2016-06-28 15:23

2016-06-28 15:23

Brand startade på ö

BERGSLAGENS RÄDDNINGSTJÄNST: Var noga med att släcka brasan ordentligt

Räddningstjänsten fick under måndagseftermiddagen åka ut på ett larm till en ö i Vilången, där det börjat brinna i vegetationen.
– Det är troligtvis någon som har grillat på ön under midsommar, säger insatsledare Åke Hildingsson.

Larmet kom till Bergslagens räddningstjänst vid 13.30-tiden på måndagen. En person hade sett att det kom rök från ön Rutön i Vilången, norr om Kristinehamn. Brandkåren lastade släckutrustning på en båt och åkte ut till ön för att släcka ordentligt. Då brann det i vegetationen på ett cirka fem gånger fem meter stort område.

– Det finns inga byggnader på ön, men den är ganska stor till ytan. Det hade börjat blåsa lite, så det är klart att det hade kunnat sprida sig bland träden och blivit besvärligt. Det var bra att vi fick komma ut i tid, säger Åke Hildingsson.

Var försiktig

Räddningstjänsten tror att branden startat efter att någon varit ute på ön under midsommar och grillat.

– Det var bland annat någon rot till ett träd som brunnit av och det gör det inte på någon timme. Det hade nog hållit på och brunnit i marken ett tag, säger Åke Hildingsson.

Han skickar därför med en uppmaning till alla som ska grilla i naturen om att vara försiktiga.

Hur vet man att elden är ordentligt släckt?

– Blöt ner rejält innan ni går därifrån. Är det väldigt torrt så kan det gå ner i marken och ligga där och pyra länge. Är man på en ö så finns det gott om vatten som tur är, men man kan ju kanske tänka på att ta med något att ösa med, rekommenderar Åke Hildingsson.

Är det torrt i marken nu?

– Ja, på sina ställen kan det vara torrt.

Hur torrt det är i marken på en specifik plats kan vara svårt att veta, eftersom det kommit många lokala regnskurar de senaste veckorna. Det är därför viktigt att alltid försäkra sig om att en brasa är ordentligt släckt.

Larmet kom till Bergslagens räddningstjänst vid 13.30-tiden på måndagen. En person hade sett att det kom rök från ön Rutön i Vilången, norr om Kristinehamn. Brandkåren lastade släckutrustning på en båt och åkte ut till ön för att släcka ordentligt. Då brann det i vegetationen på ett cirka fem gånger fem meter stort område.

– Det finns inga byggnader på ön, men den är ganska stor till ytan. Det hade börjat blåsa lite, så det är klart att det hade kunnat sprida sig bland träden och blivit besvärligt. Det var bra att vi fick komma ut i tid, säger Åke Hildingsson.

Var försiktig

Räddningstjänsten tror att branden startat efter att någon varit ute på ön under midsommar och grillat.

– Det var bland annat någon rot till ett träd som brunnit av och det gör det inte på någon timme. Det hade nog hållit på och brunnit i marken ett tag, säger Åke Hildingsson.

Han skickar därför med en uppmaning till alla som ska grilla i naturen om att vara försiktiga.

Hur vet man att elden är ordentligt släckt?

– Blöt ner rejält innan ni går därifrån. Är det väldigt torrt så kan det gå ner i marken och ligga där och pyra länge. Är man på en ö så finns det gott om vatten som tur är, men man kan ju kanske tänka på att ta med något att ösa med, rekommenderar Åke Hildingsson.

Är det torrt i marken nu?

– Ja, på sina ställen kan det vara torrt.

Hur torrt det är i marken på en specifik plats kan vara svårt att veta, eftersom det kommit många lokala regnskurar de senaste veckorna. Det är därför viktigt att alltid försäkra sig om att en brasa är ordentligt släckt.