2017-05-10 06:00

2017-05-10 09:27

"Man blir helt beroende av att göra slajm"

KIL: Utbrett nöje bland unga tjejer

Att det råder allmän slajmhysteri har vi berättat. Men vad gör barnen med slajmet? Och vilket är det bästa receptet? Två som vet är systrarna Isa och Mira Modin.

I fyra månader har systrarna Modin, Isa, 11 år, och Mira, 8 år, laborerat med olika slajmrecept och de har en klar favorit.

– Det är fluffy slajm. Då blandar man först en fjärdedel hobbylim med tre fjärdedelar raklödder, sen lite hudlotion och sist linsvätska. Det är då det magiska händer. Det är viktigt i vilken ordning man gör det i. Sen brukar vi ha i färg, ljusblå är min favorit. Sen får man hålla på den ett tag för att den ska sluta kladda, säger Isa.

Hur känns det att ta på?

– Den är rinnig fast inte kladdig och mjuk och skön att hålla på med.

Vad gör ni med slajmet när det är klart?

– Man kan göra stora luftbubblor och trycka in luft som låter när man trycker på det, det låter som pruttar. Pruttslajm, hör här! säger Mira.

– Det är skönt att hålla på med och roligt att göra olika sorter. Man kan ha i en massa olika saker. Man sitter och grejar med det, gör bubblor, petar och klämmer i det. Vi har blivit beroende av slajm och gör det nästan varje dag, säger Isa.

De har till och med provat att göra lite enklare ätbart slajm av citron, bakpulver och vatten som man värmer i mikron i en och en halv minut.

– Det är jätteäckligt. Men det går att äta, säger Isa.

Andra mindre lyckade kombinationer de provat är att färga med nagellack, ”det luktade pyton”, och att ha i tvättmedel, ”inte bra för händerna och kan ge brännskador”.

– Och man ska inte använda brun-utan-sol-lotion för då blir man brun om händerna i typ en vecka. Som jag blev, säger Isa.

När de var i Spanien på semester för ett par veckor sedan passade de på att köpa med hobbylim hem.

– Vi köpte sju flaskor, och det är bara tre kvar. Det var allt de hade. De sa att det är slut på lagret i hela Europa.

Varför tror ni det är så populärt?

– Vet inte, men det är roligt att göra det själv och att hålla på med det. Vi såg det på Youtube-videos.

Slajmet sparas i lufttäta burkar, i flera veckor, till dess det torkar.

I fyra månader har systrarna Modin, Isa, 11 år, och Mira, 8 år, laborerat med olika slajmrecept och de har en klar favorit.

– Det är fluffy slajm. Då blandar man först en fjärdedel hobbylim med tre fjärdedelar raklödder, sen lite hudlotion och sist linsvätska. Det är då det magiska händer. Det är viktigt i vilken ordning man gör det i. Sen brukar vi ha i färg, ljusblå är min favorit. Sen får man hålla på den ett tag för att den ska sluta kladda, säger Isa.

Hur känns det att ta på?

– Den är rinnig fast inte kladdig och mjuk och skön att hålla på med.

Vad gör ni med slajmet när det är klart?

– Man kan göra stora luftbubblor och trycka in luft som låter när man trycker på det, det låter som pruttar. Pruttslajm, hör här! säger Mira.

– Det är skönt att hålla på med och roligt att göra olika sorter. Man kan ha i en massa olika saker. Man sitter och grejar med det, gör bubblor, petar och klämmer i det. Vi har blivit beroende av slajm och gör det nästan varje dag, säger Isa.

De har till och med provat att göra lite enklare ätbart slajm av citron, bakpulver och vatten som man värmer i mikron i en och en halv minut.

– Det är jätteäckligt. Men det går att äta, säger Isa.

Andra mindre lyckade kombinationer de provat är att färga med nagellack, ”det luktade pyton”, och att ha i tvättmedel, ”inte bra för händerna och kan ge brännskador”.

– Och man ska inte använda brun-utan-sol-lotion för då blir man brun om händerna i typ en vecka. Som jag blev, säger Isa.

När de var i Spanien på semester för ett par veckor sedan passade de på att köpa med hobbylim hem.

– Vi köpte sju flaskor, och det är bara tre kvar. Det var allt de hade. De sa att det är slut på lagret i hela Europa.

Varför tror ni det är så populärt?

– Vet inte, men det är roligt att göra det själv och att hålla på med det. Vi såg det på Youtube-videos.

Slajmet sparas i lufttäta burkar, i flera veckor, till dess det torkar.