2016-07-11 06:00

2016-07-11 06:00

Säg nej till smuggelvalpar

LEDARE

Att skaffa varor på smuggelmarknaden kan vara lockande.

Priset är en bråkdel av priset på den vita marknaden. Men innan man köper något på smuggelmarknaden bör man vara införstådd med att det finns konsekvenser. I höstas visade det sig exempelvis att smuggelcigaretter finansierar delar av IS verksamhet.

Nu under våren har i stället en annan smuggelverksamhet ökat, nämligen den av hundvalpar. En rasvalp kostar upp emot 20 000 kr, så det är inte konstigt att det finns en efterfrågan på billigare valpar.

Via internet kan smuggelhundarna annonseras ut. Fransk bulldog och mops är två raser som är populära att smuggla in i Sverige just nu. Jordbruksverket tror att det rör sig om cirka 3 000 hundar som smugglats in i Sverige varje år. Enligt Tidningen Djurskyddet är hundsmuggling den illegala handel i Europa som efter vapen och droger inbringar mest pengar.

Att köpa illegalt insmugglade hundar medför dock många risker. Många av hundarna har parasit- och infektionssjukdomar. Om det framkommer att hunden är utländsk och illegalt införd vill många försäkringsbolag inte betala veterinärvården, vilket kan bli dyrt för ägaren. Hundarna som smugglas in förs ofta in i landet under förhållanden som går att likna vid djurplågeri. Det är inte ovanligt att de drogas, att tassarna tejpas och att de får för lite mat och vatten.

I och med den ökade spridningen av smuggelhundar varnar nu Jordbruksverket för rabiesutbrott.

Jordbruksverket arbetar därför hårt med att sätta stopp för handeln. Man har också tillsammans med andra myndigheter börjat pröva beredskapen mot ett rabiesutbrott.

Det finns en anledning till att priserna på renrasiga hundvalpar har ökat. Många seriösa hunduppfödare gör undersökningar för att se till att avelshundarna inte har några sjukdomar eller men. Till det kommer kostnader vid avel. Mat, besiktning, ID-märkning, vaccinering och avmaskning av valparna läggs också till priset. Men det priset är värt att betala med tanke på vilka risker smuggelhundarna innebär.

När Jordbruksverket arbetar med de här frågorna får handläggarna ta emot mordhot från dem som tjänar pengar illegalt på hundar. Det är en allvarlig situation. Köpare som tror att de billigt får tag på en söt hundvalp bidrar i själva verket till att generera pengar till kriminella nätverk, djurplågeri och i allra värsta fall spridning av farliga sjukdomar. Det är positivt att Jordbruksverket prioriterar dessa frågor, men det gäller också för alla som kommer i kontakt med illegal djurhandel att tänka till en extra gång. Det är helt enkelt inte värt det.

Priset är en bråkdel av priset på den vita marknaden. Men innan man köper något på smuggelmarknaden bör man vara införstådd med att det finns konsekvenser. I höstas visade det sig exempelvis att smuggelcigaretter finansierar delar av IS verksamhet.

Nu under våren har i stället en annan smuggelverksamhet ökat, nämligen den av hundvalpar. En rasvalp kostar upp emot 20 000 kr, så det är inte konstigt att det finns en efterfrågan på billigare valpar.

Via internet kan smuggelhundarna annonseras ut. Fransk bulldog och mops är två raser som är populära att smuggla in i Sverige just nu. Jordbruksverket tror att det rör sig om cirka 3 000 hundar som smugglats in i Sverige varje år. Enligt Tidningen Djurskyddet är hundsmuggling den illegala handel i Europa som efter vapen och droger inbringar mest pengar.

Att köpa illegalt insmugglade hundar medför dock många risker. Många av hundarna har parasit- och infektionssjukdomar. Om det framkommer att hunden är utländsk och illegalt införd vill många försäkringsbolag inte betala veterinärvården, vilket kan bli dyrt för ägaren. Hundarna som smugglas in förs ofta in i landet under förhållanden som går att likna vid djurplågeri. Det är inte ovanligt att de drogas, att tassarna tejpas och att de får för lite mat och vatten.

I och med den ökade spridningen av smuggelhundar varnar nu Jordbruksverket för rabiesutbrott.

Jordbruksverket arbetar därför hårt med att sätta stopp för handeln. Man har också tillsammans med andra myndigheter börjat pröva beredskapen mot ett rabiesutbrott.

Det finns en anledning till att priserna på renrasiga hundvalpar har ökat. Många seriösa hunduppfödare gör undersökningar för att se till att avelshundarna inte har några sjukdomar eller men. Till det kommer kostnader vid avel. Mat, besiktning, ID-märkning, vaccinering och avmaskning av valparna läggs också till priset. Men det priset är värt att betala med tanke på vilka risker smuggelhundarna innebär.

När Jordbruksverket arbetar med de här frågorna får handläggarna ta emot mordhot från dem som tjänar pengar illegalt på hundar. Det är en allvarlig situation. Köpare som tror att de billigt får tag på en söt hundvalp bidrar i själva verket till att generera pengar till kriminella nätverk, djurplågeri och i allra värsta fall spridning av farliga sjukdomar. Det är positivt att Jordbruksverket prioriterar dessa frågor, men det gäller också för alla som kommer i kontakt med illegal djurhandel att tänka till en extra gång. Det är helt enkelt inte värt det.