2016-03-22 16:26

2016-03-22 16:26

God klass i White Guide

ÖLME PRÄSTGÅRD GÄSTGIVERI: Johan Johansson och Ulrika Ternemar har fått bra utdelning

”En matupplevelse man sent glömmer”.
Så beskriver White Guide maten på Ölme prästgård. I årets guide har Ulrika Ternemars och Johan Johanssons gästgiveri än en gång fått klassificeringen god klass.

– Vi eftersträvar en jämn och bra kvalitet, säger Ulrika Ternemar som tillsammans med Johan Johansson driver Ölme prästgård sedan tre år tillbaka.

De är givetvis glada att vara med i årets White Guide med ännu fler poäng än förra året men det är strävan att hålla bra kvalitet som är drivkraften.

800 bedöms

White Guide är en restaurangguide som getts ut sedan 2005. I år testades runt 800 restauranger, vilket är rekordmånga. Av dessa får 600 plats i guiden.

Testningen sker anonymt och White Guide betalar själv notorna.

– Vi vet inte när de var här, men vi kan se på deras kommentarer i guiden att det måste ha varit i höstas, säger Ulrika.

Menyn byts ut varannan månad och när testpatrullen var på plats serverades det svamprisotto, torskrygg med brynt smörvinägrett och gravad gös. Vissa maträtter kommer igen men med nya tillbehör.

White Guide får tips från allmänheten om restauranger som är värda ett besök och man letar även själva upp tänkbara kandidater.

Mer vin

Det är inte enbart maten som bedöms, även om den är viktigast, vinlistan, miljö och servering är andra faktorer som spelar in.

Förra året var poängen för maten 27 och i årets guide ett poäng högre.

– Vi har inte ändrat något i miljön, men totalpoängen kan ha påverkats av att vinlistan numera är lite längre, säger sommelier Ulrika Ternemar.

– Vi trodde nog inte att vi skulle få så bra poäng så tidigt efter att vi etablerat oss, säger hon.

Nästa klass att sträva efter är ”Mycket god klass”, men en lika stor utmaning är att behålla den klassificering de nu uppnått.

Under de tre gångna åren har köket utökats med en tillbyggnad med plats för bland annat disk och varuleveranser. Något som har underlättat arbetet avsevärt.

På sikt kan det bli fler rum, dagens åtta är ibland för få.

– Vi har fått bra mottagande från början konstaterar de båda. Men visst vore det trevlig om ännu fler närboende hittade till prästgården. Den som inte har egen bil kan till exempel åka buss, som stannar vid E18 alldeles nära.

Satsningen på lokalproducerade råvaror har slagit väl ut och fortsätter.

Bra Skafferi

Hushållningssällskapets Skafferi Värmland har de bara positiv erfarenhet av och de hoppas att det fortsätter på inslaget spår. Skafferiet fungerar som en grossist för närproducerade råvaror som kött, grönsaker, ost, honung och sylt.

Men de saknar lokalproducerade ekologiska ägg och fågelkött. Det får de nu ta från Skåne.

Panncentralen vid Marieberg är ytterligare ett ben i deras verksamhet.

– Nu står vi inför påsken, säger Johan Johansson, nu är det den traditionella maten som gäller hela veckan, det är ägg, sill, lax, Jansson frestelse och lamm.

Även den kan vara en utmaning.

– Vi eftersträvar en jämn och bra kvalitet, säger Ulrika Ternemar som tillsammans med Johan Johansson driver Ölme prästgård sedan tre år tillbaka.

De är givetvis glada att vara med i årets White Guide med ännu fler poäng än förra året men det är strävan att hålla bra kvalitet som är drivkraften.

800 bedöms

White Guide är en restaurangguide som getts ut sedan 2005. I år testades runt 800 restauranger, vilket är rekordmånga. Av dessa får 600 plats i guiden.

Testningen sker anonymt och White Guide betalar själv notorna.

– Vi vet inte när de var här, men vi kan se på deras kommentarer i guiden att det måste ha varit i höstas, säger Ulrika.

Menyn byts ut varannan månad och när testpatrullen var på plats serverades det svamprisotto, torskrygg med brynt smörvinägrett och gravad gös. Vissa maträtter kommer igen men med nya tillbehör.

White Guide får tips från allmänheten om restauranger som är värda ett besök och man letar även själva upp tänkbara kandidater.

Mer vin

Det är inte enbart maten som bedöms, även om den är viktigast, vinlistan, miljö och servering är andra faktorer som spelar in.

Förra året var poängen för maten 27 och i årets guide ett poäng högre.

– Vi har inte ändrat något i miljön, men totalpoängen kan ha påverkats av att vinlistan numera är lite längre, säger sommelier Ulrika Ternemar.

– Vi trodde nog inte att vi skulle få så bra poäng så tidigt efter att vi etablerat oss, säger hon.

Nästa klass att sträva efter är ”Mycket god klass”, men en lika stor utmaning är att behålla den klassificering de nu uppnått.

Under de tre gångna åren har köket utökats med en tillbyggnad med plats för bland annat disk och varuleveranser. Något som har underlättat arbetet avsevärt.

På sikt kan det bli fler rum, dagens åtta är ibland för få.

– Vi har fått bra mottagande från början konstaterar de båda. Men visst vore det trevlig om ännu fler närboende hittade till prästgården. Den som inte har egen bil kan till exempel åka buss, som stannar vid E18 alldeles nära.

Satsningen på lokalproducerade råvaror har slagit väl ut och fortsätter.

Bra Skafferi

Hushållningssällskapets Skafferi Värmland har de bara positiv erfarenhet av och de hoppas att det fortsätter på inslaget spår. Skafferiet fungerar som en grossist för närproducerade råvaror som kött, grönsaker, ost, honung och sylt.

Men de saknar lokalproducerade ekologiska ägg och fågelkött. Det får de nu ta från Skåne.

Panncentralen vid Marieberg är ytterligare ett ben i deras verksamhet.

– Nu står vi inför påsken, säger Johan Johansson, nu är det den traditionella maten som gäller hela veckan, det är ägg, sill, lax, Jansson frestelse och lamm.

Även den kan vara en utmaning.