2016-07-21 09:48

2016-07-21 09:49

Läraren som blev konstnär

GALLERI SCHÜTZER: Margareta Sjödin ställer ut hos Per Schützer

I galleriet på Södra Hamngatan råder full verksamhet när konstnären och galleristen Per Schützer hänger Margareta Sjödins tavlor inför lördagens vernissage. Då visas ett 30-tal av hennes abstrakta verk, inspirerade av både natur och människor.

– Jag är folkskolelärare i grunden, berättar Margareta Sjödin på telefon.

Redan under utbildningstiden kände hon att hon ville uttrycka sig genom måleri. Något som ledde till att hon genom åren lärt sig många olika tekniker. Förutom att måla i akryl, akvarell och gouache har hon även lärt sig att etsa och skulptera.

Men inte nog med det, som barn dansade hon balett men med tiden kom hon fram till att den dansformen inte passade henne. I stället gick hon över till skådespelarbanan. Det ledde fram till filmroller och en roll i Partaj, nöjesprogrammet som svenska folket kanske mest förknippar med Margareta Sjödin. Där var hon tjejen som i många olika situationer fick upprepa repliken ”Har jag gjort bort mig nu igen?”.

Så småningom renodlade hon sin verkamhet till det rent konstnärliga, något som kristinehamnarna nu har chansen att se åtminstone fram till den 6 augusti, eventuellt längre. Det har blivit möjligt genom att Margareta Sjödin har ett ”konstutbyte” med Per Schützer.

– Jag har aldrig ångrat att jag valde konsten, säger hon.

Sedan 1972 har hon enbart verkat som konstnär, inspirerad av att spegla naturens sinnestillstånd. Efter ha bott i USA i många år har hon återvänt till Sverige och är nu bosatt i Stockholm.

Lärarerfarenheten har hon fortfarande nytta av när hon bjuder in till workshop. Det återstår att se om det blir någon även här i Kristinehamn.

Helt klart är att Margareta Sjödin kommer att var med vid lördagens vernissage och hon kommer även att finnas på plats på söndag i Galleri Schützer.

– Jag är folkskolelärare i grunden, berättar Margareta Sjödin på telefon.

Redan under utbildningstiden kände hon att hon ville uttrycka sig genom måleri. Något som ledde till att hon genom åren lärt sig många olika tekniker. Förutom att måla i akryl, akvarell och gouache har hon även lärt sig att etsa och skulptera.

Men inte nog med det, som barn dansade hon balett men med tiden kom hon fram till att den dansformen inte passade henne. I stället gick hon över till skådespelarbanan. Det ledde fram till filmroller och en roll i Partaj, nöjesprogrammet som svenska folket kanske mest förknippar med Margareta Sjödin. Där var hon tjejen som i många olika situationer fick upprepa repliken ”Har jag gjort bort mig nu igen?”.

Så småningom renodlade hon sin verkamhet till det rent konstnärliga, något som kristinehamnarna nu har chansen att se åtminstone fram till den 6 augusti, eventuellt längre. Det har blivit möjligt genom att Margareta Sjödin har ett ”konstutbyte” med Per Schützer.

– Jag har aldrig ångrat att jag valde konsten, säger hon.

Sedan 1972 har hon enbart verkat som konstnär, inspirerad av att spegla naturens sinnestillstånd. Efter ha bott i USA i många år har hon återvänt till Sverige och är nu bosatt i Stockholm.

Lärarerfarenheten har hon fortfarande nytta av när hon bjuder in till workshop. Det återstår att se om det blir någon även här i Kristinehamn.

Helt klart är att Margareta Sjödin kommer att var med vid lördagens vernissage och hon kommer även att finnas på plats på söndag i Galleri Schützer.