2016-03-18 10:09

2016-03-18 10:09

"Det behövs något nytt"

NÄRINGSLIV: Ville skapa en annan sorts pizza

Kristinehamn har ett antal pizzerior och de konkurrerar med ganska likartade produkter. Det senaste halvåret har Ahmet Yavuz funderat och experimenterat för att komma på något nytt. I påsk är det dags för premiär.

Ahmet Yavuz driver Restaurang Roma sedan två och ett halvt år. Det är fjärde gången han driver den, men nu blir det nog inga fler utflykter.

– Nej, jag är 62 år nu och jag vill vara kvar här tills jag blir pensionär, säger han.

Men åldern till trots är han fortfarande nyfiken och vill hitta på nya saker. I höstas började han fundera på om det inte skulle kunna gå att göra en annan typ av pizza.

Efter ett otal försök med olika degrecept och experimenterade med smaker känner han att han äntligen har hittat rätt.

– Jag kallar det pizza i panna, säger Ahmet.

Men panpizza är väl inget nytt?

– Det här är inte panpizza, det är pizza i panna, svarar han med ett finurligt leende.

Vad han har gjort är att ta fram en helt ny typ av deg som ger en mycket fluffigare botten. I stället för att platta ut den på mjölat bord gör han det i en infettad stekpanna. Botten blir varken torr eller hård.

– Framför allt inte om du värmer den i mikron dagen efter, säger Ahmet.

Han har också tagit fram en egen tomatsås. Ahmet berättar att ambitionen har varit att kombinera de bästa smakerna från Medelhavet, Balkan och Mellanöstern.

– Sedan har såsen fått koka i fem, sex timmar för att dämpa den sötsyrliga tomatsmaken, förklarar han.

Nu återstår bara att se hur kunderna tar emot konceptet.

Ahmet Yavuz driver Restaurang Roma sedan två och ett halvt år. Det är fjärde gången han driver den, men nu blir det nog inga fler utflykter.

– Nej, jag är 62 år nu och jag vill vara kvar här tills jag blir pensionär, säger han.

Men åldern till trots är han fortfarande nyfiken och vill hitta på nya saker. I höstas började han fundera på om det inte skulle kunna gå att göra en annan typ av pizza.

Efter ett otal försök med olika degrecept och experimenterade med smaker känner han att han äntligen har hittat rätt.

– Jag kallar det pizza i panna, säger Ahmet.

Men panpizza är väl inget nytt?

– Det här är inte panpizza, det är pizza i panna, svarar han med ett finurligt leende.

Vad han har gjort är att ta fram en helt ny typ av deg som ger en mycket fluffigare botten. I stället för att platta ut den på mjölat bord gör han det i en infettad stekpanna. Botten blir varken torr eller hård.

– Framför allt inte om du värmer den i mikron dagen efter, säger Ahmet.

Han har också tagit fram en egen tomatsås. Ahmet berättar att ambitionen har varit att kombinera de bästa smakerna från Medelhavet, Balkan och Mellanöstern.

– Sedan har såsen fått koka i fem, sex timmar för att dämpa den sötsyrliga tomatsmaken, förklarar han.

Nu återstår bara att se hur kunderna tar emot konceptet.