2016-06-17 06:00

2016-06-17 11:22

Äventyr för stora och små

BOJORTEN: Kryssa på Vänern med Kristinehamns flytande stadsvapen

Följ med på skattjakt i Vänerskärgården. Ombord på bojorten får du träffa pirater och bekanta dig med skattkartan.
Turerna är anpassade för de yngre resenärerna men piratresan är ett äventyr oavsett ålder.

Kristinehamns flytande stadsvapen, Christine af Bro, erbjuder i vanlig ordning flera kryssningar under sommaren. Barnens favorit – piratturerna med skattletning på Saxholmen – är ett givet inslag i turlistan. På piratturerna går färden till ön Saxholmen där kaptenen och hans besättning skjuter salut innan skattletarna får gå i land. Mycket skratt och stoj utlovas.

Rederiaktiebolaget erbjuder också en kryssning med trerättersmeny och precis som tidigare år går det att ta bojorten via den inre farleden mellan Kristinehamn och Karlstad.

Nytt för i år är ett antal musikquiz-kryssningar och turer med livemusik.

Samtliga kryssningar kan bokas på webben eller via turistbyrån. Sommarens turlista startar 28 juni.

Den som vill kan också chartra fartyget för en privat kryssning.

Avbildning

Bojorten Bojorten, Christine af Bro, är en replika av den bojort som finns på Kristinehamns kommuns stadsvapen. Fartyget sjösattes den 4 maj 2002 efter åtta års varvsarbete.

Christine af Bro är byggd enligt gammal holländsk tradition som en del i ett EU-projekt. Jungfruresan gick av stapeln först tre år efter sjösättningen, 18 juni 2005. Turen gick till Tormesöarna och samtidigt invigdes den inre farleden.

Bojortar har haft stor betydelse för Kristinehamn. Staden var mellan 1600- och 1800-talet den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var på dessa fartyg som järnet fraktades över Vänern till Göteborg för vidare transport utomlands. Därför gav Drottning Christinas förmyndareregering 1642 Kristinehamn stadsrättigheter och en bojort i stadsvapnet för att påminna befolkningen om sjöfartens betydelse.

Inför årets säsong har Christine af Bro legat i torrdocka vid Beckholmsvarvet i Stockholm för en större renovering.

Efter uppfräschningen är bojorten nu redo att ta med sommarens resenärer på nya äventyr i skärgården. Vid rodret står nye befälhavaren Fredrik E Björkander från Karlstad båttrafik, vid sin sida kommer han att ha blivande skepparen Amanda Paulsson som styrman.

Kristinehamns flytande stadsvapen, Christine af Bro, erbjuder i vanlig ordning flera kryssningar under sommaren. Barnens favorit – piratturerna med skattletning på Saxholmen – är ett givet inslag i turlistan. På piratturerna går färden till ön Saxholmen där kaptenen och hans besättning skjuter salut innan skattletarna får gå i land. Mycket skratt och stoj utlovas.

Rederiaktiebolaget erbjuder också en kryssning med trerättersmeny och precis som tidigare år går det att ta bojorten via den inre farleden mellan Kristinehamn och Karlstad.

Nytt för i år är ett antal musikquiz-kryssningar och turer med livemusik.

Samtliga kryssningar kan bokas på webben eller via turistbyrån. Sommarens turlista startar 28 juni.

Den som vill kan också chartra fartyget för en privat kryssning.

Avbildning

Bojorten Bojorten, Christine af Bro, är en replika av den bojort som finns på Kristinehamns kommuns stadsvapen. Fartyget sjösattes den 4 maj 2002 efter åtta års varvsarbete.

Christine af Bro är byggd enligt gammal holländsk tradition som en del i ett EU-projekt. Jungfruresan gick av stapeln först tre år efter sjösättningen, 18 juni 2005. Turen gick till Tormesöarna och samtidigt invigdes den inre farleden.

Bojortar har haft stor betydelse för Kristinehamn. Staden var mellan 1600- och 1800-talet den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var på dessa fartyg som järnet fraktades över Vänern till Göteborg för vidare transport utomlands. Därför gav Drottning Christinas förmyndareregering 1642 Kristinehamn stadsrättigheter och en bojort i stadsvapnet för att påminna befolkningen om sjöfartens betydelse.

Inför årets säsong har Christine af Bro legat i torrdocka vid Beckholmsvarvet i Stockholm för en större renovering.

Efter uppfräschningen är bojorten nu redo att ta med sommarens resenärer på nya äventyr i skärgården. Vid rodret står nye befälhavaren Fredrik E Björkander från Karlstad båttrafik, vid sin sida kommer han att ha blivande skepparen Amanda Paulsson som styrman.