2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Hittills är caféet en succé

NÄRINGSLIV: Efter Gunilla Walls tårtseger vill många besöka Sockerslottets café

Första sommaren med caféverksamhet på Sockerslottet har varit lyckad, mycket tack vare Gunilla Walls vinst i Det stora tårtslaget.

Drygt tre månader har gått sedan det offentliggjordes att det var kristinehamnaren Gunilla Wall som stod som segrare i Det stora tårtslaget på sjuan. Eftersom att vinnaren själv visste om resultatet av tävlingen långt innan alla andra hade hon tid på sig att förbereda för starten av caféverksamhet i Sockerslottet och invigningen skedde bara några veckor efter att finalen sändes. Kombinationen av ett nyöppnat sommarcafé och en nyvunnen offentlighet har visat sig vara en succé.

– Vi tyckte att det var en bra idé att öppna caféet just i samband med vinsten, och det blev ännu bättre än jag kunnat föreställa mig, säger Gunilla Wall.

Annorlunda sommar

Sommaren har alltså varit allt annat än vilsam för Gunilla och Sockerslottet. Byggnaden har blivit ett besöksmål som lockat besökare från både när och fjärran och en hel del autografer har skrivits. Än i dag kommer många in för att gratulera och ta bilder på Gunillas pris.

– Det är verkligen bara roligt. I början var det en lite bisarr känsla men nu börjar jag vänja mig. Ibland blir jag full i skratt när folk blir alldeles nervösa av att träffa mig. Det är oftast de som är lite yngre som reagerar så, berättar hon.

De som kommer långväga ifrån har ofta sökt sig till Kristinehamn enkom för att besöka Sockerslottet, medan många kristinehamnare har tittat in i förbifarten.

– Jag har fått en otrolig respons från kristinehamnarna, säger Gunilla.

Själva tårtkonstnärskapet har hamnat lite i skuggan under sommaren av förklarliga skäl. Tiden räcker inte till och Gunilla har blivit tvungen att tacka nej till en del beställningar. Att baka tårtor från grunden och sedan designa och dekorera dem tar lång tid, bara en enkel modell tar ungefär sex timmar att baka. I framtiden hoppas Gunilla på att få mer tid över till att ägna sig åt tårtor.

– Det har varit mycket nu, och det är alltid mycket jobb med att driva företag. Tidsbrist är inte så bra för kreativiteten. Jag skulle vilja ha en egen studio eller ateljé där jag kan vara kreativ och baka tårtor, säger hon.

Framtidsplaner

Målet är att kunna driva caféet även under vinterhalvåret, och Sockerslottet har planer på att rekrytera för att kunna ha helgöppet café redan i höst. Det finns även en vision om att komma i gång med att anordna fler kurser i tårtkonst.

– Det är roligt att få lära ut, säger Gunilla Wall.

Drygt tre månader har gått sedan det offentliggjordes att det var kristinehamnaren Gunilla Wall som stod som segrare i Det stora tårtslaget på sjuan. Eftersom att vinnaren själv visste om resultatet av tävlingen långt innan alla andra hade hon tid på sig att förbereda för starten av caféverksamhet i Sockerslottet och invigningen skedde bara några veckor efter att finalen sändes. Kombinationen av ett nyöppnat sommarcafé och en nyvunnen offentlighet har visat sig vara en succé.

– Vi tyckte att det var en bra idé att öppna caféet just i samband med vinsten, och det blev ännu bättre än jag kunnat föreställa mig, säger Gunilla Wall.

Annorlunda sommar

Sommaren har alltså varit allt annat än vilsam för Gunilla och Sockerslottet. Byggnaden har blivit ett besöksmål som lockat besökare från både när och fjärran och en hel del autografer har skrivits. Än i dag kommer många in för att gratulera och ta bilder på Gunillas pris.

– Det är verkligen bara roligt. I början var det en lite bisarr känsla men nu börjar jag vänja mig. Ibland blir jag full i skratt när folk blir alldeles nervösa av att träffa mig. Det är oftast de som är lite yngre som reagerar så, berättar hon.

De som kommer långväga ifrån har ofta sökt sig till Kristinehamn enkom för att besöka Sockerslottet, medan många kristinehamnare har tittat in i förbifarten.

– Jag har fått en otrolig respons från kristinehamnarna, säger Gunilla.

Själva tårtkonstnärskapet har hamnat lite i skuggan under sommaren av förklarliga skäl. Tiden räcker inte till och Gunilla har blivit tvungen att tacka nej till en del beställningar. Att baka tårtor från grunden och sedan designa och dekorera dem tar lång tid, bara en enkel modell tar ungefär sex timmar att baka. I framtiden hoppas Gunilla på att få mer tid över till att ägna sig åt tårtor.

– Det har varit mycket nu, och det är alltid mycket jobb med att driva företag. Tidsbrist är inte så bra för kreativiteten. Jag skulle vilja ha en egen studio eller ateljé där jag kan vara kreativ och baka tårtor, säger hon.

Framtidsplaner

Målet är att kunna driva caféet även under vinterhalvåret, och Sockerslottet har planer på att rekrytera för att kunna ha helgöppet café redan i höst. Det finns även en vision om att komma i gång med att anordna fler kurser i tårtkonst.

– Det är roligt att få lära ut, säger Gunilla Wall.

  • Ingrid Ramberg