2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Många har lämnat kyrkan

KRISTINEHAMNS PASTORAT: "Vi kanske behöver synas mer och berätta om allt vi gör"

I sommar har Kristinehamns pastorat tappat ett stort antal medlemmar. Under juni och juli valde 46 personer i pastoratet att begära utträde ur Svenska kyrkan.
– Vi är väldigt ledsna över att så många har valt att gå ur kyrkan, säger kyrkoherde Kajsa Kvarned.

I början av sommaren gjordes granskningar av Svenska kyrkan av både Aftonbladet och Sveriges radio/Ekot. Det framkom bland annat att anställda inom Svenska kyrkan åkt på dyra utlandsresor och gått på lyxrestauranger för medlemmarnas pengar.

Avslöjandena har gett ringar på vattnet och blivit ett hårt slag för församlingarna ute i landet. Även i Kristinehamns pastorat är det uppenbart att avslöjandena har gjort påverkan. Under sommaren har ett stort antal personer i pastoratet valt att lämna Svenska kyrkan. Bara under juni och juli begärde 46 personer utträde ur kyrkan och den negativa trenden ser ut att fortsätta under augusti. Det är 40 fler utträden än under motsvarande period i fjol.

Bred verksamhet

Kyrkoherde Kajsa Kvarned är ledsen över utvecklingen.

– Vi kan anta att det beror på de skriverier som varit om händelser inom Svenska kyrkan som inte skett inom vårt område och som vi egentligen inte har påverkan på. Därför är vi extra ledsna att det drabbar oss också, säger hon och fortsätter:

– Vi tycker själva att vi har en bra verksamhet. Vi försöker vara noga med vad vi satsar pengarna på och se till att göra det på flera olika områden för att nå ut till många.

Som exempel nämner hon bland annat kyrkans omfattande barnverksamhet och konfirmationen där ungdomar får resa till Polen för att lära sig mer om människors lika värde.

– Vi satsar också både energi och pengar på integrationsarbetet genom att vi bland annat har språkkafé och öppen förskola på asylboenden, säger Kajsa Kvarned.

Människors ensak

De som väljer att lämna kyrkan behöver inte ange någon orsak och därför är det svårt att veta exakt hur många som valt att gå ur just på grund av de skriverier som varit.

– Vi brukar inte fråga för att vi tycker att det är människors ensak, säger Kajsa Kvarned.

Hur ska ni jobba inom kyrkan för att få tillbaka medlemmarnas förtroende?

– Vi får fortsätta med vårt arbete som vi tycker att vi gör bra. Vi kanske behöver synas mer och berätta om allt vi gör. Förutom arbete med barn och ungdom har vi ju också mycket diakonal verksamhet. Vi är också en av landets största kulturbärare, inte minst inom körsång samt att vi kanske är den organisation som ordnar flest konserter och skapar tillfällen att uppleva musikalisk kultur.

Kajsa Kvarned förklarar också att man värnar om att nå ut till alla, genom till exempel kyrkorna på landsbygden. Hon hoppas att den negativa trenden ska vända och att fler ska få upp ögonen för de verksamheter som kyrkan driver.

Påverka negativt

– Vi uppskattar att människor är med och vill bära det här ekonomiskt. Det är klart att ju fler vi är som ska dela på utgifterna desto bättre går det. Om den här trenden fortsätter med många utträden är risken att det påverkar vår ekonomi negativt så att vi inte kan ha kvar den personal och kompetens vi har. Då kan vi inte fortsätta att bedriva allt det arbete som vi gör, säger Kajsa Kvarned.

Hon välkomnar alla som har frågor om kyrkans verksamhet att höra av sig.

– Vi berättar gärna vad vi gör, vad vi satsar på och hur vi försöker hantera medlemmarnas pengar på ett bra och riktigt sätt för allas bästa.

I dagsläget har Kristinehamns pastorat drygt 16 660 medlemmar.

I början av sommaren gjordes granskningar av Svenska kyrkan av både Aftonbladet och Sveriges radio/Ekot. Det framkom bland annat att anställda inom Svenska kyrkan åkt på dyra utlandsresor och gått på lyxrestauranger för medlemmarnas pengar.

Avslöjandena har gett ringar på vattnet och blivit ett hårt slag för församlingarna ute i landet. Även i Kristinehamns pastorat är det uppenbart att avslöjandena har gjort påverkan. Under sommaren har ett stort antal personer i pastoratet valt att lämna Svenska kyrkan. Bara under juni och juli begärde 46 personer utträde ur kyrkan och den negativa trenden ser ut att fortsätta under augusti. Det är 40 fler utträden än under motsvarande period i fjol.

Bred verksamhet

Kyrkoherde Kajsa Kvarned är ledsen över utvecklingen.

– Vi kan anta att det beror på de skriverier som varit om händelser inom Svenska kyrkan som inte skett inom vårt område och som vi egentligen inte har påverkan på. Därför är vi extra ledsna att det drabbar oss också, säger hon och fortsätter:

– Vi tycker själva att vi har en bra verksamhet. Vi försöker vara noga med vad vi satsar pengarna på och se till att göra det på flera olika områden för att nå ut till många.

Som exempel nämner hon bland annat kyrkans omfattande barnverksamhet och konfirmationen där ungdomar får resa till Polen för att lära sig mer om människors lika värde.

– Vi satsar också både energi och pengar på integrationsarbetet genom att vi bland annat har språkkafé och öppen förskola på asylboenden, säger Kajsa Kvarned.

Människors ensak

De som väljer att lämna kyrkan behöver inte ange någon orsak och därför är det svårt att veta exakt hur många som valt att gå ur just på grund av de skriverier som varit.

– Vi brukar inte fråga för att vi tycker att det är människors ensak, säger Kajsa Kvarned.

Hur ska ni jobba inom kyrkan för att få tillbaka medlemmarnas förtroende?

– Vi får fortsätta med vårt arbete som vi tycker att vi gör bra. Vi kanske behöver synas mer och berätta om allt vi gör. Förutom arbete med barn och ungdom har vi ju också mycket diakonal verksamhet. Vi är också en av landets största kulturbärare, inte minst inom körsång samt att vi kanske är den organisation som ordnar flest konserter och skapar tillfällen att uppleva musikalisk kultur.

Kajsa Kvarned förklarar också att man värnar om att nå ut till alla, genom till exempel kyrkorna på landsbygden. Hon hoppas att den negativa trenden ska vända och att fler ska få upp ögonen för de verksamheter som kyrkan driver.

Påverka negativt

– Vi uppskattar att människor är med och vill bära det här ekonomiskt. Det är klart att ju fler vi är som ska dela på utgifterna desto bättre går det. Om den här trenden fortsätter med många utträden är risken att det påverkar vår ekonomi negativt så att vi inte kan ha kvar den personal och kompetens vi har. Då kan vi inte fortsätta att bedriva allt det arbete som vi gör, säger Kajsa Kvarned.

Hon välkomnar alla som har frågor om kyrkans verksamhet att höra av sig.

– Vi berättar gärna vad vi gör, vad vi satsar på och hur vi försöker hantera medlemmarnas pengar på ett bra och riktigt sätt för allas bästa.

I dagsläget har Kristinehamns pastorat drygt 16 660 medlemmar.