2016-06-27 11:00

2016-06-28 09:35

Jordgubbslunken ett populärt lopp

RUDSKOGA: Gå, lunka, löp är mottot

Harsprånget knappar in – men Jordgubbslunken i Rudskoga är alltjämt kommunens största löparlopp.
Jordgubbslunken hade förra året 25-årsjubileum och på lördag är det dags för årets folkfest.

Starten går av stapeln vid Grunnebacka skola, och det är också där målgången är. Deltagarna springer eller promenerar på grus runt den kortare sträckan och på grus och gräs runt den längre. Loppet går längs med olika skogsvägar i bygden och bitvis har löparna utsikt över Skagern.

500 som mest

Flera hundra människor deltar i Jordgubbslunken varje år och det är ungefär lika många i dam- och herrklassen.

– Vår toppnotering var 500 deltagare för ett par år sedan. Innan det var vi nöjda med kring 350 deltagare, men sedan den smällen har det legat över 400 varje år, säger Ingvar Persson som är en av arrangörerna i Rudskoga IF.

Det är inte bara Rudskogabor som deltar, utan folk från hela landet. En del åker långt.

– Det är många turister med. De kanske är på semester någonstans i närheten och så åker de till Rudskoga för att springa loppet. Vi brukar ha deltagare från Göteborg, Stockholm och Uppsala bland annat, säger Ingvar Persson.

Förra året hade Jordgubbslunken totalt 440 deltagare och de flesta valde som vanligt sexkilometersbanan. 120 personer sprang elvakilometerssträckan, vilket var en något lägre siffra än året innan. 44 barn sprang barnens sträcka, Minilunken, som var förra årets stora nyhet.

Ingvar Persson tycker att det bästa med Jordgubbslunken är priserna och att det är en sådan stor folkfest, inte bara en löpartävling.

– Vi har mycket sponsorpriser, så att många av de som är med vinner något. Sedan har vi ju riktigt fina priser till vinnarna också förstås. Jordgubbslunken är ett bra sätt att träffa folk, många stannar kvar efter att de har sprungit och pratar med varandra, säger han.

Alla löpare får dessutom en liten plakett och en liter jordgubbar efter loppet.

Starten går av stapeln vid Grunnebacka skola, och det är också där målgången är. Deltagarna springer eller promenerar på grus runt den kortare sträckan och på grus och gräs runt den längre. Loppet går längs med olika skogsvägar i bygden och bitvis har löparna utsikt över Skagern.

500 som mest

Flera hundra människor deltar i Jordgubbslunken varje år och det är ungefär lika många i dam- och herrklassen.

– Vår toppnotering var 500 deltagare för ett par år sedan. Innan det var vi nöjda med kring 350 deltagare, men sedan den smällen har det legat över 400 varje år, säger Ingvar Persson som är en av arrangörerna i Rudskoga IF.

Det är inte bara Rudskogabor som deltar, utan folk från hela landet. En del åker långt.

– Det är många turister med. De kanske är på semester någonstans i närheten och så åker de till Rudskoga för att springa loppet. Vi brukar ha deltagare från Göteborg, Stockholm och Uppsala bland annat, säger Ingvar Persson.

Förra året hade Jordgubbslunken totalt 440 deltagare och de flesta valde som vanligt sexkilometersbanan. 120 personer sprang elvakilometerssträckan, vilket var en något lägre siffra än året innan. 44 barn sprang barnens sträcka, Minilunken, som var förra årets stora nyhet.

Ingvar Persson tycker att det bästa med Jordgubbslunken är priserna och att det är en sådan stor folkfest, inte bara en löpartävling.

– Vi har mycket sponsorpriser, så att många av de som är med vinner något. Sedan har vi ju riktigt fina priser till vinnarna också förstås. Jordgubbslunken är ett bra sätt att träffa folk, många stannar kvar efter att de har sprungit och pratar med varandra, säger han.

Alla löpare får dessutom en liten plakett och en liter jordgubbar efter loppet.

  • Ingrid Ramberg