Annons
Firman startade 1849. Anton Edvard Mollstedt började jobba på firman på 1890-talet och köpte vad som sedermera blev Mollstedts ur 1904 – en urmakare som fortfarande står kvar i Karlstad än i dag. Nu drivs den av Klas Mollstedt.

– Förr i tiden blev man inte nödvändigtvis urmakare för att man ville det. I dag kan du ju välja vad du vill göra med ditt liv, men förr fanns det ofta en orsak till att du fick ett stillasittande jobb. Min morfars pappa hade polio som barn och hade svårt att röra sig, och det där går igen i många hantverksyrken. Min morfar blev nog urmakare för att hans pappa sa att så skulle det bli, berättar Klas Mollstedt som driver Mollstedts Ur i dag.

– För mig kom det helt naturligt en dag. Jag hade ingen tanke på att jag skulle jobba här. Jag gjorde en helt annan grej inom marknadsföring och använde butiken som bas för det där, men när det kom in en kund som stod och väntade så gick jag instinktivt dit och hjälpte honom. Sen har det bara fortsatt.

Vilken var din första klocka?

– Jag minns faktiskt inte vilken som var min första klocka, men jag minns att jag fick en Casio G-Shock av morfar när jag var liten. Vi använde den som puck när vi spelade hockey. Han sa till mig att den håller för allt så vi spelade landhockey med den på sommaren och sen på hösten satte jag på bandet och hade den på armen till skolan.

Vad har klockan - i stort - för betydelse för dig?

– Jag är intresserad av klockan som accessoar och av det här med att mäta tiden. Vi träffades ju här klockan prick 09:00 i dag när kyrkklockan slog. Både du och jag var noga med det. Jag stod i dörren när kyrkklockan slog och precis då kom du gående. Vi fångade den tiden.

Samlar du på klockor?

– Nej, egentligen inte, men vi har många kunder som har samlat på klockor sedan de var tio år och fortsatt göra det hela livet. Visst, jag har ett flertal klockor, men det är inte på den nivån att jag har ett kartotek och kan dra fram nummer 609 och sådär.

Vad avgör vilka klockor du väljer till dig själv?

– En bra klocka är en klocka som du faktiskt vill ha på dig. Tiden har vi med oss ändå i dag.

Är priset viktigt?

– Helt oviktigt. Det har heller aldrig varit viktigt för företaget.

Prioritering nummer ett är att kunderna är nöjda. Om jag vet att du är nöjd med en klocka för 500 kronor och samtidigt tittar på en för 18 000 så är det bättre att du köper den för 500. Du blir nöjdare, jag blir nöjdare och vi kommer att ses igen dessutom.

Vilken funktion fyller klockan i dag?

– Den visar vad du tänker och var du står inom mode, stil och i viss mån prestige, för klockor är ju lyxkonsumtion i dag. Vi lever i ett medvetet samhälle 2016 och vår funktion är att förse värmlänningar och egentligen hela Sverige med produkter i tiden, service och ett förstklassigt hantverk.

– Förr i tiden blev man inte nödvändigtvis urmakare för att man ville det. I dag kan du ju välja vad du vill göra med ditt liv, men förr fanns det ofta en orsak till att du fick ett stillasittande jobb. Min morfars pappa hade polio som barn och hade svårt att röra sig, och det där går igen i många hantverksyrken. Min morfar blev nog urmakare för att hans pappa sa att så skulle det bli, berättar Klas Mollstedt som driver Mollstedts Ur i dag.

– För mig kom det helt naturligt en dag. Jag hade ingen tanke på att jag skulle jobba här. Jag gjorde en helt annan grej inom marknadsföring och använde butiken som bas för det där, men när det kom in en kund som stod och väntade så gick jag instinktivt dit och hjälpte honom. Sen har det bara fortsatt.

Vilken var din första klocka?

– Jag minns faktiskt inte vilken som var min första klocka, men jag minns att jag fick en Casio G-Shock av morfar när jag var liten. Vi använde den som puck när vi spelade hockey. Han sa till mig att den håller för allt så vi spelade landhockey med den på sommaren och sen på hösten satte jag på bandet och hade den på armen till skolan.

Vad har klockan - i stort - för betydelse för dig?

– Jag är intresserad av klockan som accessoar och av det här med att mäta tiden. Vi träffades ju här klockan prick 09:00 i dag när kyrkklockan slog. Både du och jag var noga med det. Jag stod i dörren när kyrkklockan slog och precis då kom du gående. Vi fångade den tiden.

Samlar du på klockor?

– Nej, egentligen inte, men vi har många kunder som har samlat på klockor sedan de var tio år och fortsatt göra det hela livet. Visst, jag har ett flertal klockor, men det är inte på den nivån att jag har ett kartotek och kan dra fram nummer 609 och sådär.

Vad avgör vilka klockor du väljer till dig själv?

– En bra klocka är en klocka som du faktiskt vill ha på dig. Tiden har vi med oss ändå i dag.

Är priset viktigt?

– Helt oviktigt. Det har heller aldrig varit viktigt för företaget.

Prioritering nummer ett är att kunderna är nöjda. Om jag vet att du är nöjd med en klocka för 500 kronor och samtidigt tittar på en för 18 000 så är det bättre att du köper den för 500. Du blir nöjdare, jag blir nöjdare och vi kommer att ses igen dessutom.

Vilken funktion fyller klockan i dag?

– Den visar vad du tänker och var du står inom mode, stil och i viss mån prestige, för klockor är ju lyxkonsumtion i dag. Vi lever i ett medvetet samhälle 2016 och vår funktion är att förse värmlänningar och egentligen hela Sverige med produkter i tiden, service och ett förstklassigt hantverk.