2016-09-26 06:00

2016-09-26 08:20

Skördefest gav tips och inspiration om äpplen

SKÖRDETIDER: Trädgårdsföreningen arrangerade skördefest

På söndagen firades äpplets dag med en skördefest på Haga koloniområde. Många kom för att ta del av smakprover, inspiration och få svar på frågor om äpplen.

Det blev ett riktigt kanonväder när det var dags för Trädgårdsföreningens skördefest i Haga koloniområde. Festen har arrangerats i flera år, men i fjol valde man att ha ett uppehåll. I år tog man däremot nya tag och valde att lägga firandet på söndagen när det även var äpplets dag.

Årets äppelskörd har varit riklig, men vad man ska göra med all frukt kan vara svårt att fundera ut själv.

På skördefesten gav Trädgårdsföreningen inspiration till vad man kan göra med sina äpplen. Ordförande Lotta Rolfsson hade kokat marmelad med lite nya smakkombinationer.

– Jag har gjort en äppelmarmelad med ingefära och en päronmarmelad med lakrits. Man behöver bara ha lite fantasi och våga prova nya kombinationer, då kan man göra åt med mycket frukt. Om det inte smakar bra behöver man ju inte äta upp det, säger Lotta.

Många varianter

Även Marie-Louise Johansson från föreningen har tagit hand om stora delar av sin skörd. Under festen visade hon upp hur man bäst tar tillvara på sina äpplen.

– Jag brukar torka äpplen och göra must. Förutom mos så kan man även göra äppelchutney och godis. Det finns alla varianter, det gäller bara att ha tid och ta hand om det, säger hon.

Någon som hade fått en ordentlig skörd var Margaretha Ahlén i Trädgårdsföreningen.

– Häromdagen fick jag ihop 96 kilo äpplen som ska mustas. Det är bra om man kan ta hand om skörden. Det känns så hemskt att slänga, säger hon.

Margaretha har även gjort godisremmar på sin skörd.

– Jag tycker att man kan försöka göra så mycket som möjligt utan socker, det finns mycket smak i äpplen. Det är bara att mala ner dem till puré, bre ut över en plåt och torka på låg värme i ugnen. De som har smakat på mina remmar tycker att de är väldigt goda, säger hon.

Frågor om äpplen

Under söndagens fest kom det flera besökare för att fika men också för att få ställa frågor. Ute på gården utanför logen stod Lars Hertin för att ge svar på funderingar och visa upp olika äppelsorter.

– Jag kom hit för att få mina äpplen artbestämda. Och det fick jag, säger Christina Palm.

– Det perfekta äpplet är av sorten Aroma. Det smakar bra och det blir inte så mycket sjukdomar på det, tipsar Lars.

Det blev ett riktigt kanonväder när det var dags för Trädgårdsföreningens skördefest i Haga koloniområde. Festen har arrangerats i flera år, men i fjol valde man att ha ett uppehåll. I år tog man däremot nya tag och valde att lägga firandet på söndagen när det även var äpplets dag.

Årets äppelskörd har varit riklig, men vad man ska göra med all frukt kan vara svårt att fundera ut själv.

På skördefesten gav Trädgårdsföreningen inspiration till vad man kan göra med sina äpplen. Ordförande Lotta Rolfsson hade kokat marmelad med lite nya smakkombinationer.

– Jag har gjort en äppelmarmelad med ingefära och en päronmarmelad med lakrits. Man behöver bara ha lite fantasi och våga prova nya kombinationer, då kan man göra åt med mycket frukt. Om det inte smakar bra behöver man ju inte äta upp det, säger Lotta.

Många varianter

Även Marie-Louise Johansson från föreningen har tagit hand om stora delar av sin skörd. Under festen visade hon upp hur man bäst tar tillvara på sina äpplen.

– Jag brukar torka äpplen och göra must. Förutom mos så kan man även göra äppelchutney och godis. Det finns alla varianter, det gäller bara att ha tid och ta hand om det, säger hon.

Någon som hade fått en ordentlig skörd var Margaretha Ahlén i Trädgårdsföreningen.

– Häromdagen fick jag ihop 96 kilo äpplen som ska mustas. Det är bra om man kan ta hand om skörden. Det känns så hemskt att slänga, säger hon.

Margaretha har även gjort godisremmar på sin skörd.

– Jag tycker att man kan försöka göra så mycket som möjligt utan socker, det finns mycket smak i äpplen. Det är bara att mala ner dem till puré, bre ut över en plåt och torka på låg värme i ugnen. De som har smakat på mina remmar tycker att de är väldigt goda, säger hon.

Frågor om äpplen

Under söndagens fest kom det flera besökare för att fika men också för att få ställa frågor. Ute på gården utanför logen stod Lars Hertin för att ge svar på funderingar och visa upp olika äppelsorter.

– Jag kom hit för att få mina äpplen artbestämda. Och det fick jag, säger Christina Palm.

– Det perfekta äpplet är av sorten Aroma. Det smakar bra och det blir inte så mycket sjukdomar på det, tipsar Lars.

  • Frida Johansson