2016-02-22 06:00

2016-02-22 06:00

Hon vågade byta bana

BAKNING: Beteendevetaren som blev bakboksförfattare

Vågat val. Regine Grundel har provat en del olika jobb under sin yrkeskarriär. För snart fyra år sedan vågade hon ta steget att satsa på det hon verkligen ville.

– Jag klev ur veckohjulet och sade upp mig från mitt dåvarande jobb för att få utlopp för min kreativa sida, säger hon.

Regine Grundel föddes in i tidningsfamiljen Grundel och har ärvt intresset för att skriva av pappa Sten. Ett annat arv från fadern är bakning. Båda tycker om att baka. Kanske var det därför hon efter gymnasiet flyttade till Mariestad och hade bageri ihop med sin dåvarande kärlek i 17 år.

– Men jag fick inte vara i bageriet, jag skulle sköta butiken, säger hon.

Hon utbildade sig till beteendevetare och flyttade 2005 tillbaka till Kristinehamn. Här har hon arbetat på arbetsförmedlingen och på ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Ville satsa

2012 tröttnade hon på vardagslunken och ville satsa på något nytt. Hennes sambo Patric Liljestrand har skrivit fem romaner och några småböcker. Det inspirerade Regine till att ge utlopp för sin kreativitet. De hade redan 2010 startat det gemensamma e-boksförlaget Framsteget bokförlag.

– Eftersom jag har mitt intresse för bakning gjorde jag en bok med mina favoriter, säger hon.

Började med e-bok

Den släpptes som e-bok för ett par år sedan, men hennes kompisar ville ha den som en riktig bok.

– Problemet var att de bilder jag hade tagit för webben inte höll för att tryckas.

Ifjol fick paret bra kontakt med ett tryckeri i Polen och började trycka Patrics böcker. Då valde de också att göra ett nytt försök med Regines bakbok. Paret hjälptes åt att fotografera bakverken i olika miljöer för att få bilderna så tilltalande som möjligt.

– Grannarna måste ha undrat vad vi höll på med som drog ut dukar och koppar i trädgården.

Redigeringen av boken överlät Regine med varm hand åt Patric. För hennes del räckte det att baka, skriva och fotografera.

Bakverken presenteras även tillsammans med en liten text som är kopplad till dem. Bland annat förklaras varför Regines egen favorit kallas Komma hem från BB-tårtan och inte Gittans marängtårta.

30 års samlande

Recepten har hon samlat under snart 30 år. En del är ärligt snodda rakt av, vissa är förädlingar av andras recept och några är helt egna kompositioner.

– Men jag har i alla fall frågat om jag får recepten, förtydligar Regine.

I huvudsak är det fikabröd i boken, men det förekommer också en del matbröd. Att fördelningen är sådan förklarar Regine med att hon har en passion för socker.

– Fika är som ett socialt klister. Alla kan relatera till det, säger hon.

Den tryckta versionen av boken innehåller färre recept än e-boken, vilket Regine tycker är lite synd då många av hennes små historier inte har fått plats. Å andra sidan väger de positiva sidorna över:

– Det är fantastiskt kul att se sin bok som en fysisk produkt.

Två romaner

Vid sidan av Det godaste jag vet, som boken heter, har hon också skrivit ett par romaner som väntar på att tryckas. Hennes förhoppning är att hinna med en under våren och den andra i höst. Det är en historia om en person som ifrågasätter sin livssituation och bryter upp från ett förhållande.

– Det var tvunget att bli två böcker eftersom det tog en hel bok innan jag var framme vid själva uppbrottet. Karaktärerna började leva sitt eget liv på vägen, säger Regine.

Hon beskriver hur de helt plötsligt började göra saker som upprörde henne, trots att det var hon själv som skrev.

Just nu har paret en av Patrics romaner på tryckeriet, sedan ska en andra upplaga av bakboken tryckas.

Du sa att du har en passion för socker, kan det bli fler böcker med efterrätter eller andra sötsaker?

