2015-07-29 06:00

2015-07-29 06:00

Sanja sover helst till lunch

NKP UPPMÄRKSAMMAR SJUSOVARDAGEN: "Nu får jag sova bort hur många dagar jag vill"

Sanja Lindgren tillhör kategorin som vill sova mycket och länge. Helst vill hon inte stiga ur sängen före lunchtid.

– När jag var yngre och bodde hemma och det var sommarlov försökte jag få ligga kvar till 15-tiden, men mamma tyckte att jag sov bort hela dagen och kom in och frågade om jag inte skulle gå upp. Men nu får jag sova bort hur många dagar jag vill, berättar hon.

Sanja Lindgren måste minst sova åtta timmar per natt för att orka gå upp. Men helst sover hon längre.

– I går sov jag femton timmar i sträck. Jag kan sova allt mellan åtta till tjugo timmar per dygn, säger hon.

Tidigast upp tolv

Helst går hon inte och lägger sig före midnatt och somnar gärna runt tvåtiden på natten. Dock kan hon ändra tiderna när hon måste anpassa sig till jobb eller studier.

– Jag har vänt på dygnen olika under de senaste fem åren. Jag har varit student, jobbat och varit arbetslös. Då blir det olika dygnsrytmer. Men om ingenting stör mig kan jag lätt sova tolv timmar i sträck utan att vakna överhuvudtaget. Somnar jag runt två på natten går jag som tidigast upp runt tolv på dagen. Helst ligger jag kvar till eftermiddagen.

Passar till ryggen

För att kunna sova bra måste man ha en skön säng menar Sanja.

– Det är optimalt med en säng som passar ens rygg. Det måste vara rätt mjukhet på madrassen, annars vaknar man och är stel. Jag brukar säga till folk som har problem med sömnen att; antingen är det fel på sängen eller på huvudet, säger hon och skrattar.

I sängen vill hon helst ha en fluffig kudde.

– Det värsta som finns är en knölig kudde. Jag vill ha en fluffig kudde och ett fluffigt lätt täcke.

– När jag var yngre och bodde hemma och det var sommarlov försökte jag få ligga kvar till 15-tiden, men mamma tyckte att jag sov bort hela dagen och kom in och frågade om jag inte skulle gå upp. Men nu får jag sova bort hur många dagar jag vill, berättar hon.

Sanja Lindgren måste minst sova åtta timmar per natt för att orka gå upp. Men helst sover hon längre.

– I går sov jag femton timmar i sträck. Jag kan sova allt mellan åtta till tjugo timmar per dygn, säger hon.

Tidigast upp tolv

Helst går hon inte och lägger sig före midnatt och somnar gärna runt tvåtiden på natten. Dock kan hon ändra tiderna när hon måste anpassa sig till jobb eller studier.

– Jag har vänt på dygnen olika under de senaste fem åren. Jag har varit student, jobbat och varit arbetslös. Då blir det olika dygnsrytmer. Men om ingenting stör mig kan jag lätt sova tolv timmar i sträck utan att vakna överhuvudtaget. Somnar jag runt två på natten går jag som tidigast upp runt tolv på dagen. Helst ligger jag kvar till eftermiddagen.

Passar till ryggen

För att kunna sova bra måste man ha en skön säng menar Sanja.

– Det är optimalt med en säng som passar ens rygg. Det måste vara rätt mjukhet på madrassen, annars vaknar man och är stel. Jag brukar säga till folk som har problem med sömnen att; antingen är det fel på sängen eller på huvudet, säger hon och skrattar.

I sängen vill hon helst ha en fluffig kudde.

– Det värsta som finns är en knölig kudde. Jag vill ha en fluffig kudde och ett fluffigt lätt täcke.