2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Sylt, saft, juice och marmelad...

HEMLAGAT: Linda Jonsson brinner för att göra eget

Att ta vara på bär och frukter i den svenska naturen har alltid legat Linda Jonsson varmt om hjärtat. Just nu har hon fokus på äpplen och det blir allt ifrån sylt och juice till hembakade kakor.

Egentligen har Linda Jonssons intresse för att laga mat, baka, koka saft och göra egen sylt funnits sedan barnsben, men det är först de senaste åren som hon börjat utövat det hela även i praktiken.

I trädgården till den vackra gamla villan hittar vi både hallonbuskar, äppelträd, amerikanska blåbär, fläder, rabarber, krusbär och jordgubbar. Och allt tas till vara.

Linda Jonsson brukar även vara ute i skogen och plocka bland annat blåbär och lingon.

– Det är väl framför allt sedan jag fick barn som jag har börjat göra mer saft och sylt även om intresset alltid funnits. Det är skönt att veta vad man stoppar i sig och vad man ger till sina barn. Det räcker med att titta på en syltburk i butiken för att inse att den inte innehåller speciellt mycket bär, säger hon och fortsätter berätta att intresset kommer från en gammal vän till familjen.

– Jag var mycket hos Margareta, som hon heter, när jag var yngre och var med henne när hon saftade och syltade. Vi var även ute och plockade bär i skogen, jag tror det var där allt började. Jag tyckte det var väldigt intressant hur hon tog till vara på alla bär och frukter.

Eftersaft och eftersylt

I sommar har Linda hittills kokat en hel del saft i olika smakkombinationer och det har även blivit mycket sylt samt en del kompotter och marmelader.

– Rabarberkompott är en stående favorit, det är riktigt gott, säger hon som tipsar om att göra eftersylt eller eftersaft för att få ut så mycket som möjligt av bären och frukterna.

Vad innebär det?

– När man har kokat saft tar man fruktmassan som blir kvar och kokar den igen, men med mindre vatten. Den saften blir lite blaskigare i smaken, men fullt duglig. Eller så kan man göra sylt på fruktmassan som är kvar.

Det märks snabbt att Linda har en hel del kunskap och vet vad hon pratar om. Favoriten att göra av frukt och bär är saft och anledningen är helt enkelt att hon känner att hon får ut mest av råvaran då.

– Det blir inte så mycket spill just eftersom man kan göra eftersaft eller eftersylt, förklarar hon.

Skulle hon välja en annan favorit är det att baka. Även det älskar hon och använder ofta frukt och bär i sina bakverk.

– Jag gillar överlag att pyssla och greja i köket, det är riktigt kul.

Nästa projekt vad gäller just äpplen är must. Än så länge har det inte blivit av, men vem vet, kanske i framtiden.

– Jag har läst en del om det, men inte tillräckligt mycket. Jag behöver läsa mer innan jag törs prova.

Och när äppelsäsongen är över är det dags för Linda att koka lingonsylt. Frysen är redan fylld med de röda små bären.

Egentligen har Linda Jonssons intresse för att laga mat, baka, koka saft och göra egen sylt funnits sedan barnsben, men det är först de senaste åren som hon börjat utövat det hela även i praktiken.

I trädgården till den vackra gamla villan hittar vi både hallonbuskar, äppelträd, amerikanska blåbär, fläder, rabarber, krusbär och jordgubbar. Och allt tas till vara.

Linda Jonsson brukar även vara ute i skogen och plocka bland annat blåbär och lingon.

– Det är väl framför allt sedan jag fick barn som jag har börjat göra mer saft och sylt även om intresset alltid funnits. Det är skönt att veta vad man stoppar i sig och vad man ger till sina barn. Det räcker med att titta på en syltburk i butiken för att inse att den inte innehåller speciellt mycket bär, säger hon och fortsätter berätta att intresset kommer från en gammal vän till familjen.

– Jag var mycket hos Margareta, som hon heter, när jag var yngre och var med henne när hon saftade och syltade. Vi var även ute och plockade bär i skogen, jag tror det var där allt började. Jag tyckte det var väldigt intressant hur hon tog till vara på alla bär och frukter.

Eftersaft och eftersylt

I sommar har Linda hittills kokat en hel del saft i olika smakkombinationer och det har även blivit mycket sylt samt en del kompotter och marmelader.

– Rabarberkompott är en stående favorit, det är riktigt gott, säger hon som tipsar om att göra eftersylt eller eftersaft för att få ut så mycket som möjligt av bären och frukterna.

Vad innebär det?

– När man har kokat saft tar man fruktmassan som blir kvar och kokar den igen, men med mindre vatten. Den saften blir lite blaskigare i smaken, men fullt duglig. Eller så kan man göra sylt på fruktmassan som är kvar.

Det märks snabbt att Linda har en hel del kunskap och vet vad hon pratar om. Favoriten att göra av frukt och bär är saft och anledningen är helt enkelt att hon känner att hon får ut mest av råvaran då.

– Det blir inte så mycket spill just eftersom man kan göra eftersaft eller eftersylt, förklarar hon.

Skulle hon välja en annan favorit är det att baka. Även det älskar hon och använder ofta frukt och bär i sina bakverk.

– Jag gillar överlag att pyssla och greja i köket, det är riktigt kul.

Nästa projekt vad gäller just äpplen är must. Än så länge har det inte blivit av, men vem vet, kanske i framtiden.

– Jag har läst en del om det, men inte tillräckligt mycket. Jag behöver läsa mer innan jag törs prova.

Och när äppelsäsongen är över är det dags för Linda att koka lingonsylt. Frysen är redan fylld med de röda små bären.

  • Jessica Lundevall

Äppelmarmelad

1 citron

4 äpplen

1 citrongräs

2 msk vatten

3 dl syltsocker

 

Riv citronskalet, skär fruktköttet i bitar. Kärna ur äpplena, skär i tunna skivor. Dela citrongräset på längden, banka på det för att frigöra aromerna.

Lägg allt i en kastrull, tillsätt vattnet. Koka upp och låt sjuda tills äppelbitarna börjar bli mjuka.

Rör om ibland. Rör ner syltsockret och koka upp. Ta upp citrongräset.

Häll upp i rengjorda burkar.