2017-10-11 20:05

2017-10-11 20:05

Skrädtårta till riksfinal

VÄRMLAND: "Eritrea har hittat hem i Värmland"

Med utsökt balans mellan en värmländsk stolthet, skrädmjölet, och kryddor som tar dig med på en smakresa, bjuder Eden på en skrädtårta med personlighet och djupa smaker.
Så löd juryns motivering när Eden Menigsteab kammade hem förstaplatsen i Matverk Värmland.

I Matverk Värmland är uppgiften att skapa en förädlad produkt med stark värmländsk profil.

– Min produkt består av det värmländska skrädmjölet som jag utvecklat till att skapa en fin chokladtårta med, säger vinnaren Eden Menigsteab.

Eden har med influenser från Eritrea utvecklat ett helt unikt recept tillsammans med det värmländska skrädmjölet. Juryns motivering inleddes därför med frasen ”Eritrea har hittat hem i Värmland”.

– Jag driver kafé Afroswede i Fröding Arena och jag jobbar mycket med skrädmjöl. Jag tänkte, ”varför inte hitta olika recept som passar till skrädmjölet”, och då har jag testat mig fram. Det är en väldigt kryddad tårta, med chili, kryddblandningen berbere och kardimumma.

Lokala råvaror

I juryn sitter matpersonligheter från Värmland tillsammans med andra branschexperter.

– Vi bedömer helheten, både vad bidragen har för möjligheter på marknaden och hur produkten smakar, säger juryns ordförande Barbro Färnström.

Tävlingen Matverk Värmland arrangeras av Nifa, en branschförening för värmländska matföretag inom ramen för EU-projektet Matregionen Värmland. Tävlingen är ett årligt event med syfte att skapa nya produkter med lokala råvaror från Värmland.

– En stor drivkraft hos de tävlande är att få feedback på sina produkter från den mycket kompetenta juryn, säger Anneli Romany Engström, verksamhetsledare på Nifa.

Matverk är Sverigs största innovationstävling för livsmedelsprodukter. Tävlingen genomförs för sjätte året i rad och Eden Menigsteab ska nu – med sin skrädmjölstårta – representera Värmland riksfinalen.

– Jag kommer inte ändra något till finalen, säger hon.

– Det är fint att se att det kommer olika produkter som är lokalproducerade. Jag gillar hälsosam mat och hålllbart tänkande.

I Matverk Värmland är uppgiften att skapa en förädlad produkt med stark värmländsk profil.

– Min produkt består av det värmländska skrädmjölet som jag utvecklat till att skapa en fin chokladtårta med, säger vinnaren Eden Menigsteab.

Eden har med influenser från Eritrea utvecklat ett helt unikt recept tillsammans med det värmländska skrädmjölet. Juryns motivering inleddes därför med frasen ”Eritrea har hittat hem i Värmland”.

– Jag driver kafé Afroswede i Fröding Arena och jag jobbar mycket med skrädmjöl. Jag tänkte, ”varför inte hitta olika recept som passar till skrädmjölet”, och då har jag testat mig fram. Det är en väldigt kryddad tårta, med chili, kryddblandningen berbere och kardimumma.

Lokala råvaror

I juryn sitter matpersonligheter från Värmland tillsammans med andra branschexperter.

– Vi bedömer helheten, både vad bidragen har för möjligheter på marknaden och hur produkten smakar, säger juryns ordförande Barbro Färnström.

Tävlingen Matverk Värmland arrangeras av Nifa, en branschförening för värmländska matföretag inom ramen för EU-projektet Matregionen Värmland. Tävlingen är ett årligt event med syfte att skapa nya produkter med lokala råvaror från Värmland.

– En stor drivkraft hos de tävlande är att få feedback på sina produkter från den mycket kompetenta juryn, säger Anneli Romany Engström, verksamhetsledare på Nifa.

Matverk är Sverigs största innovationstävling för livsmedelsprodukter. Tävlingen genomförs för sjätte året i rad och Eden Menigsteab ska nu – med sin skrädmjölstårta – representera Värmland riksfinalen.

– Jag kommer inte ändra något till finalen, säger hon.

– Det är fint att se att det kommer olika produkter som är lokalproducerade. Jag gillar hälsosam mat och hålllbart tänkande.

  • Johannes Ollson