2016-09-01 13:41

2016-09-01 13:41

Äppelyra i Folkets hus

BÄCKHAMMAR: Eva Håkansson är galen i äpple

I två månader blir det än en gång verksamhet i Folkets hus i Bäckhammar när Eva Håkansson hyr in sig i köket och öppnar sitt flyttbara musteri.

Medhjälparen Helene Lie är i full gång med att skölja äpplen, dela de största och plocka bort ett och annat som börjat mögla.

– Stötskador gör inget, säger Eva Håkansson. Det är till och med så att skadade äpplen ger en sötare smak.

Man kan dela in äppelskörden i tre kategorier: grisäpplen, mustäpplen och dessertäpplen.

Den som bokat in sina mustäpplen får sin frukt spolad, mald i en kvarn och pressad i en hydropress. Musten pastöriseras och tappas upp på en bag-in-box.

– Min affärsidé bygger på att man alltid får must tillbaka från sina egna äpplen, säger Eva Håkansson, som driver företaget Galen i äpple.

Minst sex fulla papperskassar ska det vara till en pressning och man kan räkna med att få en halv liter must per kilo äpple.

Det blir lite olika smak på de olika mustningsomgångarna. Om det är många omogna äpplen får man en syrligare must. Sort spelar givetvis in liksom jordmån, och om frukten växt i norr- eller söderläge.

Förra året blev det i stort sett inga äpplen på grund av det dåliga vädret men i år ser det ut att bli en hyfsad skörd. Det tänker de företagsamma damerna fira med en äpplefest i samarbete med Eva Nyvall, som driver Nyvalls ICA.

Den 16 september får besökarna se hur man framställer musten, det blir en äppelutställning inne i ICA-butiken och det kommer att finnas äppelklubbor till gottegrisar. Äppelsalami, linnevaror med äpplemotiv är exempel på andra produkter som ska finnas. Det ryktas även om äppelkaka med vaniljsås.

– Det är roligt att det händer något här, säger Siw Westerberg, som är med i Folkets hus styrelse och som gärna hyr ut lokalerna.

Medhjälparen Helene Lie är i full gång med att skölja äpplen, dela de största och plocka bort ett och annat som börjat mögla.

– Stötskador gör inget, säger Eva Håkansson. Det är till och med så att skadade äpplen ger en sötare smak.

Man kan dela in äppelskörden i tre kategorier: grisäpplen, mustäpplen och dessertäpplen.

Den som bokat in sina mustäpplen får sin frukt spolad, mald i en kvarn och pressad i en hydropress. Musten pastöriseras och tappas upp på en bag-in-box.

– Min affärsidé bygger på att man alltid får must tillbaka från sina egna äpplen, säger Eva Håkansson, som driver företaget Galen i äpple.

Minst sex fulla papperskassar ska det vara till en pressning och man kan räkna med att få en halv liter must per kilo äpple.

Det blir lite olika smak på de olika mustningsomgångarna. Om det är många omogna äpplen får man en syrligare must. Sort spelar givetvis in liksom jordmån, och om frukten växt i norr- eller söderläge.

Förra året blev det i stort sett inga äpplen på grund av det dåliga vädret men i år ser det ut att bli en hyfsad skörd. Det tänker de företagsamma damerna fira med en äpplefest i samarbete med Eva Nyvall, som driver Nyvalls ICA.

Den 16 september får besökarna se hur man framställer musten, det blir en äppelutställning inne i ICA-butiken och det kommer att finnas äppelklubbor till gottegrisar. Äppelsalami, linnevaror med äpplemotiv är exempel på andra produkter som ska finnas. Det ryktas även om äppelkaka med vaniljsås.

– Det är roligt att det händer något här, säger Siw Westerberg, som är med i Folkets hus styrelse och som gärna hyr ut lokalerna.