stad är Brisbane. En region som växer stadigt. Den kommer vi få ser man av i framtiden. Några viktiga områden är bland andra Granite Belt och Queensland Coastal.

Northern Territory

Ett varmt område, som ligger i mitten av Australien, längst norrut.

Klimatet är inte helt optimalt för vinodling. Här gör några producenter en del viner av portvinskaraktär, på shiraz och cabernet sauvigon.

Smaka på svala Australien

Teardrop Riesling 2013

(nr 94021, 189 kr)

Frisk och krispig riesling från Mount Barker, som ligger i Western Australia. Vinet släpptes i våras, men finns fortfarande kvar i utvalda butiker. Producenten heter Snake & Herring.

Detta är ett toppexemplar på helt torr riesling från Australien. Det smakar riesling och samtidigt mycket ursprung. Mer krispig citrus och frisk skalbeska än många varianter från Europa. Lång lagringskapacitet och lika lång eftersmak.

10X Chardonnay 2014

(nr 91128, 259 kr)

I Australien är det populärt med namn som sticker ut. Särskilt när det kommer till viner. Producenten bakom denna chardonnay, heter Ten Minutes By Tractor Wines. Namnet kommer från längden på resan, med traktor, mellan firmans olika vingårdarna. Gården har sitt säte i Morning Peninsula i Victoria.

En chardonnay av det mer eleganta slaget. Fräsch syra, varvas med smaker av gula stenfrukter, gul melon, grape och rostade nötter.

Vinet släpptes i början på augusti och finns fortfarande att få tag på, i fåtalet butiker.

 

De Bortoli Estate Grown Chardonnay 2012

(nr 71601, 179 kr, beställning)

Firman De Bortoli äger tre vingårdar på olika platser i Australien. Man gör allt från boxviner till eleganta toppviner, som denna chardonnay. Frukten till Estate Grown Chardonnay kommer från Yarra Valley, som ligger i Victoria. Det är en krämig och riktig läcker chardonnay, med fin struktur och mineralitet. I doften och smaken bjuds vi på toner av krossade stenar, apelsin, grapefrukt och ett runt avslut med snyggt integrerade fat.

 

De Bortoli Section A5 Chardonnay 2012

(nr 99049, 199 kr)

Prova också Bortolis toppchardonnay, som kommer från en vingård med betydligt äldre vinrankor. Det innebär mer elegans i vinet och även ett större djup och längd. Stilen är ren, frisk och läskande med sina drag av lime, citron, grape och mineral. Krämigt avslut. Ett stort plus för den låga alkoholhalten på 12,5 procent. Ett vin som går att lagra i minst fem år.

Litet släpp, som enbart finns i de tre vinkällarbutikerna. Som vanligt går det att beställa till ditt lokala Systembolag.

 

Tim Adams Semillon 2012

(nr 99314, 151 kr)

Semillon är en druva som Australien vet hur man ska handskas med. Särskilt när den får växa i svalare delar, som Clare Valley och Hunter Valley. Clare Valley ligger i South Australia, där man gör både ekade och oekade semillonviner. Synonymt för stilen är hög syra, mycket citrus och mineral. Tim Adams är en av de mer välkända producenterna i Clare Valley. Hans semillon håller alltid hög klass och går dessutom att lagra i flera år. 2012 är däremot lite mer tillgänglig och fruktdriven. Här finns redan smak av nötter, citrus och kalk.

Tillfälligt litet släpps i juni, som fortfarande finns kvar i utvalda butiker.