2016-01-10 17:38

2016-01-10 17:38

Lättare fixa fika i Norrgården

HEMBYGDSFÖRENINGEN: Ideell ombyggnad underlättar för personalen

300 arbetstimmar eller mer har ideella krafter lagt ner på att skapa ett ordentligt beredningskök i Norrgården.
– Det är tack vare att det gått bra för kafédelen, säger Ann-Britt Pettersson, som är sekreterare i Hembygdsförening med extra ansvar för just den verksamheten.

Hembygdsgården Norrgården har normalt öppet året om. Men de tre senaste veckorna har det varit stängt för renovering. Under den tiden har ett kombinerat personalutrymme och kontor byggts om till beredningskök med nya rejäla kylskåp och frysar, en stor köksö och ett mer avskilt läge så att bullrande köksmaskiner inte ska störa.

Golv har lagts om och väggar isolerats. De gamla arbetsytorna var inte dimensionerade för dagens växande verksamhet.

Det är inte enbart fikagäster som har upptäckt Norrgården, där sker även många samlingar som till exempel minnesstunder i samband med begravningar.

Lugn miljö

Norrgårdens servering öppnades för 20 år sedan och genom åren har fler och fler upptäckt hur trevligt det är att ta en kopp kaffe eller äta sallad i en lugn miljö.

– Det är tack vare att kaféet gått allt bättre som vi har kunnat bygga om till en mer ändamålsenligt lokal, säger Ann-Britt Pettersson och prisar samtidigt personalens insats.

Personalen å sin sida prisar Ann-Britt för att hon med sin erfarenhet har styrt upp verksamheten.

Ann-Britt gick med i styrelsen för tre-fyra år sedan och tänkte först inte var speciellt aktiv men hon kan branschen och kunde inte låta bli att vara delaktig.

Överskott går tillbaka

Hembygdsgården drivs ideellt och det överskott som kommit in på senare tid går nu tillbaka i verksamheten. Även om allt arbete skett ideellt måste man fortfarande betala för ny utrustning och allt material.

Ett stort arbete har ”de ideella pensionärerna” Ingvar Pettersson, Jerker Oskarsson, Gunnar Olsson och Kenneth Andersson lagt ner på att måla, snickra och fixa för att ordna bättre arbetsytor.

Erfarenhet av hantverk har de: ”Vi har ju hus, då kan man sånt här”.

Firade med kaffe

För att fira det nya utrymmet och kanske för att ännu fler ska hitta till Norrgården bjöd man i lördags alla besökare på kaffe. När det så småningom blir ett nytt överskott i kassan går de pengarna till att förbättra Norrgårdens tak eller till kökets serveringdel.

Hembygdsgården Norrgården har normalt öppet året om. Men de tre senaste veckorna har det varit stängt för renovering. Under den tiden har ett kombinerat personalutrymme och kontor byggts om till beredningskök med nya rejäla kylskåp och frysar, en stor köksö och ett mer avskilt läge så att bullrande köksmaskiner inte ska störa.

Golv har lagts om och väggar isolerats. De gamla arbetsytorna var inte dimensionerade för dagens växande verksamhet.

Det är inte enbart fikagäster som har upptäckt Norrgården, där sker även många samlingar som till exempel minnesstunder i samband med begravningar.

Lugn miljö

Norrgårdens servering öppnades för 20 år sedan och genom åren har fler och fler upptäckt hur trevligt det är att ta en kopp kaffe eller äta sallad i en lugn miljö.

– Det är tack vare att kaféet gått allt bättre som vi har kunnat bygga om till en mer ändamålsenligt lokal, säger Ann-Britt Pettersson och prisar samtidigt personalens insats.

Personalen å sin sida prisar Ann-Britt för att hon med sin erfarenhet har styrt upp verksamheten.

Ann-Britt gick med i styrelsen för tre-fyra år sedan och tänkte först inte var speciellt aktiv men hon kan branschen och kunde inte låta bli att vara delaktig.

Överskott går tillbaka

Hembygdsgården drivs ideellt och det överskott som kommit in på senare tid går nu tillbaka i verksamheten. Även om allt arbete skett ideellt måste man fortfarande betala för ny utrustning och allt material.

Ett stort arbete har ”de ideella pensionärerna” Ingvar Pettersson, Jerker Oskarsson, Gunnar Olsson och Kenneth Andersson lagt ner på att måla, snickra och fixa för att ordna bättre arbetsytor.

Erfarenhet av hantverk har de: ”Vi har ju hus, då kan man sånt här”.

Firade med kaffe

För att fira det nya utrymmet och kanske för att ännu fler ska hitta till Norrgården bjöd man i lördags alla besökare på kaffe. När det så småningom blir ett nytt överskott i kassan går de pengarna till att förbättra Norrgårdens tak eller till kökets serveringdel.