2016-03-09 06:00

2016-03-09 06:00

Omsorgsfull renovering när kyrka blev Sockerslott

BRED VERKSAMHET: Hotell, butik, chokladtillverkning och kurser

Under fyra år renoverade Gunilla och Jan Wall omsorgsfullt den gamla baptistkyrkan, numera Sockerslottet. Det väl utförda arbetet uppmärksammades av Föreningen för Byggnadskultur som under tisdagen tilldelade dem sitt diplom.

I dag är Sockerslottet en etablerad verksamhet med chokladbutik, kurslokal och hotell. Den unika byggnaden byggdes 1892 som kyrka av Kristinehamns Baptistförsamling. 2011 köpte tårtkonstnären och chokladtillverkaren Gunilla Wall fastigheten tillsammans med sin man Jan Wall. De påbörjade en omfattande renovering som pågick i flera år.

2014 kunde Gunilla Wall öppna sin chokladbutik med egentillverkade praliner och cirka ett år senare var hotellverksamheten redo att ta emot de första gästerna. I hotelldelen finns fem dubbelrum med en lyxig känsla. Målgruppen är främst affärsresenärer, men även andra som vill övernatta i en unik miljö. I huset sker även pralintillverkningen och kursverksamhet.

Bevarat

När Gunilla och Jan köpte huset var det mycket slitet och i stort behov av renovering. Det mesta av renoveringsarbetet har gjorts av Jan och många timmar har lagts ned på att bevara fastighetens karaktär och skapa den rätta känslan.

Föreningen för Byggnadskultur överlämnar diplomet till Jan och Gunilla Wall under tisdagens årsmöte. Med motiveringen att de på ett exemplariskt sätt bevarat fastighetens exteriör och skapat en hållbar verksamhet i huset.

– Det är trevligt att få diplom för väl utfört arbete. Jag ser det också som ett bevis för att det går att ta han om gamla fastigheter, även om de får nya användningsområden. Jag tror att det går att göra så med fler byggnader, säger Jan Wall.

– Kanske kan det inspirera någon annan, tillägger Gunilla Wall.

I dag är Sockerslottet en etablerad verksamhet med chokladbutik, kurslokal och hotell. Den unika byggnaden byggdes 1892 som kyrka av Kristinehamns Baptistförsamling. 2011 köpte tårtkonstnären och chokladtillverkaren Gunilla Wall fastigheten tillsammans med sin man Jan Wall. De påbörjade en omfattande renovering som pågick i flera år.

2014 kunde Gunilla Wall öppna sin chokladbutik med egentillverkade praliner och cirka ett år senare var hotellverksamheten redo att ta emot de första gästerna. I hotelldelen finns fem dubbelrum med en lyxig känsla. Målgruppen är främst affärsresenärer, men även andra som vill övernatta i en unik miljö. I huset sker även pralintillverkningen och kursverksamhet.

Bevarat

När Gunilla och Jan köpte huset var det mycket slitet och i stort behov av renovering. Det mesta av renoveringsarbetet har gjorts av Jan och många timmar har lagts ned på att bevara fastighetens karaktär och skapa den rätta känslan.

Föreningen för Byggnadskultur överlämnar diplomet till Jan och Gunilla Wall under tisdagens årsmöte. Med motiveringen att de på ett exemplariskt sätt bevarat fastighetens exteriör och skapat en hållbar verksamhet i huset.

– Det är trevligt att få diplom för väl utfört arbete. Jag ser det också som ett bevis för att det går att ta han om gamla fastigheter, även om de får nya användningsområden. Jag tror att det går att göra så med fler byggnader, säger Jan Wall.

– Kanske kan det inspirera någon annan, tillägger Gunilla Wall.

Motivering

”Ett exemplariskt bevarande av fastighetens exteriör och en etablerad hållbar verksamhet i huset.”

Källa: Föreningen för byggnadskultur