2017-09-14 10:06

2017-09-14 10:06

Tysk lärling i brygghus

NÄRINGSLIV: Jakob Nauch har tillbringat två månader i Kristinehamn

Bryggare. Dagen efter att han hade tagit examen från sin utbildning till bryggare satte sig Jakob Nauch på planet till Sverige. Här har han under två månader arbetat som lärling på Wermlands brygghus.

Det är via ett internationellt utbyte kallat Yeast 2.0 som Jakob Nauch fått möjlighet att komma till Sverige och arbeta. Hans tyska skola, Staatliche Berufsschule Main-Spessart, och Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier är två av organisationerna som omfattas av lärlingsprojektet. Yeast 2.0 är ett treårigt projekt som finansieras med EU-medel.

Varför valde du Sverige och Kristinehamn?

– Jag hade hört en del om Sverige, att det skulle vara ett fint och trevligt land. Så jag sökte i listan över svenska bryggerier och såg Wermlands brygghus. Kristinehamn ligger bra till i Sverige om man vill besöka både östkusten och västkusten. Först tyckte jag att det såg ut som om att Kristinehamn också låg vid kusten, men det var ju ”bara” vid en sjö, svarar Jakob.

Hann bli solbränd

Han berättar att folk hade varnat honom att det kunde vara dåligt väder, men första veckan han var här sken solen varje dag och han skaffade sig snabbt en solbränna.

– Men veckan därpå kom regnet, säger han.

I Tyskland har han jobb på landets största ekologiska bryggeri, Lammsbräu, i Neumarkt som ligger strax utanför Nürnberg. Där arbetar ungefär 100 personer. Wermlands brygghus är betydligt mindre.

– Här har jag fått vara med om hela processen. På Lammsbräu kommer jag bara att jobba med filtreringen. På så sätt har det varit mycket roligt att vara här och göra allt, säger Jakob.

Den tekniska processen är dock densamma här som i Tyskland. Däremot är regelverket striktare i Tyskland:

– Där får öl bara innehålla fyra ingredienser: Vatten, jäst, malt och humle.

I Sverige händer det att bryggarna experimenterar med frukt, kryddor och annat som kan falla dem in. Självklart är det tillåtet i Tyskland också, men då får man inte kalla drycken för öl.

En annan sak som skiljer ländernas ölbryggerier åt är att i Tyskland är det bara utbildade bryggmästare som får för sig att starta ett bryggeri. Här i Sverige är det främst ölentusiaster som startar mikrobryggerier för att göra sin egen öl.

– Vi är lite mer organiserade i Tyskland, säger Jakob med ett leende.

Vad tycker du om svensk öl jämfört med tysk öl?

– Jag har testat säkert 100 sorters öl sedan jag kom hit. Några har varit riktigt bra, de flesta har varit helt okej. Men så är det några som inte riktigt har varit vad jag förväntat mig, svarar han diplomatiskt.

Jakob har trivts bra i Sverige. Han har hunnit besöka både Stockholm och Göteborg, men också turistat en del i Kristinehamn. Här har han också lärt sig att fiska.

– I Tyskland måste man ha licens för att få fiska.

Har det gått bra?

– Jag har fått en fisk på två månader, haha.

Men på söndag går planet hem till Tyskland. Då ska han för första gången på två månader få träffa sin familj. Men eftersom han har veckopendlat till och från skolan är han van att vara hemifrån.

Var i Tyskland är du från?

– Pliening, en liten by med cirka 300 invånare. Den ligger strax utanför München.

Så favoritlaget är Bayern München?

– Nej, jag gillar inte fotboll. Jag gillar öl, svarar Jakob Nauch.

Det är via ett internationellt utbyte kallat Yeast 2.0 som Jakob Nauch fått möjlighet att komma till Sverige och arbeta. Hans tyska skola, Staatliche Berufsschule Main-Spessart, och Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier är två av organisationerna som omfattas av lärlingsprojektet. Yeast 2.0 är ett treårigt projekt som finansieras med EU-medel.

Varför valde du Sverige och Kristinehamn?

– Jag hade hört en del om Sverige, att det skulle vara ett fint och trevligt land. Så jag sökte i listan över svenska bryggerier och såg Wermlands brygghus. Kristinehamn ligger bra till i Sverige om man vill besöka både östkusten och västkusten. Först tyckte jag att det såg ut som om att Kristinehamn också låg vid kusten, men det var ju ”bara” vid en sjö, svarar Jakob.

Hann bli solbränd

Han berättar att folk hade varnat honom att det kunde vara dåligt väder, men första veckan han var här sken solen varje dag och han skaffade sig snabbt en solbränna.

– Men veckan därpå kom regnet, säger han.

I Tyskland har han jobb på landets största ekologiska bryggeri, Lammsbräu, i Neumarkt som ligger strax utanför Nürnberg. Där arbetar ungefär 100 personer. Wermlands brygghus är betydligt mindre.

– Här har jag fått vara med om hela processen. På Lammsbräu kommer jag bara att jobba med filtreringen. På så sätt har det varit mycket roligt att vara här och göra allt, säger Jakob.

Den tekniska processen är dock densamma här som i Tyskland. Däremot är regelverket striktare i Tyskland:

– Där får öl bara innehålla fyra ingredienser: Vatten, jäst, malt och humle.

I Sverige händer det att bryggarna experimenterar med frukt, kryddor och annat som kan falla dem in. Självklart är det tillåtet i Tyskland också, men då får man inte kalla drycken för öl.

En annan sak som skiljer ländernas ölbryggerier åt är att i Tyskland är det bara utbildade bryggmästare som får för sig att starta ett bryggeri. Här i Sverige är det främst ölentusiaster som startar mikrobryggerier för att göra sin egen öl.

– Vi är lite mer organiserade i Tyskland, säger Jakob med ett leende.

Vad tycker du om svensk öl jämfört med tysk öl?

– Jag har testat säkert 100 sorters öl sedan jag kom hit. Några har varit riktigt bra, de flesta har varit helt okej. Men så är det några som inte riktigt har varit vad jag förväntat mig, svarar han diplomatiskt.

Jakob har trivts bra i Sverige. Han har hunnit besöka både Stockholm och Göteborg, men också turistat en del i Kristinehamn. Här har han också lärt sig att fiska.

– I Tyskland måste man ha licens för att få fiska.

Har det gått bra?

– Jag har fått en fisk på två månader, haha.

Men på söndag går planet hem till Tyskland. Då ska han för första gången på två månader få träffa sin familj. Men eftersom han har veckopendlat till och från skolan är han van att vara hemifrån.

Var i Tyskland är du från?

– Pliening, en liten by med cirka 300 invånare. Den ligger strax utanför München.

Så favoritlaget är Bayern München?

– Nej, jag gillar inte fotboll. Jag gillar öl, svarar Jakob Nauch.