2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Nu plockas de sista gubbarna

RUDSKOGA: Bra säsong för Värmlandsbär

Det har varit en fin säsong för jordgubbarna, men nu börjar den lida mot sitt slut. Just nu plockas de sista jordgubbarna för sommaren hos Värmlandsbär i Rudskoga.
– Nästa vecka är det nog klart, säger Robert Cederholm, försäljningsansvarig.

Redan några hundra meter från odlingen slår doften mot en, det går helt enkelt inte att undgå att det växer jordgubbar i närheten när man kliver ur bilen vid Värmlandsbärs odling i Rudskoga.

På håll syns ett 60-tal plockare som vandrar med lådor längs raderna på fältet. Årets jordgubbssäsong börjar dra ihop sig och redan om en vecka så har troligtvis de allra sista jordgubbarna på odlingen för i år plockats.

– Hittills har det plockats omkring 280 000 liter, det är nog 80 procent av årets skörd, säger Robert Cederholm.

Han berättar att det har varit en bra säsong. Jordgubbarna hann komma redan till midsommar och försäljningen har gått bra.

– Det har varit brist på jordgubbar i södra Sverige, så det har varit en bra säsong för oss.

Men sett till storleken på årets skörd, är det inte ett rekordår för Värmlandsbär.

– Som mest har vi fått ihop 800 000 liter, men det var många år sedan, säger Anna Cederholm, Värmlandsbär.

Nöjda med säsongen

I år tror man att skörden landar på omkring 300 000 liter.

– Det landade vi på förra året också, så det är vi nöjda med. Vi har färre hektar nu än tidigare också, säger Robert Cederholm.

Han berättar vidare att tillgången på jordgubbar var stor för några år sedan. Därför valde de att skära ner på odlingsytan.

– Det kom mycket utländska bär på marknaden, priserna gick ner mycket. Förr odlade vi på omkring 20 hektar, i dag odlar vi på 14, säger han.

Men det är inte bara bristen på jordgubbar i södra delarna av landet som har lett till ett bra år för Värmlandsbär. Robert och Anna Cederholm berättar att vädret har bidragit till många och fina bär.

– Det har varit lagom varmt, det har varit jättebra för jordgubbarna. Det har även varit olika temperaturer på våra fält, så jordgubbarna har mognat i omgångar. Då har vi kunnat plocka växelvis, säger Anna Cederholm.

Många jobb

Förutom goda fikastunder med läckra bär innebär jordgubbssäsongen även en hel del arbetstillfällen. Under de aktuella veckorna har mellan 60 och 80 personer kommit för att plocka bär på odlingen i Rudskoga. I snitt plockas 15 000 liter jordgubbar per dag.

Under säsongen får de som jobbar bo på gården vilket underlättar.

– Det är många tidiga morgonar och sena kvällar ute på fältet, säger Robert Cederholm.

Bland bärplockarna finns bland annat Fredrik Rosengren, som är en riktig veteran.

– Jag gör min 15:e säsong i år. Jag tröttnar nog aldrig på jordgubbar, säger han.

Men att stå och plocka jordgubbar flera timmar i rad sliter så klart lite på kroppen:

– Det biter lite i ländryggen efter ett tag. Men jag tycker att det är så roligt att plocka. Speciellt i år när det finns så många bär. Det här är absolut inte min sista säsong, säger Fredrik Rosengren.

Redan några hundra meter från odlingen slår doften mot en, det går helt enkelt inte att undgå att det växer jordgubbar i närheten när man kliver ur bilen vid Värmlandsbärs odling i Rudskoga.

På håll syns ett 60-tal plockare som vandrar med lådor längs raderna på fältet. Årets jordgubbssäsong börjar dra ihop sig och redan om en vecka så har troligtvis de allra sista jordgubbarna på odlingen för i år plockats.

– Hittills har det plockats omkring 280 000 liter, det är nog 80 procent av årets skörd, säger Robert Cederholm.

Han berättar att det har varit en bra säsong. Jordgubbarna hann komma redan till midsommar och försäljningen har gått bra.

– Det har varit brist på jordgubbar i södra Sverige, så det har varit en bra säsong för oss.

Men sett till storleken på årets skörd, är det inte ett rekordår för Värmlandsbär.

– Som mest har vi fått ihop 800 000 liter, men det var många år sedan, säger Anna Cederholm, Värmlandsbär.

Nöjda med säsongen

I år tror man att skörden landar på omkring 300 000 liter.

– Det landade vi på förra året också, så det är vi nöjda med. Vi har färre hektar nu än tidigare också, säger Robert Cederholm.

Han berättar vidare att tillgången på jordgubbar var stor för några år sedan. Därför valde de att skära ner på odlingsytan.

– Det kom mycket utländska bär på marknaden, priserna gick ner mycket. Förr odlade vi på omkring 20 hektar, i dag odlar vi på 14, säger han.

Men det är inte bara bristen på jordgubbar i södra delarna av landet som har lett till ett bra år för Värmlandsbär. Robert och Anna Cederholm berättar att vädret har bidragit till många och fina bär.

– Det har varit lagom varmt, det har varit jättebra för jordgubbarna. Det har även varit olika temperaturer på våra fält, så jordgubbarna har mognat i omgångar. Då har vi kunnat plocka växelvis, säger Anna Cederholm.

Många jobb

Förutom goda fikastunder med läckra bär innebär jordgubbssäsongen även en hel del arbetstillfällen. Under de aktuella veckorna har mellan 60 och 80 personer kommit för att plocka bär på odlingen i Rudskoga. I snitt plockas 15 000 liter jordgubbar per dag.

Under säsongen får de som jobbar bo på gården vilket underlättar.

– Det är många tidiga morgonar och sena kvällar ute på fältet, säger Robert Cederholm.

Bland bärplockarna finns bland annat Fredrik Rosengren, som är en riktig veteran.

– Jag gör min 15:e säsong i år. Jag tröttnar nog aldrig på jordgubbar, säger han.

Men att stå och plocka jordgubbar flera timmar i rad sliter så klart lite på kroppen:

– Det biter lite i ländryggen efter ett tag. Men jag tycker att det är så roligt att plocka. Speciellt i år när det finns så många bär. Det här är absolut inte min sista säsong, säger Fredrik Rosengren.

  • Frida Johansson