2016-06-01 06:00

2016-06-01 08:49

Midsommar är räddad

RUDSKOGA: Prognoserna är lovande

Sill, nubbe, midsommarstång och blomsterkrans. Det finns många traditioner kring midsommarfirandet. Att äta jordgubbar har blivit en av dessa traditioner. Men ni kan andas ut, det är goda chanser att få värmländska gubbar till gräddtårtan.

Jordgubbsläget inför midsommar är bra.

Dag Cederholm på Värmlandsbär i Rudskoga förklarar att tillgången på svenska bär är god. Än så länge har det inte varit några frostnätter som har ställt till det. Och som läget ser ut nu kommer det till och med att finnas en hel del värmländska bär mogna inför midsommar.

– Vi själva ska börja sälja på några ställen i Karlstad, Kristinehamn och Karlskoga snart, säger Dag Cederholm.

Årets jordgubbssäsong har varit bra hittills.

– Det är tidigt. I Östergötland, Blekinge och Skåne har det varit varmare, vi har haft ett rätt bra klimat.

När kommer det värmländska jordgubbar?

– Jag tror att vi kommer att ha i mitten på juni. Vi har drivit en del med fiberduk, till midsommar kommer vi att ha en hel del egna jordgubbar.

Dag Cederholm förklarar att förr började de sälja jordgubbar först vid midsommar, säsongen har startat allt tidigare. Det är många som vill ha gubbar till midsommarfirandet.

– En väldigt stor del av den svenska produktionen säljs vid midsommar. Det sparas ihop både på fält och i kylar för att klara det, säger Dag Cederholm.

Han förklarar att det är första gången på 40 år som Värmlandsbär täcker över några hektar av odlingar med fiberduk för att få tidigare skörd.

– Men det kommer att finnas även där det inte är täckt. Det är ungefär en månad från blomma till jordgubbe.

Hur mycket kan man skynda på det med fiber?

– Det beror lite på men ungefär tio till 14 dagar.

Många vill köpa jordgubbar. Det säljs betydligt mer om det finns försäljning utanför butiken än att köpa inne i affären.

Hur tycker du att jordgubbar ska ätas?

– Jag har varit så exponerad så jag äter bara nån gång ibland när jag är hungrig. Men mina barn och min fru älskar jordgubbar. Om jag äter någon så tar jag direkt från fältet.

Jordgubbsläget inför midsommar är bra.

Dag Cederholm på Värmlandsbär i Rudskoga förklarar att tillgången på svenska bär är god. Än så länge har det inte varit några frostnätter som har ställt till det. Och som läget ser ut nu kommer det till och med att finnas en hel del värmländska bär mogna inför midsommar.

– Vi själva ska börja sälja på några ställen i Karlstad, Kristinehamn och Karlskoga snart, säger Dag Cederholm.

Årets jordgubbssäsong har varit bra hittills.

– Det är tidigt. I Östergötland, Blekinge och Skåne har det varit varmare, vi har haft ett rätt bra klimat.

När kommer det värmländska jordgubbar?

– Jag tror att vi kommer att ha i mitten på juni. Vi har drivit en del med fiberduk, till midsommar kommer vi att ha en hel del egna jordgubbar.

Dag Cederholm förklarar att förr började de sälja jordgubbar först vid midsommar, säsongen har startat allt tidigare. Det är många som vill ha gubbar till midsommarfirandet.

– En väldigt stor del av den svenska produktionen säljs vid midsommar. Det sparas ihop både på fält och i kylar för att klara det, säger Dag Cederholm.

Han förklarar att det är första gången på 40 år som Värmlandsbär täcker över några hektar av odlingar med fiberduk för att få tidigare skörd.

– Men det kommer att finnas även där det inte är täckt. Det är ungefär en månad från blomma till jordgubbe.

Hur mycket kan man skynda på det med fiber?

– Det beror lite på men ungefär tio till 14 dagar.

Många vill köpa jordgubbar. Det säljs betydligt mer om det finns försäljning utanför butiken än att köpa inne i affären.

Hur tycker du att jordgubbar ska ätas?

– Jag har varit så exponerad så jag äter bara nån gång ibland när jag är hungrig. Men mina barn och min fru älskar jordgubbar. Om jag äter någon så tar jag direkt från fältet.