2016-10-03 14:40

2016-10-03 14:40

Vårflod, öl och läskedrycker

TIDSKRIFT

Karlstad med omnejd drabbades hårt av Klarälvens översvämning i maj år 1916.
Det var ”den värsta vårfloden i mannaminne”, läser man i Gillet, tidskriften för Carlstads-Gillet.

Det nya numret av tidskriften har vårfloden som ett huvudtema. Tidskriftsredaktören (och NWT-anställda) Marie Aakre - skriver sakligt om de dramatiska dygnen i mitten av maj 1916.

Bildmaterialet (ur bland annat Carlstads- Gillets samlingar) understryker och betonar dramatiken.

Se bara på bilden härintill. Den togs från Rudsberget och visar delar av nuvarande Norrstrand, Bebyggelsen utgör små isolerade öar till vilka endast roddbåtar för de boende.

Men det var i stort sett så samtliga stadsdelar och Karlstads omgivningar såg ut.

När vattnet ganska snabbt drog sig tillbaka återstod för fastighetsägare, företagare och i stort sett samtliga att inventera skadorna. Och skadorna var omfattande.

Brunnskultur

Temanumret sysslar mycket med vatten...

Under rubriken Karlstads livsviktiga vatten skriver Leif Ronge om framväxten aven lokal brunnskultur i Karlstad samt den snabbt växande bryggerinäringen.

Bryggerierna tillverkade både öl och läskedrycker. Det som i dag påminner oss om verksamheten är bland annat gatunamn och - inte minst - samlarobjekt i form av etiketter.

Buteljetiketterna upplyser om innehållet: Sockerdricka, Grape Fruit Tonic, Valencia (apelsinsmak!), Vichyvatten.

Mikrobryggerier

De lokala bryggerierna stängdes efterhand under 1950-talet och åren därefter.

Tillverkningen koncentrerades genom stordrift till vissa platser i landet.

Men i dag har nya och mindre bryggerier - lokala mikrobryggerier - dykt upp och tagit marknadsandelar.

Detta tack vare EU-regler i kombination med ett växande allmänintresse för denna sorts lokala produktion.

Det nya numret av tidskriften har vårfloden som ett huvudtema. Tidskriftsredaktören (och NWT-anställda) Marie Aakre - skriver sakligt om de dramatiska dygnen i mitten av maj 1916.

Bildmaterialet (ur bland annat Carlstads- Gillets samlingar) understryker och betonar dramatiken.

Se bara på bilden härintill. Den togs från Rudsberget och visar delar av nuvarande Norrstrand, Bebyggelsen utgör små isolerade öar till vilka endast roddbåtar för de boende.

Men det var i stort sett så samtliga stadsdelar och Karlstads omgivningar såg ut.

När vattnet ganska snabbt drog sig tillbaka återstod för fastighetsägare, företagare och i stort sett samtliga att inventera skadorna. Och skadorna var omfattande.

Brunnskultur

Temanumret sysslar mycket med vatten...

Under rubriken Karlstads livsviktiga vatten skriver Leif Ronge om framväxten aven lokal brunnskultur i Karlstad samt den snabbt växande bryggerinäringen.

Bryggerierna tillverkade både öl och läskedrycker. Det som i dag påminner oss om verksamheten är bland annat gatunamn och - inte minst - samlarobjekt i form av etiketter.

Buteljetiketterna upplyser om innehållet: Sockerdricka, Grape Fruit Tonic, Valencia (apelsinsmak!), Vichyvatten.

Mikrobryggerier

De lokala bryggerierna stängdes efterhand under 1950-talet och åren därefter.

Tillverkningen koncentrerades genom stordrift till vissa platser i landet.

Men i dag har nya och mindre bryggerier - lokala mikrobryggerier - dykt upp och tagit marknadsandelar.

Detta tack vare EU-regler i kombination med ett växande allmänintresse för denna sorts lokala produktion.

Tidskriften Gillet

www.carlstads.gillet.s.se

Och dess nummer 30 (årgång 25), innehåller bland annat även ett reportage om den koleraepidemi som följde på stadsbranden 1865.