– Nja, jag vet inte. Problemet med kokböcker är att man går upp så mycket i vikt när man gör dem, avslutar Regine Grundel med ett skratt.

– Jag klev ur veckohjulet och sade upp mig från mitt dåvarande jobb för att få utlopp för min kreativa sida, säger hon.

Regine Grundel föddes in i tidningsfamiljen Grundel och har ärvt intresset för att skriva av pappa Sten. Ett annat arv från fadern är bakning. Båda tycker om att baka. Kanske var det därför hon efter gymnasiet flyttade till Mariestad och hade bageri ihop med sin dåvarande kärlek i 17 år.

– Men jag fick inte vara i bageriet, jag skulle sköta butiken, säger hon.

Hon utbildade sig till beteendevetare och flyttade 2005 tillbaka till Kristinehamn. Här har hon arbetat på arbetsförmedlingen och på ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Ville satsa

2012 tröttnade hon på vardagslunken och ville satsa på något nytt. Hennes sambo Patric Liljestrand har skrivit fem romaner och några småböcker. Det inspirerade Regine till att ge utlopp för sin kreativitet. De hade redan 2010 startat det gemensamma e-boksförlaget Framsteget bokförlag.

– Eftersom jag har mitt intresse för bakning gjorde jag en bok med mina favoriter, säger hon.

Började med e-bok

Den släpptes som e-bok för ett par år sedan, men hennes kompisar ville ha den som en riktig bok.

– Problemet var att de bilder jag hade tagit för webben inte höll för att tryckas.

Ifjol fick paret bra kontakt med ett tryckeri i Polen och började trycka Patrics böcker. Då valde de också att göra ett nytt försök med Regines bakbok. Paret hjälptes åt att fotografera bakverken i olika miljöer för att få bilderna så tilltalande som möjligt.

– Grannarna måste ha undrat vad vi höll på med som drog ut dukar och koppar i trädgården.

Redigeringen av boken överlät Regine med varm hand åt Patric. För hennes del räckte det att baka, skriva och fotografera.

Bakverken presenteras även tillsammans med en liten text som är kopplad till dem. Bland annat förklaras varför Regines egen favorit kallas Komma hem från BB-tårtan och inte Gittans marängtårta.

30 års samlande

Recepten har hon samlat under snart 30 år. En del är ärligt snodda rakt av, vissa är förädlingar av andras recept och några är helt egna kompositioner.

– Men jag har i alla fall frågat om jag får recepten, förtydligar Regine.

I huvudsak är det fikabröd i boken, men det förekommer också en del matbröd. Att fördelningen är sådan förklarar Regine med att hon har en passion för socker.

– Fika är som ett socialt klister. Alla kan relatera till det, säger hon.

Den tryckta versionen av boken innehåller färre recept än e-boken, vilket Regine tycker är lite synd då många av hennes små historier inte har fått plats. Å andra sidan väger de positiva sidorna över:

– Det är fantastiskt kul att se sin bok som en fysisk produkt.

Två romaner

Vid sidan av Det godaste jag vet, som boken heter, har hon också skrivit ett par romaner som väntar på att tryckas. Hennes förhoppning är att hinna med en under våren och den andra i höst. Det är en historia om en person som ifrågasätter sin livssituation och bryter upp från ett förhållande.

– Det var tvunget att bli två böcker eftersom det tog en hel bok innan jag var framme vid själva uppbrottet. Karaktärerna började leva sitt eget liv på vägen, säger Regine.

Hon beskriver hur de helt plötsligt började göra saker som upprörde henne, trots att det var hon själv som skrev.

Just nu har paret en av Patrics romaner på tryckeriet, sedan ska en andra upplaga av bakboken tryckas.

Du sa att du har en passion för socker, kan det bli fler böcker med efterrätter eller andra sötsaker?

– Nja, jag vet inte. Problemet med kokböcker är att man går upp så mycket i vikt när man gör dem, avslutar Regine Grundel med ett skratt.