2016-08-04 20:48

2016-08-05 11:31

Vänliga Lerin tillbaka i rutan

KULTUR: Efter publiksuccé, föräldraskap och besöksrekord

Än en gång har Lars Lerin bevisat att han är en av Sveriges mest älskade konstnärer.
85 000 personer har i år hittills besökt hans konsthall på Sandgrund och skapat ett besöksrekord som går till värmländsk historia – och än är inte sommaren över.
– Jag tycker det är jättefint att intresset är så stort, säger Lars Lerin.

Lars Lerin är den värmländska och folkkära konstnären som kommer kunna minnas 2016 som ett framgångens år. En stor del av framgången kan tillskrivas vinterns tv-serie ”Vänligen Lars Lerin” som nominerats till årets bästa tv-program i Kristallen-galan. Programmet gav Lerins kändisskap en rejäl skjuts uppåt och väckte en Lerin-nyfikenhet bland svenskarna.

Från januari fram till och med juli besökte 85 000 personer hans konsthall på Sandgrund.

– Jag tror dels att tv-serien hade stor genomslagskraft, folk blev nyfikna på vad jag egentligen gör för något, men jag tror också många blev nyfikna på Värmland. Jag försöker att se det utifrån och hälsa på Sandgrund emellanåt, men resten har jag försökt att inte lägga mig i så mycket, säger Lars Lerin.

– Det har kommit besökare från hela Sverige. Lars Lerin började dra besökare redan i början av året efter tv-serien. Mikael Persbrandts utställning har också lockat, så det är många faktorer som bidrar. Vi har fortfarande kö här när vi öppnar på morgonen, konstaterar Sandra Gustafson, receptionist Sandgrund.

Mikael Persbrandts utställning har avslutats.

Föräldrarollen

Lars Lerin, som tillsammans med sin fotokonstskapande make Manoel ”Junior” Marques Lerin är föräldrar till sonen Rafael, fortsätter tillfredsställa sitt behov av att skapa konst. Fast nu mellan blöjbyten, lekstunder och familjetid.

– Det går väldigt bra, vi börjar bli vana med att han finns i våra liv och sakta men säkert växer vi in i rollen som föräldrar. Just nu pendlar jag mellan ateljén och Rafael. Sonen går alltid först förstås, men jag försöker att även ge konsten tid.

Uppföljning

I augusti och september väntar Lars Lerin en inspelning av en uppföljning till serien ”Vänligen Lars Lerin”, som tagits emot av en miljonpublik. Serien fokuserar på en högst angelägen fråga för konstnärsfamiljen Lerin – barnuppfostran och uppväxt.

– Jag tycker det är ett trevligt ämne. Just att få träffa nya människor och uppleva deras syn på barnuppfostran, barndomen och allt som hör den till. Jag tror jag kommer kunna plocka med mig nya kunskaper, säger Lars Lerin.

Sedan föräldraskapet blev en del av konstnärernas liv har Lars Lerins inspiration till konst inte minskat, snarare berikats.

– Jag försöker få tid och hålla på som vanligt. Jag har ju mina spår och teman som jag utvecklar. Även om det mesta kretsar kring Rafael och hans välfärd nu så tror jag inte att föräldraskapet kommer förändra min konst.

Under tv-serien etablerade Lerin en rad nya kontaket och en av dem är skådespelaren och konstnären Mikael Persbrandt, vars konst gästat Sandgrund i sommar.

I helgen hade Kakan Hermansson vernissage och i oktober kommer ytterligare en av Lerins nya bekantskaper att ställa ut på Sandgrund – Nino Ramsby.

Lars Lerin är den värmländska och folkkära konstnären som kommer kunna minnas 2016 som ett framgångens år. En stor del av framgången kan tillskrivas vinterns tv-serie ”Vänligen Lars Lerin” som nominerats till årets bästa tv-program i Kristallen-galan. Programmet gav Lerins kändisskap en rejäl skjuts uppåt och väckte en Lerin-nyfikenhet bland svenskarna.

Från januari fram till och med juli besökte 85 000 personer hans konsthall på Sandgrund.

– Jag tror dels att tv-serien hade stor genomslagskraft, folk blev nyfikna på vad jag egentligen gör för något, men jag tror också många blev nyfikna på Värmland. Jag försöker att se det utifrån och hälsa på Sandgrund emellanåt, men resten har jag försökt att inte lägga mig i så mycket, säger Lars Lerin.

– Det har kommit besökare från hela Sverige. Lars Lerin började dra besökare redan i början av året efter tv-serien. Mikael Persbrandts utställning har också lockat, så det är många faktorer som bidrar. Vi har fortfarande kö här när vi öppnar på morgonen, konstaterar Sandra Gustafson, receptionist Sandgrund.

Mikael Persbrandts utställning har avslutats.

Föräldrarollen

Lars Lerin, som tillsammans med sin fotokonstskapande make Manoel ”Junior” Marques Lerin är föräldrar till sonen Rafael, fortsätter tillfredsställa sitt behov av att skapa konst. Fast nu mellan blöjbyten, lekstunder och familjetid.

– Det går väldigt bra, vi börjar bli vana med att han finns i våra liv och sakta men säkert växer vi in i rollen som föräldrar. Just nu pendlar jag mellan ateljén och Rafael. Sonen går alltid först förstås, men jag försöker att även ge konsten tid.

Uppföljning

I augusti och september väntar Lars Lerin en inspelning av en uppföljning till serien ”Vänligen Lars Lerin”, som tagits emot av en miljonpublik. Serien fokuserar på en högst angelägen fråga för konstnärsfamiljen Lerin – barnuppfostran och uppväxt.

– Jag tycker det är ett trevligt ämne. Just att få träffa nya människor och uppleva deras syn på barnuppfostran, barndomen och allt som hör den till. Jag tror jag kommer kunna plocka med mig nya kunskaper, säger Lars Lerin.

Sedan föräldraskapet blev en del av konstnärernas liv har Lars Lerins inspiration till konst inte minskat, snarare berikats.

– Jag försöker få tid och hålla på som vanligt. Jag har ju mina spår och teman som jag utvecklar. Även om det mesta kretsar kring Rafael och hans välfärd nu så tror jag inte att föräldraskapet kommer förändra min konst.

Under tv-serien etablerade Lerin en rad nya kontaket och en av dem är skådespelaren och konstnären Mikael Persbrandt, vars konst gästat Sandgrund i sommar.

I helgen hade Kakan Hermansson vernissage och i oktober kommer ytterligare en av Lerins nya bekantskaper att ställa ut på Sandgrund – Nino Ramsby.