2016-09-19 19:34

2016-09-19 19:34

Sébastien Boudet inspirerade Kils skolkockar

KIL: "Surdeg är ingen trend"

Nu tar Kils kommun ytterligare ett steg i att erbjuda bra mat i skolan och äldreomsorgen.
Under måndagen lärde nämligen Sébastien Boudet ut hur man bakar surdegsbröd.

Runt 25 kockar från kommunens verksamheter fanns på plats på Sannerudsskolan när kändisbagaren Sébastien Boudet, känd från programmet Dessertmästarna, pratade om vikten av bra råvaror, skillnader på mjöl och hur man sätter en surdeg.

Varför gör du det här?

– För att maten i offentlig sektor är oerhört viktig. Och det är extra viktigt vad vi ger våra barn för mat.

Han säger att samtidigt som personalen kan verka under press så vill att fler föräldrar ha bättre livsmedel hemma, och då också se att barnen får bra mat i skolan.

– Bra mat i skolan är lika viktigt som antimobbningsarbete och stolen i klassrummet, för maten påverkar hur barnen mår.

Att workshopen och inspirationsdagen med Sébastien Boudet hölls en måndag passar bra, då han berättar att måndagen är den viktigaste dagen i veckan för maten.

– Då har det varit fredagsmys, man har varit på nån cup och ätit hamburgare och sen avslutat veckan med big pack-glass. På måndagen är barnen vrålhungriga.

Ingen hajp

Vid det här besöket var det surdegen som stod i fokus för skolpersonalen.

– Surdeg är ingen hajp eller trend, så här har man gjort i tusen år. Och om ett skolkök ska göra bröd så ska göra det här. Det blir billigare, enklare och roligare. Vi måste börja lägga tid på bra mat, säger Sébastien Boudet.

En av dem som lyssnade på bagaren var Kia Gunnarsson, verksam på Dallidenskolan. Hon tyckte Sébastien Boudet var inspirerande.

– Vi brukar baka när det är soppa, men då brukar det vara på mjöl som han nu säger att vi ska undvika, säger hon och skrattar.

För att lugna föräldrar så är det inget fel på mjölet man använder, men det finns enligt Sébastien Boudet bättre råvaror.

Agneta Hedlund är kostchef i Kils kommun. Hon säger att man har bra kockar i kommunen och att man vill erbjuda bra mat. Sébastien Boudets besök var en del i kommunens arbete med att erbjuda bättre mat.

Vad hoppas du sker efter det här besöket?

– Att kockarna provar det här, kanske hemma. Att det testar olika tekniker och sedan kan erbjuda kunderna bra bröd.

På väg att lyfta

Kostnaden för besöket var 25 000 kronor, pengar som kommer från det lärlingsprogram man har i köket.

– Vi får en viss summa för lärlingarna, en del av de pengarna går till inspiration men det mest går till det enskilda köket för inköp av till exempel en maskin, säger Agneta Hedlund.

Kökschefen på Sannerudsskolan heter Helena Gustafsson. Hon säger att man jobbat med ”bra mat”-frågan länge.

– Mycket handlar om intresse, och där spelar en engagerad kostchef och kökschef en viktig roll, vi kan inte acceptera att vi serverar något dåligt. Nu känns det som att vi är på väg att lyfta.

– Förr tänkte vi mer på logistiken, nu jobbar vi med fokus på gästen, säger hon.

Nästa inspirationsdag för kockarna sker i vecka 44, då ligger fokus på det vegetariska och gröna.

Runt 25 kockar från kommunens verksamheter fanns på plats på Sannerudsskolan när kändisbagaren Sébastien Boudet, känd från programmet Dessertmästarna, pratade om vikten av bra råvaror, skillnader på mjöl och hur man sätter en surdeg.

Varför gör du det här?

– För att maten i offentlig sektor är oerhört viktig. Och det är extra viktigt vad vi ger våra barn för mat.

Han säger att samtidigt som personalen kan verka under press så vill att fler föräldrar ha bättre livsmedel hemma, och då också se att barnen får bra mat i skolan.

– Bra mat i skolan är lika viktigt som antimobbningsarbete och stolen i klassrummet, för maten påverkar hur barnen mår.

Att workshopen och inspirationsdagen med Sébastien Boudet hölls en måndag passar bra, då han berättar att måndagen är den viktigaste dagen i veckan för maten.

– Då har det varit fredagsmys, man har varit på nån cup och ätit hamburgare och sen avslutat veckan med big pack-glass. På måndagen är barnen vrålhungriga.

Ingen hajp

Vid det här besöket var det surdegen som stod i fokus för skolpersonalen.

– Surdeg är ingen hajp eller trend, så här har man gjort i tusen år. Och om ett skolkök ska göra bröd så ska göra det här. Det blir billigare, enklare och roligare. Vi måste börja lägga tid på bra mat, säger Sébastien Boudet.

En av dem som lyssnade på bagaren var Kia Gunnarsson, verksam på Dallidenskolan. Hon tyckte Sébastien Boudet var inspirerande.

– Vi brukar baka när det är soppa, men då brukar det vara på mjöl som han nu säger att vi ska undvika, säger hon och skrattar.

För att lugna föräldrar så är det inget fel på mjölet man använder, men det finns enligt Sébastien Boudet bättre råvaror.

Agneta Hedlund är kostchef i Kils kommun. Hon säger att man har bra kockar i kommunen och att man vill erbjuda bra mat. Sébastien Boudets besök var en del i kommunens arbete med att erbjuda bättre mat.

Vad hoppas du sker efter det här besöket?

– Att kockarna provar det här, kanske hemma. Att det testar olika tekniker och sedan kan erbjuda kunderna bra bröd.

På väg att lyfta

Kostnaden för besöket var 25 000 kronor, pengar som kommer från det lärlingsprogram man har i köket.

– Vi får en viss summa för lärlingarna, en del av de pengarna går till inspiration men det mest går till det enskilda köket för inköp av till exempel en maskin, säger Agneta Hedlund.

Kökschefen på Sannerudsskolan heter Helena Gustafsson. Hon säger att man jobbat med ”bra mat”-frågan länge.

– Mycket handlar om intresse, och där spelar en engagerad kostchef och kökschef en viktig roll, vi kan inte acceptera att vi serverar något dåligt. Nu känns det som att vi är på väg att lyfta.

– Förr tänkte vi mer på logistiken, nu jobbar vi med fokus på gästen, säger hon.

Nästa inspirationsdag för kockarna sker i vecka 44, då ligger fokus på det vegetariska och gröna.