Anders Johansson är en av Karlstads mest rutinerade krögare. 2008 sålde han restaurang Munken för att ta det lite lugnt och jobba som konsult i ett år, men när tillfället dök upp kunde han inte låta bli att bara månader senare lägga vantarna på Via Appia på Järnvägsgatan 14 i Karlstad.

Det går att debattera hit och dit, och vad som är fint är ju subjektivt, men jag törs ändå påstå att Via Appia i hörnet på Mitticity har Karlstads bästa utsikt. Från uteserveringen på toppen i det som kallas för Kupolen kan man följa älven från Värmlands museum, in mot Solastatyn, Wermlandsoperan, Hertig Karl och Båten och vidare ut mot NWT-huset samtidigt som man sippar på en Old Fashioned och en Ballast Point Sculpin - eller vad man nu är sugen på.

– Men fokus ligger på maten. Det är mitt stora intresse, berättar Anders Johansson som har över 30 år av professionell matlagning i bagaget. Utöver Via Appia driver han och sambon Märta Forslund även Kavaljeren Appertin. Anders berättar att han var med och startade restaurangen 1989 och tillbringade tio år där, och sedan i juli förra året är han alltså tillbaka.

Medelhavet och Sverige

På första våningsplanet finns Via Appias grill. Här kan du själv tillaga din köttbit på en 400 grader varm lavasten vid bordet, men det är också vanligt att Karlstadsbor eller turister slår sig ned här för att ta en öl, ett glas vin eller en drink. Sedan kommunen byggt om utanför har restaurangen bestämt sig för att inte ställa ut några bord på gatan till sommaren 2016 utan i stället slå upp dörrarna för att släppa in luft och hänvisa till uteserveringen på Kupolen, högst upp i byggnaden.

Mitt emellan, på andra våningen, kan man ta del av restaurangens a la carte-meny som byts ut efter säsong.

– Vi har blandat medelhavssmaker med svenska smaker, det bästa av båda världar. Jag tror att folk gillar att det är väldigt brett, säger Märta Forslund, driftansvarig.

När jag besöker Via Appia är kockarna Daniel Högfeldt, kökschef, Andreas Maninnerby och Sebastian Pettersson i full färd med att göra i ordning för kvällens servering. En stor gryta chili står och puttrar samtidigt som det grejas med lammlägg och slamras i redskap.

I kategorin uppseendeväckande på menyn hittar jag en flaska Dom Ruinart Rosé från 1988 för priset 8000 kronor.

– Det är två flaskor som har följt med. Gamla reliker från Munken, skrattar Märta Forslund.

Det går att debattera hit och dit, och vad som är fint är ju subjektivt, men jag törs ändå påstå att Via Appia i hörnet på Mitticity har Karlstads bästa utsikt. Från uteserveringen på toppen i det som kallas för Kupolen kan man följa älven från Värmlands museum, in mot Solastatyn, Wermlandsoperan, Hertig Karl och Båten och vidare ut mot NWT-huset samtidigt som man sippar på en Old Fashioned och en Ballast Point Sculpin - eller vad man nu är sugen på.

– Men fokus ligger på maten. Det är mitt stora intresse, berättar Anders Johansson som har över 30 år av professionell matlagning i bagaget. Utöver Via Appia driver han och sambon Märta Forslund även Kavaljeren Appertin. Anders berättar att han var med och startade restaurangen 1989 och tillbringade tio år där, och sedan i juli förra året är han alltså tillbaka.

Medelhavet och Sverige

På första våningsplanet finns Via Appias grill. Här kan du själv tillaga din köttbit på en 400 grader varm lavasten vid bordet, men det är också vanligt att Karlstadsbor eller turister slår sig ned här för att ta en öl, ett glas vin eller en drink. Sedan kommunen byggt om utanför har restaurangen bestämt sig för att inte ställa ut några bord på gatan till sommaren 2016 utan i stället slå upp dörrarna för att släppa in luft och hänvisa till uteserveringen på Kupolen, högst upp i byggnaden.

Mitt emellan, på andra våningen, kan man ta del av restaurangens a la carte-meny som byts ut efter säsong.

– Vi har blandat medelhavssmaker med svenska smaker, det bästa av båda världar. Jag tror att folk gillar att det är väldigt brett, säger Märta Forslund, driftansvarig.

När jag besöker Via Appia är kockarna Daniel Högfeldt, kökschef, Andreas Maninnerby och Sebastian Pettersson i full färd med att göra i ordning för kvällens servering. En stor gryta chili står och puttrar samtidigt som det grejas med lammlägg och slamras i redskap.

I kategorin uppseendeväckande på menyn hittar jag en flaska Dom Ruinart Rosé från 1988 för priset 8000 kronor.

– Det är två flaskor som har följt med. Gamla reliker från Munken, skrattar Märta Forslund.

Anders skräddarsyr en lyckad parmiddag

Inled med ett glas champagne. Gärna Palmer & Co, Brut.

Förrätt: Hummersoppa med hummer- och laxrilette. Jordärtskockspuré, picklad gurka, inlagd grön tomat och avruga kaviarvinegrette tillsammans med ett vitt vin. Gärna DOM. Schlumberger, Pinot Gris, Alsace.

Huvudrätt: Värmländskt honungsglacerat lammlägg med potatisfondant, chiligryta, lammkorv och salsa verde tillsammans med ett rött vin. Gärna Au Bon Climat, Pinot Noir alternativt ölet Modern Times Hoppy Tropical Wheat.

Efterrätt: Päron Tarte Tatin med valnötter, fikonmarmelad och champagnesorbet alternativt portern Ballast Point Victory At Sea.

Källa: