2017-01-14 06:00

2017-01-14 06:00

Godmorgon.

Vykortet formligen ångar där, framför min känsliga näsa. Det bolmar, det frustar. Det doftar malt.

Kortet är franskt och visar på ”Brasserie par action de Karlstadt (Suede)” och föreställer Karlstads Bryggeri, som det såg ut en gång för länge sedan.

Det bolmar ur skorstenarna, faten är fyllda och verksamheten inne byggnaden kan man bara ana.

Baksidestexten, på franska, innehåller såväl förmaningar som kloka ord:

”Inget är lättare än att få ett bryggeris rykte att växa på vintern, men det är lätt att raserar det under sommaren.”

Och nog bolmar det ur skorstenarna för anseende och klarhet.

Karlstads Bryggeri var beläget mitt emot Stadshotellets terrass och var en borgliknande byggnad med skorstenar, tinnar och torn.

Byggnaden uppfördes på 1890-talet. Bryggeriet fyllde hela kvarteret, från Västra Torggatan ner mot älven. Karlstads bryggeri hette det fram till 1939 då det övertogs av Wermlandsbryggerier. 1951 köptes det av P-L bryggerier och 1964 av Pripps Bryggerier. Pripps drev bryggeriet i fyra år, centraliserade sin verksamhet och övergav fastigheten.

Det stod tomt och öde där i många år, förfallet kröp in i byggnaden och på 1970-talet, revs hela rasket. Till sorg för gamla Karlstadsbor. Farligt, för dyrt att restaurera menade politikerna. Det blev en parkeringsficka i nästan 20 år innan dagens tre punkthus byggdes på tomten.

Vi som var med på den tiden minns husets klättrande vildvin som brann i alla sina färger på hösten. Ett studiebesök ingick i utbildningen. Vi unga imponerades av rullbandet med sina klirrande flaskor. Ett väldigt väsen tyckte vi som inte hörde vad läraren berättade om bryggteknik och dylikt.

Därefter blev vi bjudna på flaskdryck. Dock inte öl, jag vill minnas det var sockerdricka.

Detta var på den tiden varje ort med ett uns av självtro skulle ha sitt eget bryggeri. Det fanns bland annat på Hammarö, på Lövnäs, på Bryggerivägen.

Men konkurrensen från Pripps och kompani var för stor.

Nu, i dag, har många nya bryggerier vuxit upp. I Värmland finns flera. I Karlstad finns Carlstads Bryggeri.

I Kristinehamn tillverkas Wermland Ale, folköl, IPA, Vinter, Premier och lättöl. Det finns Fryken och det finns Västra Ämterviks Bryggeri, med flera, med flera.

Gott och väl, tycker jag, men inget av de nya har en sådan mäktig byggnad som den gamla hade.

En god helg, med eller utan ett glas Värmlandsöl, manar:

Vykortet formligen ångar där, framför min känsliga näsa. Det bolmar, det frustar. Det doftar malt.

Kortet är franskt och visar på ”Brasserie par action de Karlstadt (Suede)” och föreställer Karlstads Bryggeri, som det såg ut en gång för länge sedan.

Det bolmar ur skorstenarna, faten är fyllda och verksamheten inne byggnaden kan man bara ana.

Baksidestexten, på franska, innehåller såväl förmaningar som kloka ord:

”Inget är lättare än att få ett bryggeris rykte att växa på vintern, men det är lätt att raserar det under sommaren.”

Och nog bolmar det ur skorstenarna för anseende och klarhet.

Karlstads Bryggeri var beläget mitt emot Stadshotellets terrass och var en borgliknande byggnad med skorstenar, tinnar och torn.

Byggnaden uppfördes på 1890-talet. Bryggeriet fyllde hela kvarteret, från Västra Torggatan ner mot älven. Karlstads bryggeri hette det fram till 1939 då det övertogs av Wermlandsbryggerier. 1951 köptes det av P-L bryggerier och 1964 av Pripps Bryggerier. Pripps drev bryggeriet i fyra år, centraliserade sin verksamhet och övergav fastigheten.

Det stod tomt och öde där i många år, förfallet kröp in i byggnaden och på 1970-talet, revs hela rasket. Till sorg för gamla Karlstadsbor. Farligt, för dyrt att restaurera menade politikerna. Det blev en parkeringsficka i nästan 20 år innan dagens tre punkthus byggdes på tomten.

Vi som var med på den tiden minns husets klättrande vildvin som brann i alla sina färger på hösten. Ett studiebesök ingick i utbildningen. Vi unga imponerades av rullbandet med sina klirrande flaskor. Ett väldigt väsen tyckte vi som inte hörde vad läraren berättade om bryggteknik och dylikt.

Därefter blev vi bjudna på flaskdryck. Dock inte öl, jag vill minnas det var sockerdricka.

Detta var på den tiden varje ort med ett uns av självtro skulle ha sitt eget bryggeri. Det fanns bland annat på Hammarö, på Lövnäs, på Bryggerivägen.

Men konkurrensen från Pripps och kompani var för stor.

Nu, i dag, har många nya bryggerier vuxit upp. I Värmland finns flera. I Karlstad finns Carlstads Bryggeri.

I Kristinehamn tillverkas Wermland Ale, folköl, IPA, Vinter, Premier och lättöl. Det finns Fryken och det finns Västra Ämterviks Bryggeri, med flera, med flera.

Gott och väl, tycker jag, men inget av de nya har en sådan mäktig byggnad som den gamla hade.

En god helg, med eller utan ett glas Värmlandsöl, manar:

  • Staffan Ander