2016-08-25 14:48

2016-08-25 15:21

Kristinehamnaren kan bli landets bästa trädfotograf

SKOTTLANDA: Johan Lindberg finalist i fototävling

Johan Lindberg som bor i Skottlanda har utsetts till en av tio finalister i Vi-skogens tävling Sveriges bästa trädbild.

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som jobbar för att motverka fattigdom genom att plantera träd i olika afrikanska länder. I fyra år har Vi-skogen arrangerat tävlingen Sveriges bästa trädbild, och i år när temat var ”träden och människan” ställde Johan Lindberg upp med en trädbild från 2011. Nu har han alltså tagit sig så långt som till final i tävlingen, som från början hade nästan 600 deltagare från hela landet.

Välgörande syfte

Tidigare har Johan Lindberg varit yrkesfotograf. I tre år levde han på fotouppdrag och egna projekt. Nu är han sjukskriven efter att ha drabbats av en hjärnblödning för två år sedan. Trots det har han fortfarande fotandet som en hobby.

Han har medverkat i flera tävlingar och det har gått bra för honom många gånger. Bara det här året har han vunnit priser för flera tusen kronor. Han är glad över att vara en av de tio finalisterna i tävlingen Sveriges bästa trädbild men ödmjuk inför konkurrensen.

– Det är jätteroligt. Speciellt eftersom att Vi-skogen arbetar för en god sak. Jag hoppas på att vinna men det är väldigt många duktiga fotografer med, både professionella och amatörer, säger Johan Lindberg.

Lång erfarenhet

Johan har varit intresserad av foto, eller konstfoto som han föredrar att kalla det, enda sedan tonåren. 2009 köpte han sin första egna ordentliga kamera, en analog sådan, och sedan dess har fotograferandet varit en stor del av hans liv. Egentligen är det inte naturbilder som är Johans specialitet, utan porträttbilder av människor.

– Jag tycker om socialpsykologi och är intresserad av mänskliga beteenden. Jag vill inte skryta men upplever själv att jag är bra på att fota människor, säger han.

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som jobbar för att motverka fattigdom genom att plantera träd i olika afrikanska länder. I fyra år har Vi-skogen arrangerat tävlingen Sveriges bästa trädbild, och i år när temat var ”träden och människan” ställde Johan Lindberg upp med en trädbild från 2011. Nu har han alltså tagit sig så långt som till final i tävlingen, som från början hade nästan 600 deltagare från hela landet.

Välgörande syfte

Tidigare har Johan Lindberg varit yrkesfotograf. I tre år levde han på fotouppdrag och egna projekt. Nu är han sjukskriven efter att ha drabbats av en hjärnblödning för två år sedan. Trots det har han fortfarande fotandet som en hobby.

Han har medverkat i flera tävlingar och det har gått bra för honom många gånger. Bara det här året har han vunnit priser för flera tusen kronor. Han är glad över att vara en av de tio finalisterna i tävlingen Sveriges bästa trädbild men ödmjuk inför konkurrensen.

– Det är jätteroligt. Speciellt eftersom att Vi-skogen arbetar för en god sak. Jag hoppas på att vinna men det är väldigt många duktiga fotografer med, både professionella och amatörer, säger Johan Lindberg.

Lång erfarenhet

Johan har varit intresserad av foto, eller konstfoto som han föredrar att kalla det, enda sedan tonåren. 2009 köpte han sin första egna ordentliga kamera, en analog sådan, och sedan dess har fotograferandet varit en stor del av hans liv. Egentligen är det inte naturbilder som är Johans specialitet, utan porträttbilder av människor.

– Jag tycker om socialpsykologi och är intresserad av mänskliga beteenden. Jag vill inte skryta men upplever själv att jag är bra på att fota människor, säger han.

  • Ingrid Ramberg