Nu nalkas massor med goda helger! Det är en tid då nästan alla umgås med nära och kära och måltiden är i fokus. En tid då vi ska välja vad vi äter och dricker med omsorg, för det är ju faktiskt bara jul och nyår en gång om året.

Julen brukar vara mycket traditionell när det gäller mat och till viss del även dryck, men det finns visst utrymme för utsvävningar.

Många dricker till exempel öl till nästan all julmat. Inget fel med det, så länge man inte väljer en blaskig lager eller de hemska julkryddade ölerna som egentligen inte är gjorda för julmaten utan mer för att smaka jul. Det som gäller är att hålla sig till mörkare ölsorter av det sötare slaget (med inte alltför hög beska), exempelvis ale eller trappistöl.

Även de som generellt inte föredrar öl brukar ändå tvinga i sig något glas till julmaten då många tror att det inte går att dricka vin till svensk julmat, men det är fel. Det går visst att dricka vin, bara man väljer rätt sort. Till våra inläggningar, korvar, skinkor med senap och annat som går åt det sötstarka och syrliga hållet går det alldeles utmärkta att dricka Riesling från Mosel i Tyskland och Gewurztraminer från Alcace i Frankrike.

Satsa på:

Shieferterrasen Riesling från Heymann-Löwenstein – 199 kr, nr: 97010

Eller:

Gewurztraminer Bergheim från Engel Fernand et Fils – 149 kr, nr: 6715

Oavsett vilken du väljer förbeställs den på valfritt systembolag.

Nyår är inte fullt lika traditionsbetingat. Då kan man ta ut svängarna ordentligt och satsa på riktigt bra viner till maten som förhöjer hela upplevelsen. I stort sett alla korkar upp Champagne, denna goda och mytomspunna dryck. Själv vill jag gärna ha balans i min Champagne vilket betyder att man måste tygla syran så att den inte är för laserskarp. Ett generellt tips är att inte spara det godaste till tolvslaget. Då är det kanske inte så viktigt vad du dricker då de flesta inte har de allra mest alerta smaklökarna så dags på just det dygnet. Starta istället med en riktigt god Champagne redan när gästerna anländer!

Jag rekommenderar Blanc de Noirs Champagne, gjord på endast blå druvor som ger en mer mustig smak.

Mitt stalltips är:

Deutz Brut Classic NV - 389 kr, nr: 7487

Här har du en balanserad och elegant Champagne som är rund med aromatisk frukt, inslag av anjoupäron, grape, blommor samt lite krita och mineraler.

Till sist då! Här kommer ett favoritrecept på tilltugg till en bra Blanc de Noirs att starta Nyårsafton med:

Ta vanliga popcorn och poppa dem i rapsolja i en kastrull, precis när det börjar poppa har du i en klick smör så popcornen blir som smörslungade. Salta och häll upp i en skål, ta sedan en färsk svart tryffel och riv på popcornen. Servera detta som tilltugg till välkomstchampagnen och jag lovar att det kommer göra succé!

Jag hoppas nu att du ser till att få ett par riktigt goda helger!

God jul & gott nytt år!

Julen brukar vara mycket traditionell när det gäller mat och till viss del även dryck, men det finns visst utrymme för utsvävningar.

Många dricker till exempel öl till nästan all julmat. Inget fel med det, så länge man inte väljer en blaskig lager eller de hemska julkryddade ölerna som egentligen inte är gjorda för julmaten utan mer för att smaka jul. Det som gäller är att hålla sig till mörkare ölsorter av det sötare slaget (med inte alltför hög beska), exempelvis ale eller trappistöl.

Även de som generellt inte föredrar öl brukar ändå tvinga i sig något glas till julmaten då många tror att det inte går att dricka vin till svensk julmat, men det är fel. Det går visst att dricka vin, bara man väljer rätt sort. Till våra inläggningar, korvar, skinkor med senap och annat som går åt det sötstarka och syrliga hållet går det alldeles utmärkta att dricka Riesling från Mosel i Tyskland och Gewurztraminer från Alcace i Frankrike.

Satsa på:

Shieferterrasen Riesling från Heymann-Löwenstein – 199 kr, nr: 97010

Eller:

Gewurztraminer Bergheim från Engel Fernand et Fils – 149 kr, nr: 6715

Oavsett vilken du väljer förbeställs den på valfritt systembolag.

Nyår är inte fullt lika traditionsbetingat. Då kan man ta ut svängarna ordentligt och satsa på riktigt bra viner till maten som förhöjer hela upplevelsen. I stort sett alla korkar upp Champagne, denna goda och mytomspunna dryck. Själv vill jag gärna ha balans i min Champagne vilket betyder att man måste tygla syran så att den inte är för laserskarp. Ett generellt tips är att inte spara det godaste till tolvslaget. Då är det kanske inte så viktigt vad du dricker då de flesta inte har de allra mest alerta smaklökarna så dags på just det dygnet. Starta istället med en riktigt god Champagne redan när gästerna anländer!

Jag rekommenderar Blanc de Noirs Champagne, gjord på endast blå druvor som ger en mer mustig smak.

Mitt stalltips är:

Deutz Brut Classic NV - 389 kr, nr: 7487

Här har du en balanserad och elegant Champagne som är rund med aromatisk frukt, inslag av anjoupäron, grape, blommor samt lite krita och mineraler.

Till sist då! Här kommer ett favoritrecept på tilltugg till en bra Blanc de Noirs att starta Nyårsafton med:

Ta vanliga popcorn och poppa dem i rapsolja i en kastrull, precis när det börjar poppa har du i en klick smör så popcornen blir som smörslungade. Salta och häll upp i en skål, ta sedan en färsk svart tryffel och riv på popcornen. Servera detta som tilltugg till välkomstchampagnen och jag lovar att det kommer göra succé!

Jag hoppas nu att du ser till att få ett par riktigt goda helger!

God jul & gott nytt år!