2009-09-22 10:00

2015-01-05 20:12

Stenhård hora som inte tar nån skit

Eva arbetar som prostituerad i en storstad någonstans i Östasien. Hon är hårdhudad och tuff, tränad att döda i både närkamp och med skjutvapen. Hon tar ingen skit, varken av maffian eller Nazidarwinister.

Titel: Eva – Asbetshjärtan

Skapare: Tinet Elmgren

Förlag: Epix förlag

 

Tinet Elmgren har sagt att hon ser Eva som en våldsam hjältinna sprungen ur hennes egna machofantasier. Eva tar sitt öde i egna händer och vägrar vara ett offer, även när hon utsätts för både överfall och hat i vardagen. Hon är lojal mot dem hon älskar och om de skulle råka illa ut är hon där som en räddande och hämnande ängel vare sig det gäller vänner eller hennes pojkvän, brevbäraren Ting Yay. Ting Yay är en romantisk och mycket blyg ung man som bor tillsammans med sin syster i en nedgången lägenhet. Han förföljs av maffian som tvingar honom att betala av hans avlidne faders opium– och hasardskulder viket gör att Eva vid flera tillfällen måste rycka ut och rädda honom i blodiga uppgörelser. Men han är inte Evas enda kärleksintresse. Det finns även en gangster som kallas Leoparden som är förälskad i henne och hänger på bordellen där hon jobbar. Även om Eva älskar Ting Yay är det svårt att hålla händerna från den snygge gangstern. 

 

Albumet ”Eva Asbetshjärtan” samlar flera äventyr om Evas liv. Det finns inte någon riktning i de olika berättelserna utan de skildrar Evas och hennes vänner och kollegors liv. Vi får höra dem prata, festa och planera för framtiden. Dessutom får vi följa Evas framväxande fiendskap med maffian och ett gäng som kallar sig Nazidarwinister, en grupp nyliberaler som anser att svaga människor ska rensas ut från samhället.

 

Den fragmentariska stämningen gör att albumet inte känns som en sammanhängande historia utan som bilder från ett liv i samhällets utkant. De olika delarna har stämningsfulla titlar som ”Asfaltspeglar”, ”Asbesthjärtan”, ”Glasregn” och ”Brevbärarblues” som alla skapar en bild av en stad i upplösning där den starkes rätt råder och livet är hårt. Teckningarna är en blandning av traditionell västerländsk actionserie och manga. De är fyllda av energi och rörelse, med mycket BKAM och KPOWW, inspirerad av film noir, Hong Kong action och rape–revenge filmer som ”Baise Moi”. Eva utsätts för fruktansvärda saker men hon reser sig alltid, inte för att hon är en lycklig hora eller en övermänniska, utan för att hon måste och har lärt sig att ta ödet i egna händer genom ett liv som gett henne jävligt hård hud.

Titel: Eva – Asbetshjärtan

Skapare: Tinet Elmgren

Förlag: Epix förlag

 

Tinet Elmgren har sagt att hon ser Eva som en våldsam hjältinna sprungen ur hennes egna machofantasier. Eva tar sitt öde i egna händer och vägrar vara ett offer, även när hon utsätts för både överfall och hat i vardagen. Hon är lojal mot dem hon älskar och om de skulle råka illa ut är hon där som en räddande och hämnande ängel vare sig det gäller vänner eller hennes pojkvän, brevbäraren Ting Yay. Ting Yay är en romantisk och mycket blyg ung man som bor tillsammans med sin syster i en nedgången lägenhet. Han förföljs av maffian som tvingar honom att betala av hans avlidne faders opium– och hasardskulder viket gör att Eva vid flera tillfällen måste rycka ut och rädda honom i blodiga uppgörelser. Men han är inte Evas enda kärleksintresse. Det finns även en gangster som kallas Leoparden som är förälskad i henne och hänger på bordellen där hon jobbar. Även om Eva älskar Ting Yay är det svårt att hålla händerna från den snygge gangstern. 

 

Albumet ”Eva Asbetshjärtan” samlar flera äventyr om Evas liv. Det finns inte någon riktning i de olika berättelserna utan de skildrar Evas och hennes vänner och kollegors liv. Vi får höra dem prata, festa och planera för framtiden. Dessutom får vi följa Evas framväxande fiendskap med maffian och ett gäng som kallar sig Nazidarwinister, en grupp nyliberaler som anser att svaga människor ska rensas ut från samhället.

 

Den fragmentariska stämningen gör att albumet inte känns som en sammanhängande historia utan som bilder från ett liv i samhällets utkant. De olika delarna har stämningsfulla titlar som ”Asfaltspeglar”, ”Asbesthjärtan”, ”Glasregn” och ”Brevbärarblues” som alla skapar en bild av en stad i upplösning där den starkes rätt råder och livet är hårt. Teckningarna är en blandning av traditionell västerländsk actionserie och manga. De är fyllda av energi och rörelse, med mycket BKAM och KPOWW, inspirerad av film noir, Hong Kong action och rape–revenge filmer som ”Baise Moi”. Eva utsätts för fruktansvärda saker men hon reser sig alltid, inte för att hon är en lycklig hora eller en övermänniska, utan för att hon måste och har lärt sig att ta ödet i egna händer genom ett liv som gett henne jävligt hård hud.

  • Calle Hedrén/Bulls Press

null
null
null