2016-07-08 12:55

2016-07-08 13:28

Bergström (MP) kritiserad efter uttalande

ALMEDALEN: Twittrade om privat skogsägande: "Olyckligt formulerat"

Stina Bergström (MP), riksdagsledamot från Kil blir nu ifrågasatt från olika håll och kanter efter ett uttalande på Twitter om privat skogsägande.

Vill du avskaffa privat skogsägande?

– Nej, absolut inte! Jag är ju själv skogsägare. Det var olyckligt formulerat av mig, jag skrev det sent på dagen efter att ha varit på ett seminarium där det helt plötsligt hände något spännande - och oväntat - vilket ibland sker i Almedalen och då vaknade jag till och skrev den där tweeten.

Du skrev att det var ”kul och modigt av skogsutredaren att ifrågasätta det privata ägandet av skogen” – vad menade du egentligen?

– Självklart ifrågasätter vare sig jag, regeringens skogsutredare, Miljöpartiet eller regeringen äganderätten. Det var ett filosofiskt resonemang i debatten, kan man säga. Det handlade om hur viktig skogen är för oss allihop, när det handlar om tillgång på rent vatten, klimatförändringar, biologisk mångfald etcetera.

– Det landade ju egentligen i ”hur kan någon kan äga något som är så viktigt för alla” och skogsutredaren sa ju också innan att ”just nu är jag lite provocerande här”. Och jag vaknade till och tyckte att det hettade till under ett annars ganska förutsägbart seminarium.

Men reaktionerna lät inte vänta på sig, eller hur?

– Ja, jag hann tänka att oj, det var väldigt det. Skogsägare och LRF Skog har reagerat och jag har bemött dem och bett om ursäkt för att jag formulerade mig olyckligt. Men mest är det troll som hört av sig och till dem kan jag bara säga att jag vare sig är kommunist eller Pol Pot-anhängare. Jag gillar egentligen inte Twitter, jag vill gärna ha mer än 140 tecken på mig när skriver.

Vad händer annars i Almedalen?

– Ja, i dag är det ju Miljöpartiets dag, vår dag och det är alltid roligt. Jag kör hela veckan och har varit med i debatter om allt från kärnavfall och ekoturism till återvinning.

– Vad som har väldigt roligt är att det blivit mycket diskussion om miljömålsberedningsarbete. Det har varit stort att stå med mina kamrater från Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna och prata med en röst om vad vi vill ha för klimatmål, strategier och vilka gemensamma styrmedel vi kommit fram till. Det är sådant som betyder något i verkligheten.

 

Vill du avskaffa privat skogsägande?

– Nej, absolut inte! Jag är ju själv skogsägare. Det var olyckligt formulerat av mig, jag skrev det sent på dagen efter att ha varit på ett seminarium där det helt plötsligt hände något spännande - och oväntat - vilket ibland sker i Almedalen och då vaknade jag till och skrev den där tweeten.

Du skrev att det var ”kul och modigt av skogsutredaren att ifrågasätta det privata ägandet av skogen” – vad menade du egentligen?

– Självklart ifrågasätter vare sig jag, regeringens skogsutredare, Miljöpartiet eller regeringen äganderätten. Det var ett filosofiskt resonemang i debatten, kan man säga. Det handlade om hur viktig skogen är för oss allihop, när det handlar om tillgång på rent vatten, klimatförändringar, biologisk mångfald etcetera.

– Det landade ju egentligen i ”hur kan någon kan äga något som är så viktigt för alla” och skogsutredaren sa ju också innan att ”just nu är jag lite provocerande här”. Och jag vaknade till och tyckte att det hettade till under ett annars ganska förutsägbart seminarium.

Men reaktionerna lät inte vänta på sig, eller hur?

– Ja, jag hann tänka att oj, det var väldigt det. Skogsägare och LRF Skog har reagerat och jag har bemött dem och bett om ursäkt för att jag formulerade mig olyckligt. Men mest är det troll som hört av sig och till dem kan jag bara säga att jag vare sig är kommunist eller Pol Pot-anhängare. Jag gillar egentligen inte Twitter, jag vill gärna ha mer än 140 tecken på mig när skriver.

Vad händer annars i Almedalen?

– Ja, i dag är det ju Miljöpartiets dag, vår dag och det är alltid roligt. Jag kör hela veckan och har varit med i debatter om allt från kärnavfall och ekoturism till återvinning.

– Vad som har väldigt roligt är att det blivit mycket diskussion om miljömålsberedningsarbete. Det har varit stort att stå med mina kamrater från Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna och prata med en röst om vad vi vill ha för klimatmål, strategier och vilka gemensamma styrmedel vi kommit fram till. Det är sådant som betyder något i verkligheten.

 

Stina Bergström bloggar

"Jag är ledsen om den tweet jag skickade ut om detta har misstolkats. Som i sin tur har lett till att skogsägare har blivit oroliga och arga."

http://bloggar.nwt.se/bergstrom